Popotnik
75467 ogledov

Velike spremembe: odlične novice za vse, ki načrtujete dopust

Kaladi, Kythira, Grčija Profimedia
Spremenjeni kriteriji semaforja Evropskega centra za nadzor bolezni (ECDC) vas bodo zelo razveselili. Bomo Slovenci po EU kmalu potovali brez potrebe po testih?

Kot smo že pisali, sta slovenski covid semafor in evropski kriterij dve povsem različni zadevi. Čeprav smo po našem semaforju že v zeleni fazi, nam zaradi tega ostale evropske države niso odprle mej. To pa zato, ker ima semafor Evropskega centra za nadzor bolezni povsem drugačne kriterije za prehod med fazami.

Za državljane zelenih držav tako po skupnih kriterijih ne sme biti omejitev, za ostale se lahko uvaja karantena ali testiranje. Meja za zeleno državo je bila še do nedavnega 25 primerov v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev, zato je bila Slovenije še prejšnji teden od zelene barve še zelo oddaljena. Zdaj pa ...

Slovenija kmalu zelena 

ESDC pa je na srečo vseh dopustnikov in popotnikov spremenil kriterije, po katerih bi bila Slovenija lahko že jutri zelena. To pomeni, da bi se lahko po Evropi gibali brez potrdila o preboleli bolezni, brez potrdila o negativnem testu ali potrdila o cepljenju.

Po novem kriteriju je država lahko zelena, če ima manj kot 50 primerov v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev in hkrati manj kot štiri odstotke pozitivnih primerov. Ali pa, če ima manj kot 75 primerov v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev in ima manj kot odstotek pozitivnih primerov.

Za izračun deleža pozitivnih testov se ne upoštevajo le PCR testi, ampak tudi hitri testi, kar nam še zmanjšuje odstotek pozitivnih testov.

Kot smo pisali, je Institut Jožef Štefan v prognozi gibanja epidemije covid-19 že napovedal, da bi po novih kriterijih ECDC lahko prešli v zeleno fazo že v nedeljo.

 | Avtor:

mestni utrip Covid-19 Slovenija Najnovejša prognoza: IJS sporočil, kdaj bomo zeleni po EU kriterijih!

Po podatkih za četrtek, je bila 14-dnevna pojavnost v Sloveniji rahlo čez 90, delež pozitivnih PCR testov pa 3,7 odstotka. Delež pozitivnih HAT testov pa ni znan, po podatkih iz prejšnjih dni pa je najbrž delež pozitivnih testov skupaj PCR in HAT pod ena.

Obenem pa še slabša novica ...

Odlok, ki ga je vlada sprejela na petkovi seji, pa prinaša pomembno novost za vse, ki dopustujete ali odhajate na izlet na Hrvaško. Večina Hrvaške je zdaj uvrščena na oranžen seznam, kar pomeni, da je ob vrnitvi ponovno potreben hitri test oziroma potrdilo o prebolelosti ali cepljenju, ali pa boste morali deset dni počakati v karanteni.

Kot kaže, bodo torej pogoji ravno obratni, kot so bili prejšnji teden, ko je takšne pogoje za vstop v državo imela Hrvaška. Več o tem, katere države so pristale na zelenem, oranžnem in rdečem seznamu, si lahko preberete na tej povezavi.

 
 

Komentarjev 9
  • Brenda_Elkins 11:14 20.junij 2021.

    Zaslužujem od 130 do 180 dolarjev na uro, tej službi sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem mesecu sem prejel 27853 dolarjev od te službe in veste, sledite tej spletni strani ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦

  • breacker 22:24 19.junij 2021.

    https://www.avtokampi.si/novice/slovenija-spreminja-ukrepe-hrvaska-obala-oranzna

  • milan243 15:22 19.junij 2021.

    Torej kakor razumem in se je vedelo prej..... 1.7.2021 omejitev za potovanja samo debelina denarnice!!!!!!