Popotnik
8198 ogledov

Zakaj Slovenije ni pametno obiskati

vročina
1/2
Saša Despot
Po brskanju tujih izletniških medijev sem tokrat iskala negativne nasvete in razloge, zakaj se izogniti Sloveniji.

Našla sem nekaj prispevkov s pompoznimi naslovi: Zakaj NE smete obiskati Slovenije. Seveda sem kmalu z veseljem ugotovila, da pišejo tudi ti prispevki o naši lepi državi samo pozitivno. Za vas sem izbrala le najzanimivejše in prikupne razloge ...

Eden od razlogov, zakaj se je dobro izogniti Sloveniji, so seveda Slovenke: “Ženske so krasne, vendar počnejo nore stvari,” piše eden od popotnikov. Meni, da se boste v Sloveniji kmalu zaljubili, saj so Slovenke lepe, ampak tudi nepredvidljive in počnejo nore stvari: “Poročijo se denimo z “oranžnim” moškim, ki piše neprimerne tvite in je iz ZDA.”

Soča Popotnik Španski "Hola" tako o potovanju v Slovenijo

Velik del države nikoli ne vidi dnevne svetlobe

Tu se seveda nanašajo na naše številne, velike in čudovite jame, kot so Škocjanske jame, Postonjska jama, Križna jama, Divaška jama in še in še.

Zivljenje 04.07.13, 2. jezero krizne jame, Krizna jama, foto: Gasper Modic | Avtor: Gašper Modic Gašper Modic

"Domačini so nenehno pijani"

“Predstavljajte si državo, ki je tako vinorodna, da ima v povprečju en vinograd na 70 prebivalcev,” opisuje eden od novinarjev. Obenem pravi, da so slovenska vina fantastična.

Novi festival se širi tudi v Šmartno, ki bo do nedelje živelo za film, pravljice Manj poznani Popotnik Deset slovenskih krajev, ki jih tujci obožujejo

Pozor. Vina so lahko zelo stara

“Ne le to, da vsak človek in njegov pes izdelujeta vino, to počneta tudi zelo dolgo. Del slovenske čudovite vinske tradicije je tudi najstarejša preživela trta na svetu, ki se nahaja v Mariboru,” opisuje popotnik. Stara trta je sicer okrog 440 let stara vinska trta, ki raste v osrednjem delu mesta Maribor na Lentu, točno v Vojašniški ulici 8 v Pristanu. Raste ob južni strani pročelja te enonadstropne hiše. Leta 2004 je bila vpisana v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov kot najstarejša med vsemi vinskimi trtami na svetu

Pozor na počasna vrata

Ta pripomba o Sloveniji je sicer edina, ki je negativna, a je hkrati tudi resnična in zelo smešna. Predvsem Američane, ki imajo očitno v trgovinah hitrejša avtomatska vrata, motijo naša vrata. Ta so namreč po njihovih opažanjih zelo počasna in se lahko vanje tudi zaletimo, če jim ne damo dovolj časa.

Čudni konji, ki menjajo barvo

Številni so se obregnili tudi ob naše čudovite lipicance. Kot vemo, se ti žrebički skotijo temni, z odraščanjem postanejo čudovite bele barve. 

Lipicanci v resnici niso pravi beli konji, s starostjo osivijo do skoraj povsem bele barve. Do pred 200 leti so bili lahko tudi črni, rjavi, z belimi lisami, nakar so začeli odbirati živali, ki so se rodile temne in ki so s staranjem osivele. To sivenje ali depigmentacija je tako močno, da so v starosti med pet in sedem let konji beli.

Lipicanci | Avtor: Gabriele Boiselle Gabriele Boiselle