Slovenija
22978 ogledov

Arso izdal opozorilo, napoved za soboto marsikomu ne bo všeč

vročina temperatura sonce pripeka
Agencija za okolje je izdala rumeno opozorilo zaradi vročine, ki bo pritisnila.

Pred nami je nekaj vročih dni, ko se bo temperatura povzpela tudi nad 30 stopinj celzija. "Visoke temperature lahko vplivajo na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije. Sredi dneva in popoldne priporočamo zadrževanje v senci in odsvetujemo velike fizične napore na prostem," opozarjajo na Agenciji RS za okolje. 

Rumeno opozorilo zaradi visokih temperatur velja tako za današnje popoldne kot tudi v četrtek in petek. Danes lahko v osrednji in severovzhodni Sloveniji piha tudi nekoliko močnejši veter. V petek se lahko na severozahodu in severovzhodu države pojavijo krajevne nevihte. Pri tem so možni močnejši nalivi, piš vetra in udari strel. Hitro lahko narastejo tudi hudourniški vodotoki. Na agenciji za okolje opozarjajo, da je v takih primerih treba biti pozoren na bližajoče se nevihtne oblake. Med nevihto se ne smemo zadrževati na izpostavljenih mestih, ampak počakati nekje na varnem, saj nevihte običajno ne trajajo dolgo. 

rumeno opozorilo | Avtor: Arso Arso

Vročinski valovi s seboj nosijo tudi puščavski prah. "Na satelitski sliki se dobro vidi, kako se je nad naše kraje razširil oblak puščavskega prahu. Prva slika je od včeraj, druga današnja," piše vremenoslovec Blaž Šter.  

Temperature čez 30 °C

Pred nami je povečini jasen dan. Dopoldne bo še prisotne nekaj visoke koprenaste oblačnosti. Jugozahodni veter se bo čez dan še nekoliko okrepil in zvečer ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo danes od 28 do 33 °C. 

Podobno vreme lahko pričakujemo tudi v četrtek. Zjutraj in dopoldne bo ponekod zapihal veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo še za odtenek višje, in sicer od 29 do 34 °C. 

vročina | Avtor: Profimedia Profimedia

V petek se bo nato oblačnost od zahoda postopno povečala. V hribovitem svetu se popoldne in zvečer lahko pojavi kakšna ploha in nevihta. Vročina se bo še nekoliko stopnjevala. 

Vročina lahko slabo vpliva na nekatere skupine ljudi, zato je v času visokih temperatur pomembno upoštevati napotke Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Več o tem preberite tukaj.

V soboto se bo našim krajem približalo višinsko jedro s hladnim zrakom, ki bo vplivalo na vreme pri nas. Omenjeno jedro se bo nato preselilo nekoliko južneje. V severnem Sredozemlju bo nastal ciklon, ki bo verjetno do srede vztrajal nad našim območjem. "V soboto bo vpliv višinskega jedra s hladnim zrakom še majhen, izražen bo v povečani verjetnosti za nevihte in nekoliko nižjih temperaturah. Od nedelje do srede bo spremenljivo vreme z občasnimi padavinami, tudi nevihtami. Najvišje dnevne temperature bodo v soboto še blizu 30, od nedelje do srede pa okoli 25 °C," napovedujejo na agenciji.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 1
  • Nelaži 12:15 20.junij 2024.

    Vremensko vojskovanje in program svetovne depopulacije poteka vsak dan 24ur 7 dni v tednu iz meseca v mesec in iz leta v leto. V Nemčiji baje zaradi vojne v Ukrajini zmanjkuje denarja za zapraševanje neba. "Saharski pesek" pa po ugotovitvah ...prikaži več mnogih raziskovalcev med njimi tudi advokata Mirnes Ajanovića, ki je dal testirati saharski pesek v Švico ugotavljajo, da ta prah, ki se nabira na naših avtomobilih nima nobene veze s saharskim peskom ampak ima vezo z NATO zapraševanjem neba.