Popotnik
44550 ogledov

Nemci so izračunali: Kje je dražje? Hrvaška, Turčija ali Grčija?

Hrvaška plaža Profimedia
Na pragu poletne turistične sezone Nemci ugotavljajo, kje bi se bolj splačalo preživeti počitnice.

Nemci najpogosteje letujejo doma v Nemčiji, čeprav so letne počitnice v tujini zanje običajno cenejše. Ne glede na to, ali gre za priljubljene južnoevropske destinacije Italijo, Grčijo, Turčijo ali Hrvaško, morajo nemški turisti v teh državah za obisk restavracije ali prenočitev v hotelu plačati manj, ponekod precej manj kot doma, piše Deutsche Welle.

Kot je včeraj objavil zvezni statistični urad v Wiesbadnu, so stroški hotelskih in gostinskih storitev v Španiji v povprečju za 26 odstotkov nižji kot v Nemčiji. Nemški turisti za nočitev v hotelu ali obrok v restavraciji v Grčiji plačajo 23 odstotkov manj, v Turčiji pa celo 41 odstotkov manj kot v Nemčiji.

Na Hrvaškem morajo za te storitve plačati v povprečju 18 odstotkov manj. Po ugotovivah nemških statistikov je tako Hrvaška za turiste dražja država od njenih glavnih južnoevropskih konkurentov Turčije, Grčije, Portugalske in Španije.

Draga Švica

Kar zadeva turistične destinacije na jugu in jugovzhodu Evrope, nemški statistiki trdijo, da so cene najvišje v Italiji. A tudi te so še vedno nižje kot v Nemčiji – v povprečju za 5 odstotkov. Najcenejše poletne počitnice so v Bolgariji in Albaniji. V Bolgariji sta prenočitev v hotelu in obrok v restavraciji stala povprečno 55 odstotkov manj kot v Nemčiji, v Albaniji pa 54 manj.

Tudi v nekaterih sosednjih državah so cene nižje. V Franciji v povprečju za dva odstotka, v Avstriji pa za tri odstotke. Še manj je treba za iste storitve nameniti na Poljskem (19 %) ali Češkem (36 %).

Za Nemce so po drugi strani počitnice v Skandinaviji dražje kot doma. Na Danskem morajo za enake storitve nameniti tretjino več denarja, na Norveškem 23 odstotkov, na Švedskem pa dva odstotka več. Najdražje je zagotovo v Švici, kjer nemški turisti za hrano in nastanitev plačajo v povprečju 49 odstotkov več kot doma.

Slovenije v primerjavo niso vzeli.

Italija, Rim Popotnik Popotnik Ta evropska destinacija lani z rekordnim številom turistov sladoled, turist Hrvati navili cene Svet Na hrvaški obali tik pred turistično sezono cene podivjale

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Ogledalce 11:19 19.junij 2024.

    V turčiji poleg cenejšega obroka dobiš tudi drisko

  • sandi76 09:27 19.junij 2024.

    Nemci so morali računati tisto, kar mi že zdavnaj vemo .

  • Avatar lopov
    lopov 07:54 19.junij 2024.

    NEMCO SO TAKOALTAKO ŠKRTLAVI ČE BI BILO ZASTONJ BI ŠE HOTELI DA JIM PLAČAJO...