Popotnik
332 ogledov

Vikend brezmejna zabava z 20.000 obiskovalci

Robinova
1/3
Rok Peric
Brezmejnost, ki jo v letošnjem letu riše Mestna občina Nova Gorica so minuli konec tedna udejanili Robinovci, ki so skupaj z mestno občino in Zavodom GO 2025 poskrbeli za vikend brezmejno zabavo, ki jo je obiskalo okrog 20.000 zadovoljnih obiskovalcev.

Petkov večer je bil s Smaal tokkom, Masayah in Babi Lasagno odlična uvertura v rojstno dnevno žurko ob 30. letnici lokalnega Radia Robin.

Robinova zabava, ki že vrsto let na noge, vsak september, dvigne Goriško, je bila letos še izjemnejša.. „Danes praznujemo, danes je naš dan“, so si bili enotni Robinovci, ki se trudijo, da lokalne novice pridejo v vsak dom. Lokalne zgodbe, so poleg številnih akcij in dogodkov, ki jih organizirajo čez leto, paradni konj medija, ki se je v 30ih letih dodobra usidral v srca Primorcev, tudi po zaslugi iskrivih voditeljev, ki poskrbijo, da poslušalcu v družbi Robina nikoli ni dolgčas. Danes že preko 20.000 poslušalcev še vedno nagovarjajo s sloganom #breztebenimene!

Robinova | Avtor: Rok Peric Rok Peric

Tudi nove pridobitve

Evropska prestolnica kulture 2025 Nova Gorica - Gorica se v mesto odpira z novo komunikacijsko pisarno v središču mesta, ki bo glasnik novega. Kot glasnika novega sta bila imenovana tudi pionir letalec Edvard Rusjan ter akademski kipar Bojan Štokelj. Odkritja Rusjanovega doprsnega kipa s fascinantnim preletom letal se je udeležila množica prebivalcev somestja, prav tako so se tisoči zabavali ob pop-metal-elektro zvokih Baby Lasagne, ki je v petek zvečer napolnil travnik pred občinsko palačo in ogreval ozračje do začetka Evropske prestolnice kulture.

Direktorica Javnega zavoda GO! 2025 mag. Mija Lorbek je ob odprtju komunikacijske pisarne Evropske prestolnice kulture pojasnila njeno vlogo: Imela bo kar štiri funkcije: prva bo ta, da bo ponujala tiskano gradivo in informacije o programih in spremljevalnih dogodkih Evropske prestolnice kulture. Kot taka bo idealna dopolnitev digitalne platforme www.go2025.eu.

Druga funkcija je, da bo tu potekala svetovalnica za nevladne organizacije s podatki kako se prijaviti na domače in tuje razpise; tretja bo namenjena platformi za prostovoljstvo, kar pomeni, da se bodo vključili lahko vsi prebivalci, ki bi radi aktivno prispevali k Evropski prestolnici kulture. V pisarni bo tudi knjiga pohval in pritožb. Komunikacijska pisarna je prva info tocka GO! 2025, naslednjo bodo odprli v sosednji Gorici. Goriški pihalni orkester je ob tej priložnosti pripravil in zaigral himno EPK.

Novogoriška mestna občina je kip letalca Edvarda Rusjana odkupila pred štirimi leti na dražbi letalskega prevoznika Adria Airways v stečaju. Premik kipa, ki je bil nazadnje postavljen na Letališču Jožeta Pučnika, in njegov prevoz v Novo Gorico je bil tehnično zahteven, saj kip tehta deset ton, v višino pa meri štiri metre. Za uspešen prevoz je poskrbela ekipa civilne zaščite mestne občine skupaj z različnimi izvajalci. Ob odkritju doprsnega kipa, ki ga je oblikoval akademski kipar Bojan Štokelj (1959-2001), je umetnostna zgodovinarka Klavdija Figelj povedala, da je bil izdelan leta 1986 ob letalskem mitingu na Brniku, ob 100 letnici rojstva Edvarda Rusjana.

Grazia Rusjan, nečakinja Edvarda Rusjana, je ob tem svečanem dogodku povedala:”To je še en doprsni kip, ki je bil postavljen v čast Edvardu Rusjanu in tega sem zelo vesela. Slovenija ni nikoli pozabila na Edvarda Rusjana in se ga vedno znova spominja.«

Novogoriški župan Samo Turel pa je poudaril: “Novogoriško alejo slavnih smo obogatili še s kipom Edvarda Rusjana. Postavili smo ga na območje, ki je posvečeno ravno temu našemu pionirju, konstruktorju in letalcu, nasproti Lenassijevega spomenika Rusjanu  in nasproti Eda centra, poslopja, ki je poimenovano po Rusjanovem letalu. Zelo smo veseli, da je kip končno prišel domov, da je Edvard prišel domov in našel mesto v tej aleji slavnih. Iskrena zahvala civilni zaščiti novogoriške mestne občine in vsem, ki so prispevali, da je ta kip varno in brez poškodb prispel v naše mesto.«

Odkritje doprsnega kipa so počastili s preletom letal Slovenske vojske, Uporave RS za zaščito in reševanje  in primorskih aeroklubov, kot glasnik novega pa je na travniku pred občinsko palačo pristal tudi policijski helikopter in tako naznanil začetek prireditve. Prelet letal, med katerimi smo videli  C-27J Spartan, Air Tractor AT-802, formacijo Aeroklubov z letalom Pa28 ter dvemi C172,  formacijo Pipistrel Virusov, je komentiral pilot Tomi Ilijaš iz novogoriškega aerokluba, obiskovalci prireditve iz obeh Goric in okolice so bili nad preletom navdušeni. Obeh dogodkov, ki ju je vsebinsko povezovala Neda Rusjan Bric, umetniška svetovalka GO! 2025, sta se med drugimi udeležila tudi župan Občine Gorica Rodolfo Ziberna in odbornica Občine Gorica za EPK Patrizia Artico ter rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.