Slovenija
11389 ogledov

Podrta drevesa in električni drogovi

Toča, poplavljena cesta Bralka
Močnejše nevihte z nalivi in točo so najprej zajele Štajersko in Koroško ...

Vikend, ki je za nami, je bil že povsem dopustniški in vroč. Najvišje dnevne temperature so se tako v soboto kot nedeljo marsikje dvignile nad trideset stopnij Celzija. 

Vročina | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Že v naslednjih dneh nas čaka nekoliko bolj vlažno vreme, nevihte so že povzročale težave.

"Ponekod močno neurje ovira promet. Voznike opozarjamo naj se ne ustavljajo v podvozih in tunelih," so opozarjali na Prometno-informacijskem centru.

Močnejše nevihte z nalivi in točo so najprej zajele Štajersko in Koroško, pozneje so prešle večji del vzhodne in osrednje Slovenije. Nevihte s točo so bile tudi na Dolenjskem in v Beli krajini. 

Malo pred 17. uro je v Šmartnem pri Slovenj Gradcu padala kot oreh debela toča. Ledena zrna so že padala tudi v Mislinji, Vuzenici, Pesnici in Šmartnem pri Paki. 

V Ribnici je bila pri Goriči vasi zaradi posledic vročinske nevihte poplavljena regionalna cesta Ljubljana-Kočevje.

Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje je na območju občine Dobrepolje zaradi posledic vročinske nevihte podrtih več dreves in električnih drogov, podobno je na območju občine Velike Lašče. O podrtih drevesih poročajo tudi z občine Grosuplje in občine Litija.

Po napovedih Agencije RS za okolje so močne nevihte z nalivi in točo v osrednji in vzhodni Sloveniji možne še naprej. Za vzhodni in osrednji del države so izdali tudi oranžno opozorilo.

"Tudi ponoči bodo občasno še krajevne padavine. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem do 23 stopinj Celzija," napovedujejo na Arsu. 

V ponedeljek bo na Primorskem sončno, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Občasno se bodo po navedbah meteorologov pojavljale krajevne padavine, popoldne tudi posamezne nevihte. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperatura bodo od 22 do 27, na Primorskem do 30 stopinj Celzija.

Ves teden nevihte

V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, tudi nevihtami. V sredo in četrtek bo deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bo nastalo nekaj ploh in neviht.