Slovenija
491 ogledov

Biden se je Golobu zahvalil za to potezo

Robert Golob na delovnem obisku v Beli hiši pri Joeju Bidnu Profimedia
Ameriški predsednik Joe Biden je v Beli hiši sprejel premierja Roberta Goloba in se mu ob tem znova zahvalil za posredovanje Slovenije v veliki izmenjavi zapornikov med Rusijo in Zahodom letos poleti.

"Pred dvajsetimi leti, ko sem bil še senator, sem se odločno zavzemal za vstop Slovenije v Nato. Že takrat sem vedel, kot vem tudi danes - da smo močnejši in varnejši, ko stojimo skupaj z dobrimi partnerji, kakršni ste vi," je pred pogovorom z Robertom Golobom v Ovalni pisarni dejal Joe Biden.

"To vidimo v podpori Ukrajini v njeni obrambi proti ruski agresiji, to vidimo v prizadevanjih za podporo demokraciji in blaginji na Zahodnem Balkanu," je dodal predsednik ZDA.

Zahvala za izročitev ruskih vohunov

Biden je posebej izpostavil sodelovanje Slovenije pri veliki izmenjavi zapornikov med Rusijo in Zahodom letos poleti. Slovenija je namreč poleti v okviru izmenjave, ki je domov pripeljala tudi več Američanov, izročila dva ruska vohuna, ki sta bila tik pred tem obsojena. Biden se je premierju Golobu zahvalil za podporo in njegovo odločno vodenje, ki je to omogočilo.

"Z malo pomoči s strani pravih prijateljev ni nič nemogoče," pa je ob začetku srečanja z Bidnom dejal Golob, ki je prav tako poudaril pomen sodelovanja z ZDA pri izmenjavi zapornikov. Obisk v ZDA po njegovem prepričanju pomeni izraz ugleda Slovenije in njene zunanje politike v zadnjem obdobju, ki ga zaznamuje tudi nestalno članstvo države v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Prvič po 18 letih predsednik slovenske vlade na delovnem obisku v Beli hiši

Voditelja Slovenije in ZDA sta se sicer v zadnjih dveh letih večkrat srečala ob robu multilateralnih srečanj, tokraten sestanek pa je prvi v Beli hiši. Golob je tudi prvi predsednik slovenske vlade po 18 letih, ki ga ameriški predsednik gosti na delovnem obisku.

V premierjevem kabinetu so pred obiskom izpostavili tesne vezi med zaveznicama, ki ju povezujejo skupne vrednote, zgodovinsko prijateljstvo, strateško partnerstvo in zavezništvo v Natu. V Beli hiši pa so napovedali poglobljen pogovor med voditeljema o vprašanjih skupnega interesa. Med drugim naj bi govorila o sodelovanju na področju energetike in inovacij ter nekaterih ključnih mednarodnih izzivih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 19:20 22.oktober 2024.

    Fašist Janša si spet od ihte puli namišljene lase in na mestu cepeta.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 19:04 22.oktober 2024.

    A puklasti še ni prišel k sebi, da bi kaj tvitnil?