Slovenija
25063 ogledov

Avti nepravilno parkirani vsepovprek, to pravita redarstvo in policija

Nepravilno parkiranje v okolici džamije na Parmovi Bralec
Na nas se je obrnil bralec, ki ni mogel verjeti svojim očem. Še več: trdi, da sta ljubljansko mestno redarstvo in policija neodzivna. Šli smo po poti njegovih besed ...

Pred dnevi se je na nas s fotografijami obrnil bralec, ki trdi, da ob verskih praznikih muslimanov v okolici ljubljanske džamije na Parmovi ulici vlada pravcati kaos. "Vrhunec teh dogodkov se je zgodil v sredo (10. april, op. p.), ko so ljudje parkirali pred zapornico zasebnega parkirišča (v lasti Slovenskih železnic) in onemogočili dostop do parkirišča, prav tako pa onemogočili dostop delavcem bližnjega gradbišča, da bi prišli na delo," je zapisal bralec.

Spomnimo: v sredo pretekli teden je potekal prvi dan ramazanskega bajrama, na ploščadi Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana pa se je odvijalo praznovanje Bajram s sosedi, kar je tudi poglavitni razlog povečanega obiska tega območja.

Bralec trdi, da se takšni dogodki v sicer nekoliko blažji obliki pojavljajo ob vsakem verskem prazniku ter ob petkih med 12. in 14. uro. "Na problematiko sem že večkrat opozoril najemodajalca (Slovenske železnice), ob dogodkih večkrat klical mestno redarstvo, danes tudi Policijo na 113, vendar se žal nihče ne odzove," je še izpostavil. A v Policiji o dotičnem klicu občana ne vedo nič. "V minulem tednu policisti niso prejeli nobenega obvestila občanov o morebitnih kršitvah v povezavi z mirujočim prometom ali teh kršitev neposredno zaznali na območju, ki ga izpostavljate," so nam odgovorili na PU Ljubljana.

Nepravilno parkiranje v okolici džamije na Parmovi | Avtor: Bralec Bralec

Letos že 160 kršitev, 11 avtomobilov je odpeljal pajek

Obrnili smo se tako na Mestno redarstvo kot Policijo in preverili, tako prvi kot drugi so s problematiko parkiranja na Parmovi ulici dobro seznanjeni. "S strani občanov smo bili seznanjeni s problematiko parkiranja na širšem območju Parmove ulice. V zadnjem obdobju smo izvedli več nadzorov območja, pri katerih smo zaznali več kršitev tako s področja parkiranja kot tudi prekoračitev omejitve hitrosti," so odgovorili z ljubljanskega mestnega redarstva. "V obdobju od 1. 1. 2024 do vključno 9. 4. 2024 smo na območju Parmove ulice z okolico ugotovili 160 kršitev prometnih predpisov in odredili 11 odvozov napačno parkiranih vozil," so za Žurnal24 pojasnili v Mestnem redarstvu.  

"S problematiko parkiranja na izpostavljeni lokaciji smo seznanjeni. Policisti v okviru možnega izvajajo kontrole, pri tem pa pri ugotavljanju kršitev v povezavi z mirujočim prometom sodelujejo tudi z drugimi prekrškovnimi organi," so za nas potrdili na Policijski upravi Ljubljana.

Bralec je še izpostavil, da redarji "redno opravljajo obhode in redno puščajo obvestila redarstva za nepravilno parkirana vozila, začuda nikoli ob petkih in muslimanskih praznikih ne dela obhodov in s tem še naprej dovoljuje tako početje." Na mestnem redarstvu so za nas te navedbe kategorično zanikali. "Navedbe bralca, da obhodov ob petkih in muslimanskih praznikih, ko so v džamiji molitve, namenoma ne opravljamo, v celoti zavračamo in nikakor ne držijo," so pojasnili za nas.

Nepravilno parkiranje v okolici džamije na Parmovi | Avtor: Bralec Bralec

10. aprila napisali 33 glob in odpeljali en avto

A ker smo v uredništvo dobili številne fotografije nepravilno parkiranih vozil na Parmovi v sredo, 10. aprila, so nas zanimali konkretni podatki. "Poleg urejanja in usmerjanja cestnega prometa so mestni redarji 10. 4. 2024 na območju Parmove ulice uvedli 33 prekrškovnih postopkov zaradi kršenja cestnoprometnih predpisov ter v enem primeru odredili odvoz vozila zaradi zaparkiranega dovoza," se je glasil odgovor z Mestnega redarstva. To pa pomeni, da so redarji 10. aprila napisali konkretno več glob kot v povprečju v prvih devetih dnevih aprila (povp. 17,8 glob na dan). 

"Udeležencem cestnega prometa pa so redarji izrekli tudi več opozoril. Zavzemamo se, da so naši izvedeni ukrepi usmerjeni ter izvedeni predvsem v smeri odpravljanja tistih kršitev, ki so najbolj moteče za občane in zaradi katerih je lahko ogroženo življenje ali zdravje, ali je ogrožena prometna varnost oziroma je zmanjšana pretočnost prometa," so dodali v odgovoru. 

Nepravilno parkiranje v okolici džamije na Parmovi | Avtor: Bralec Bralec

"V povezavi z verskim praznikom oziroma dogodkom, ki je potekal v verskem objektu na Džamijski ulici, smo zagotovili pet mestnih redarjev, ki so v sodelovanju s policisti pristojne policijske postaje urejali promet in zagotavljali ustrezno pretočnost prometa na Parmovi ulici z bližnjo okolico," so še zapisali.

Toda, sodeč po fotografijah, redarjem na terenu ni uspelo preprečiti parkirnega kaosa. Vozila so bila namreč parkirana na pločnikih, na prehodih za pešce pa tudi na javnih površinah, kar seveda nikakor ni skladno s cestnoprometnimi predpisi in za kar so predpisane globe od 40 do 200 evrov (več o globah v nadaljevanju).

"Treba se je zavedati, da je bil obisk obiskovalcev tako velik, da je bilo nemogoče zagotoviti povsem prosto pretočnost prometa brez zastojev, saj prometna infrastruktura in sam prometni režim ob upoštevanju ostalih okoliščin (jutranja konica) nista predvidena za takšno število udeležencev v cestnem prometu. S podobnimi situacijami se srečujemo v času različnih prireditev, kjer zaradi povečanega obiska določenih lokacij prav tako prihaja do zastojev in kršitev," so prepričani v Mestnem redarstvu. 

Nepravilno parkiranje v okolici džamije na Parmovi | Avtor: Bralec Bralec

S PU Ljubljana so za Žurnal24 sporočili, da bo Policija tudi v prihodnje reagirala na prijave občanov glede nepravilnega parkiranja, zato lahko ob nastali problematiki največ k ureditvi problematike prispevajo občani sami, ki s prijavo kršitev na policijsko postajo pripomorejo k hitremu ukrepanju policistov.

Nepravilno parkiranje v okolici džamije na Parmovi | Avtor: Bralec Bralec

S PU Ljubljana so še pojasnili, da je parkiranje na pločniku prepovedano (razen, če to ni posebej dovoljeno z označeno prometno signalizacijo oziroma zarisanimi parkirnimi boksi na pločniku). Globa za ustavitev ali parkiranje na pločniku je določena v 6. odstavku 65. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) (v zvezi s 1. točko 4. odstavka 65. člena ZPrCP) in znaša 80 evrov. 

Globe za nepravilno parkiranje so različne, glede na naravo kršitve in znašajo 40, 80 oziroma 200 evrov (slednja za parkiranje na mestu za invalide), parkiranje na zelenici ni posebej urejeno v ZPrCP, pač pa to urejajo posamezni občinski odloki, po katerih ukrepajo občinski redarji (pogoj pa je, da gre za javne zelene površine v lasti občine in ne zasebne zelene površine).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • nejc59 12:05 18.april 2024.

    Še več s fleksarco so odžagali železni količek in parkirali na privatnem parkingu, nato je lastnik parkirišč le nemočno dvignil zapornice da nebi bilo še več škode. Tudi mi smo poklicali parkrat policijo in pravijo da so ob tem času ...prikaži več žal nemočni. Sam policaj je dejal da se zavedajo problema a da imajo zvezane roke.

  • Idioti 10:12 18.april 2024.

    Najprej jih je potrebno prepričati v to ,da so v Sloveniji in ne v Bosni !

  • bobubob 10:02 18.april 2024.

    V BTCju psihiči ustavljajo svoja vozila (po pravilu večja in dražja) kar na označenih stezah za pešce, kolesarje in na vidno označenih pasovih za uvoz/izvoz - nekaj metrov stran pa prazna parkirna mesta. Ker je kaznovalna/vzgojna politika države(očitno so jih ...prikaži večih njihovi starši naučili samo egoizma) neprimerna. Kazni za ponavljače bi morale rasti eksponentno, vse do odvzema vozila in (obvezno) fizičnih javnih del za kršitelje. Redukcija javnega 'ugleda' je edino, kar bi se jih morda še prijelo !