Slovenija
86361 ogledov

Bodo cepljeni z Astrazeneco grdo izviseli?

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Po trenutno veljavnih pravilih tisti, ki bodo zdaj cepljeni s cepivom Astrazeneca, poleti še ne bodo imeli statusa cepljenega.

Slovenija za vrnitev v državo status cepljenega proti covidu-19 priznava že 21. dan po celjenju s prvim odmerkom cepiva Astrazeneca. A to je izjema, ki velja le za povratek v državo, druge države skoraj brez izjeme zahtevajo oba odmerka. 

"Dogovor o možnosti vstopa v državo 21 dni po prvem odmerku s cepivom AstraZeneca brez karantene in negativega testa, je bil formalno dosežen samo z Madžarsko. S Hrvaško potekajo pogovori neposredno med ministrstvi za zdravje obeh držav," so nam pojasnili na ministrstvu za zunanje zadeve.

Če se pravila ne bodo spremenila, to pomeni, da bo nekdo, ki je bil cepljen v tem tednu, drugič cepljen v prvem tednu avgusta, status cepljenega pa bo dobil med 15. in 21. avgustom. Za družino z dvema otrokoma, ki se za odhod v tujino morata testirati, to pomeni do 400 evrov dodatnih stroškov za testiranje. Marsikdo se je za cepljenje odločil ne le zaradi zaščite pred boleznijo, ampak tudi zaradi svobodnejšega potovanja. 

Hrvaška trenutno za vstop v državo zahteva, da je od druge doze cepiva minilo 14 dni, sicer je za vstop potreben negativen hitri ali PCR test, ki ni starejši od 48 ur. Edina izjema je cepivo Janssen, ki je registrirano kot cepivo z enim odmerkom in cepljeni status cepljenega pridobi že 14 dni po prvem odmerku. Na Hrvaško lahko brez testa vstopijo tudi vsi, ki so v zadnjega pol leta preboleli covid-19, drugi morajo predložiti negativen hitri ali PCR test. 

Če bo Slovenija uvrščena na zeleni seznam, omejitev za vstop (razen bolezenskih znakov ali stika z okuženim) ne bo. Glede na trenutno upadanje števila novih primerov ni izključeno, da se to zgodi še pred poletjem, težko pa je na to računati.

Na Evropski agenciji za zdravila (EMA), ki je cepiva odobrila, pravijo, da niso pristojni za to, da bi določali, kdaj naj ima oseba status cepljene ali kdaj po cepljenju je zaščitena pred covidom-19. V oceni učinkovitosti cepiva čas pojava okužb med cepljenimi kaže, da se imunost vzpostavi 21 dni po prvem odmerku in je ocenjena na 73,2 odstotka. Rezultati kažejo, da je prva doza po treh tednih zagotovila zaščitno imunost, ki je trajala do 12 tednov, je sklenila EMA.

A če vzamemo to kot kriterij, zakaj Slovenija osebam, cepljenim s cepivom Pfizer, statusa cepljenega ne prizna že deset dni po cepljenju s prvim odmerkom? EMA je namreč ugotovila, da je deset dni po prvem odmerku zaščita 86,7-odstotna.

"Nivo protiteles, ki omogoča zaščito pred boleznijo/okužbo še ni bil določen, zato lahko to le ocenimo. Trenutno potekajo raziskave s prostovoljci v VB, kjer bodo poskusili določiti prav to. Jaz sicer nisem v nobenem organu, ki o odloča o tem kakšna je uradna doktrina, tako da lahko povem samo svoje mnenje. Prvi odmerek cepiva po 2-3 tednih nudi delno zaščito, za polno zaščito pa velja popolno cepljenje po protokolu, kot je bil preverjen in odobren za vsako cepivo, torej dva odmerka za vsa cepiva razen cepiva Janssen, torej tudi za Astra Zeneco. Rezultati iz VB so pokazali dobro zaščito tudi po enem odmerku cepiva, tako da bi lahko utemeljevali tudi to odločitev," nam je pojasnil Roman Jerala s Kemijskega inštituta.

Še ena rešitev: prej 2. odmerek

V primeru, da bi bilo cepiva dovolj, bi lahko cepljeni z Astrazeneco prej prišli do statusa cepljenega, če bi prej izvedli drugo cepljenje. Sprejeta strategija cepljenja omogoča 2. odmerek že 28. dni po prvem odmerku, kar je enako kot pri cepivu Moderna in en teden kasneje kot pri Pfizerju. V tem primeru bi imeli tisti, ki bodo z Astrazeneco cepljeni v tem tednu, status cepljenega že pred začetkom šolskih počitnic. Dokler ne bodo cepljeni vsi, ki si to želijo, skrajšanje časa med prvim in drugim odmerkom najbrž ni smiselno, ni pa izključeno, da se to zgodi že kmalu.

Razmere se bodo v nekaj tednih bistveno spremenile

Italija trenutno zahteva negativen test in najmanj petdnevno karanteno za vse, tudi za cepljenje, a naj bi se pravila za vstop spremenila v soboto. Veljalo naj bi tudi potrdilo o preboleli bolezni in cepljenju, pod kakšnimi pogoji pa še ni znano.

V Avstriji so hoteli zaprti, zahtevan je negativen test za vstop in vsaj pet dni karantene, ki jo je mogoče zaključiti negativnim testom. Pravila za državljane EU naj bi se spremenila prihodnjo sredo, 19. maja.

Tudi Grčija za vstop trenutno zahteva negativen test, za cepljene pa šteje vse 14 dni po zadnji predpisani dozi cepiva, pogoje za vstop naj bi sprostili 14. maja. Tudi Španija trenutno za vstop zahteva negativen test za vse.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 33
  • rezka6 13:17 07.junij 2021.

    Kakšne bedarije pa so zdaj spet to ??. Zakaj že ne bi imeli status cepljenega ? Kdo se je pa spet to izmislil ?

  • krtmen1 01:00 03.junij 2021.

    j.ebala vas hrvaška in cepivo

  • Avatar Leon
    Leon 09:54 14.maj 2021.

    Delil bom z vami anekdoto ,ki mi je povedal znanec stanujoč v stolpnici ; Vsakodnevno srečevanje s sosedi in nenehna tema ali ste že cepljeni mu je lepega dne prešla preko glave in je ob vprašanju sosede odgovoril ; ALI ...prikaži več TAKO IZGLEDAM ? S tem je rešil zadevo za vselej . Prede vsemi sosedi ima mir ! 🤣