Kraji v Dolini Soče veljajo za najbolj znana turistična mesta v Sloveniji, ki (še posebej v poletnih mesecih) privabijo veliko ljudi. Slikovita pokrajina, prijetna osvežitev v turkizni Soči in številne aktivnosti v okolici so razlogi, da je ta konec Slovenije privlačen in vedno bolj prepoznaven tudi med turisti.
Niso pa kraji v Dolini Soče zanimivi zgolj v poletnih mesecih, Kobarid je denimo zaradi pestre zgodovinske in gurmanske ponudbe priljubljena izletniška točka tudi pozimi. Tu boste uživali kot radovedni zgodovinarji, občudovalci in raziskovalci narave, iskalci dobrih okusov ter ljubitelji različnih vrst glasbe, opisujejo v Javnem zavodu za turizem Dolina Soče.
Ta povezuje tako kulturne znamenitosti iz časa 1. svetovne vojne, po kateri je Kobarid znan, kot številne naravne znamenitosti. Obiskovalce popelje od antičnih časov do prve svetovne vojne mimo mnogih naravnih lepot, ki jih ponujajo soteska reke Soče in skrivnostni slapovi na njenih pritokih.
Na poti, ki je dolga sedem kilometrov in pol, zanjo pa boste potrebovali nekaj manj kot tri ure, boste lahko videli in obiskali najboljši evropski muzej leta 1993 – Kobariški muzej, italijansko kostnico, Tonocov grad, ostaline prve svetovne vojne, Napoleonov most, muzej sirarstva Od planine do Planike, reko Sočo in slap Kozjak.
Dolina Soče s pestro ponudbo privablja vse adrenalinske navdušence in ljubitelje aktivnosti na prostem, poleg vodnih športov je predvsem priljubljeno pohodništvo in kolesarjenje, na voljo pa so še druge aktivnosti, ki so aktualne tudi v zimskem času. Sedaj je tu priljubljeno pohodništvo, v primeru snega v gorah pa tudi krpljanje in turno smučanje.
K najboljši svetovni kuharski mojstrici
Kot zagotavlja predstavnica Turizma Doline Soče, pa Kobarid in njegova okolica pozimi nista le destinacija za ljubitelje športa. "Na svoj račun bodo prišli vsi gurmanski navdušenci, saj je Kobarid poznan kot 'kulinarična prestolnica' doline Soče z lokalnimi specialitetami, kot so kobariški štruklji, lokalni sir in soška postrv," pove. Vrhunec kulinarične ponudbe in poklon lokalni kulinariki je festival okusov in umetnosti Jestival, ki vsako leto poteka oktobra.
Poleg tradiconalnih dobrot lahko v Kobaridu vsi ljubitelji dobrih okusov svoje brbončice razvajajo tudi pri najboljši kuharski mojstrici na svetu leta 2017 – Ani Roš.
Na eno najstarejših pustovanj
Dolina Soče je v zimskem času poleg športnih aktivnosti in kulinarike atraktivna tudi zaradi kulturne dediščene. Sem med drugimi sodi eno najstarejših pustovanj v Sloveniji: drežniški pust. Prireditev drežniške fantovščine traja od pustnega petka, do torka. Izstopajoči šemski lik je "ta grdi", glavno dejanje pustovanja pa je obredni obhod vseh hiš v vasi in nastop šem na vaškem trgu.
Na zavodu si prizadevajo kot novost izpostaviti pohodniško pot okoli Julijskih Alp, imenovano Juliana Trail, ki so jo sicer otvorili že lansko jesen in "bo zagotovo zanimiva za vse ljubitelje etapnih dolžinskih poti". Vsem obiskovalcem predstavnica zavoda predstavi tudi destinacijsko kartico Dolina Soče, ki obiskovalcem ponuja ugodne vstopnine, doživetja in lokalne prevoze.