Poleg slovenske turistčne kmetije čisto blizu nas tudi kuharski tečaj v Benečiji ...
Finca Las Encinas, Španija
Kmetija v Andaluciji je priljubljena med pohodniki, ki obiščejo park Sierras Subbeticas. Tisti, ki posebej obožujejo kuharsko ustvarjanje, se lahko vpišejo v tečaje v majhnih skupinah, ki zajemajo tri do šest nočitev. Naučili se boste priprave lokalnih jedi, kjer ne manjka mesa in morskih sadežev.
Vaxholms B&B, Švedska
Na otoku Vaxholms se nahaja istoimenska pekarna, ki jo vodi Linda Wahlström. Sobe v njeni vili so opremljene v slogu tridesetih let prejšnjega stoletja, Linda pa ponuja tudi popoldanske tečaje pekovskih izdelkov s cimetom.
Fattoria Barbialla Nuova, Italija
Gre za ekološko kmetijo v Toscani, ki slovi po bogatih izkušnjah s tartufi. Na ogromnem ozemlju zajema tudi več vil, bazen in dobro založeno kemčko trgovino. Vodeno iskanje tartufov organizirajo v jeseni, skozi celo leto se lahko udeležite kuharskih tečajev priprave klasičnih italijanskih jedi. Tečaji so namenjeni odraslim in otrokom.
Maison Cimes, Francija
Gre za elegantno gorsko restavracijo visoko v Alpah s petimi spalnicami, kjer ponujajo tudi neformalne kuharske tečaje.
Casa Mae, Portugalska
Casa Mae je belo-moder hotel blizu plaže v Lagosu, ki ima 30 prikupnih spalnic. Tudi tu ponujajo kuharske tečaje iz lokalne sezonske hrane, tudi priprave jedi na žaru. V hotelu ne bo manjkalo ribjih jedi in zelenjave ...
Ca’ de Memi, Italija
Ca’ de Memi ima deset spalnic in se nahaja čisto blizu Slovenije, v Benečiji. V sklopu kuharskih tečajev si gostje sami nabirajo zelišča in zelenjavo z vrta, zato gre za popolno doživetje od nabiranja do končnega izdelka. Med hrano, ki se jo boste naučili delati, je tudi torta iz jabolk in cimeta, rižota z radičem in pečen piščanec s polento.
Eumelia, Grčija
Kmetija vključuje pet čudovitih vil s pogledom na vinograde in oljčne nasade, biodinamični zelenjavni vrt, kmetija ima kar nekaj živali, ki jih otroci lahko v sklopu obiska tudi hranijo. Rdeča nit njihovih kuharskih delavnic je oljčno olje.
Trnulja, Slovenija
The Guardian je v svojo lestvico vključil tudi slovensko ekološko posestvo Trnulja, kjer proizvajajo bučno olje, vino in moko. Ekološko Posestvo Trnulja se nahaja na pragu Ljubljane, in sicer v Črni vasi na Ljubljanskem barju, ki navdihuje s svojo rastlinsko, živalsko in krajinsko posebnostjo. "Postati želimo najprepoznavnejše trajnostno posestvo v Evropi," piše na spletni strani turistične kmetije.
Las Chimeneas, Španija
Čeprav sta lastnika zbirke vaških hišic in restavracije iz Velike Britanije, živita v Andaluziji več kot dvajset let in se dobro spoznata na lokalno hrano. The Guardian priporoča celotedenski kulinarični odmor, prav to jesen pripravljajo delavnico priprave kruha. Gostje lahko pomagajo tudi pri kmečkih opravilih, kot je nabiranje oljk, pomaranč, manndljev, fig, grozdja in tako dalje.
Macalla, Irska
Kmetija Macalla se nahaja na otoku Clare, na kuharksih tečajih se boste naučili predvsem priprave zdrave in zelenjavne hrane, kjer se naučijo celo konzerviranja hrane.
anja.scuka@zurnal24.si