Popotnik
6775 ogledov

Spremembe glede parkiranja na Bledu, v Bohinju in Kranjski Gori

Bled
1/3
Profimedias
Bled, Bohinj in Kranjska Gora z ukrepi, ki naj bi spodbujali trajno mobilnost.

Pred začetkom glavne sezone na Bledu, v Bohinju in v Kranjski Gori napovedujejo vrsto ukrepov za usmerjanje turističnih tokov in spodbujanje trajnostne mobilnosti.

"Turistični obisk se povečuje iz leta v leto, kar po eni strani prinaša veliko pozitivnih učinkov, po drugi strani pa tudi nekaj težav, ki zahtevajo smiselne rešitve in upravljanje," je na današnji skupni novinarski konferenci osrednjih gorenjskih turističnih središč v Bohinju dejal bohinjski župan Franc Kramar in posebej izpostavil težave s prometom in dostopnostjo.

Zastoji, nepravilno parkiranje ...

Zaradi povečanega obiska prihaja do zastojev, nepravilnega parkiranja, zmanjšane prometne varnosti, negativnih vplivov na okolje in nezadovoljstva tako na strani gostov kot na strani občanov.

Lotili se bodo širitve brezplačnega parkirišča v Danici v Bohinjski Bistrici, vzpostavitve P&R parkirišč v Srednji vasi in v Ribčevem Lazu ter parkirišča za avtodome v Senožetih. Ob tem bosta vzpostavljeni tudi dve liniji transferjev. "Obiskovalcu zagotavljamo, da mobilnost tudi brez osebnega vozila," je izpostavil direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.

O prvi podražitvi že jutri

Pred Bohinjsko Bistrico in v Ribčevem Lazu bo informacijska tabla obveščala o zasedenosti parkirišč in usmerjala na prosta mesta. Z namenom umikanja mirujočega prometa jezera pa se bo skupaj z vzpostavljanjem alternativnih možnosti parkiranja, postopoma ukinjalo parkirna mesta ob jezeru, čemur bo postoma sledila tudi cenovna politika. O prvem dvigu cen bodo občinski svetniki odločali že na četrtkovi seji.

V Kranjski Gori bodo uvedli modre cone

Urejanja mirujočega prometa se lotevajo tudi v Kranjski Gori, kjer bodo povečali število parkirišč in vzpostavili modre cone, olajšali nadzor nad prometnim tokom in izboljšali varnost udeležencev v prometu, je napovedal kranjskogorski podžupan Bogdan Janša, ki je sicer izpostavil še projekt kolesarske povezave med Ratečami in Planico ter umirjanje prometa v dolini Vrata.

Na Bledu novo parkirišče

Usmerjanja turističnih tokov so se za prijetnejše sobivanje vseh deležnikov intenzivno lotili tudi na Bledu, kjer bodo naredili nova parkirišča pod Blejskim gradom, kjer bo na voljo 300 mest za avtomobile, 40 za avtobuse in 25 za avtodome. Ob vhodu na Bled pa bo ob sprehajalno-kolesarski stezi nastalo 80 novih brezplačnih parkirišč.

"Cene parkiranja so segmentirane, in sicer bližje kot so jezeru, dražje so," je pojasnil direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj in dodal, da bodo vzpostavili sistem informiranja gostov o prostih parkiriščih. Okoli jezera bodo postavili pitnike in posneli promocijski film in angažirali informatorje, ki bodo goste obveščali o vrednotah Bleda in tem, kako se na Bledu vesti, kje se kopati in kako ravnati z odpadki.

Krepi se redarstvo, ki je skupno Bledu in Bohinju. Prav tako se krepi ekipa nadzornikov Triglavskega narodnega parka (TNP). Povečanje obiska namreč pomeni tudi povečanje različnih kršitev. Velikokrat so te posledica zgolj slabe informiranosti obiskovalcev, zato bo tudi ta ena izmed glavnih nalog.

Komentarjev 9
  • minimaxi 05:33 29.marec 2018.

    Enostavno! Greš tja, kjer si zaželen in za svoj denar dobiš veliko več, kot v teh tako imenovanih naravnih biserih Slovenije. Zaplankani Gorenjčki pa si naj svoj pir za 3,5€ in zmazek podoben pleskavici za 9€ vtaknejo v rit.

  • maresem 19:26 28.marec 2018.

    ja itak podražitev, kaj pa drugega.... prekleti lopovi požrešni. Prvo uredite okolico, da bo zgledna, potem pa se pogovarjajte o ceni.

  • 03a22797237ce84cc413aa3240ab4331bd637aab 19:07 28.marec 2018.

    Slovenija ima na srečo veliko lepih krajev kjer smo Slovenci dobrodošli.