Popotnik
8224 ogledov

Obstoj te znane turistične znamenitosti pod vprašajem?

Ljubljanica Profimedia
Na spletu se je pojavila peticija za obstoj ene izmed najstarejših kulturno, znanstvenih in izobraževalnih ustanov z nepretrganim delovanjem v Ljubljani. Kako dolgo še?

Botanični vrt Univerze v Ljubljani so ustanovili daljnega leta 1810. Zaščiten je kot kulturni spomenik državnega pomena in kot spomenik oblikovane narave.

Razprostira se na dveh hektarih, v njem pa najdemo preko 4.500 vrst, podvrst in oblik, od katerih je več kot tretjina domačih, ostalo pa so rastline iz različnih predelov Evrope in ostalih kontinentov.

Planinsko polje prekrasno Popotnik Ta sanjski kotiček se skriva nedaleč od slovenske prestolnice

Vrt sodeluje z več kot 270 botaničnimi vrtovi iz celega sveta. Ukvarja z znanstveno-raziskovalno in pedagoško dejavnostjo, prav tako ima pomembno nalogo pri vzgoji in varovanju endemičnih ter ogroženih (prizadetih, ranljivih in redkih) vrst našega ozemlja. Ampak to očitno čisto nič ne pomeni, pišejo pobudniki peticije za ohranitev Botaničnega vrta. Vanj bo že drugič posegla železnica, prvič se je to zgodilo leta 1974. Prvopodpisani pod peticijo je vodja Botaničnega vrta, znanstveni svetnik dr. Jože Bavcon.

Pobudnike peticije skrbi, da bo drugi tir do Ivančne Gorice zopet odvzel znaten del vrta. Po njihovih bojaznih bo porušena stara upravna zgradba, kjer je čajnica Primula. Vse, kar je bilo obljubljeno s prvim posegom, namreč, da bo zaživel tudi novi vrt na Večni poti, je sedaj po njihovem mnenju porušeno. V času epidemije je namreč Botanični vrt na novi lokaciji pod Rožnikom izgubil vse, pravijo.

"Zato podprite Botanični vrt! Zahtevamo drugačne rešitve, da vrt ohranimo v sedanjem obsegu. Na novi lokaciji pa je potrebno izpolniti vse iz leta 1974 dane zaveze in vrtu zgraditi nazaj vse, kar mu je bilo porušeno, ter tam urediti 37 ha vrta," zahteva peticija.

Hincejeva sekvoja edinstvena znamenitost Popotnik Ste vedeli, da imamo tudi v Sloveniji sekvojo?

V peticiji so dodali prikaz parcel, ki so po podatkih zemljiške knjige že v lasti Republike Slovenije, Slovenskih železnic in Mestne občine Ljubljana na drugi strani tira, in ki bi jih lahko po njihovem mnenju uporabili za drugi tir ter samo gradnjo. Na ta način, menijo, poseg v Botanični vrt ne bi bil potreben. 

Odpiralni čas botaničnega vrta je od aprila do konca oktobra med 7.00 in 19.00, od 1. novembra do 31. marca pa med 7.00 in 17.00. Vodeni ogledi vrta potekajo za vse skupine ljubiteljev rastlin in vse ravni šolanja. Vstopnina za tropski rastlinjak za odrasle znaša štiri evre, za učence in otroke pa tri evre. Možen je tudi nakup družinske karte po ceni desetih evrov. Za predšolske otroke je vstop prost.

"Od Orlove ceste bi bilo treba vse delati samo na drugi strani tira. Malo bi bilo za prestaviti cesto, ki poteka do hiše na naslovu Dolenjska cesta 14 za par metrov in tudi obstoječi tir bi se tako dalo še malo bolj umakniti stran od Botaničnega vrta," pišejo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • linlina 20:45 27.april 2024.

    Podpišite peticijo https://www.youtube.com/watch?v=ZBpQLU8srpc

  • Nevica 16:25 27.april 2024.

    Nisem vedela, da je nabrežje Ljubljanice Botanični vrt....prav zares. Menim, da bo tam zelenje obstalo, tudi če ga nihče ne neguje.... Za pravi Botnični vrt je pa potrebno poskrbeti, nahaja pa se ob Grubarjevem prekopu, ki je bi zgrajen v ...prikaži več letih 1772 – 1778....ne čisto ob, ampak v bližini....

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:04 27.april 2024.

    A je eliti zadišala parcela,a ne?