In kaj je boljšega, kot najti kotiček pod tem soncem, kamor se vedno znova vračaš na oddih. Zakaj? Ker veš, da se boš v izbranem dopustniškem okolju lahko spočil, dobro jedel, si kaj novega ogledal in se imel preprosto lepo v krogu družine ali prijateljev. Ko smo iskali primeren kraj, kjer bi uživali tako starši kot otroci, se nam ni sanjalo, da se bomo zaljubili na prvi pogled. In da bomo nedaleč od nas našli najboljšo počitniško destinacijo.
Bolj ko smo v gibanju, več doživimo
Ko smo s prijatelji iskali primerno pozno jesensko oziroma zimsko lokacijo, so otroci v en glas zahtevali morje. In potem so kaj hitro ugotovili, da si z morjem pozimi ne morejo kaj dosti pomagati. Na navdušenje nas, staršev, so potem izglasovali hribe. Ker še nihče od nas ni počitnic nikoli preživljal v Avstriji, smo bili takoj za to, da na urnik vpišemo raziskovanje, pustolovščine in spoznavanje naših severnih sosedov.
Letos bo že peto leto, ko je na našem družinskem koledarju z rdečim flomastrom vpisana Avstrija. In če nam je bilo prvo leto kar malce žal, da smo tako zapostavljali našo severno sosedo, ki je od Ljubljane oddaljena dobro uro vožnje, zdaj uresničujemo družinski načrt in vsako leto obiščemo eno mesto in se predamo počitnicam v pravem pomenu besede.
Od dunajskega zrezka do puhastega cesarskega praženca ali Sacher torte
V celotnem prostoru Alp in reke Donave imajo številni inovativni gostinci skupno vizijo − oplemenititi okusna in trajnostna živila iz regije, da bi lahko vsem, ki pridemo počitnikovat v Avstrijo, ponudili popoln kulinarični užitek. In kar obljubijo, resnično dostavijo – z upoštevanjem tradicije, spoštovanjem lokalnega kmeta in znanja, ki se prenaša iz roda v rod.
To je tisto, zaradi česar se otrokom ponoči sanja o porciji puhastega cesarskega praženca, posutega z mletim sladkorjem, ali pa se začnejo cediti sline, ko se v spomin prikrade kos linške torte ali Mozartovih kroglic. Odrasli pa ne moremo pozabiti juhe z zdrobovimi žličniki, Tafelspitza in seveda popolno pečenega dunajskega zrezka.
V Avstriji kmetje, proizvajalci in kuharji pogosto poudarjajo tradicijo in znanje prednikov, hkrati pa so odprti za novosti in potujejo po svetu – iščejo navdih in se vrnejo domov polni svežih idej. Te ljudi povezuje ena sama vizija: visokokakovostna, trajnostna živila in tradicionalne recepture izpopolniti in izboljšati z inovativnimi pristopi. Recept za njihov uspeh se začne že pri gojenju starih zelenjavnih in sadnih vrst ali pri vzreji že pozabljenih živalskih pasem. Z mešanico znanja, pionirskega duha in skrbnostjo nastanejo kreativne in pristne jedi, ki ze okrepčajo po intenzivno preživetem dnevu.
Čas za umiritev
Ker, kdo ga ne potrebuje? Služba, otroci, opravki, skrb za hišo, stanovanje, vzdrževanje dobrih odnosov s starimi starši, prijatelji itd., so zagotovo aktivnosti, ki zahtevajo določeno mero pozornosti in potrpežljivosti. In nič ni narobe, če smo kdaj zaradi vsega omenjenega tudi izžeti. Je pa prav, da si znamo vzeti tudi čas zase, za umiritev, sprostitev – naj bo to ob dobri knjigi, v savni, v naravi ali na kakšni umirjeni vadbi. Včasih je dovolj že pol ure sedenja v tišini in zrenja v čudovito naravo … zelo enostavne stvari, ki pa imajo magičen učinek na našo dušo.
Kulturna pustolovščina
Slikovita mesta, bogata kulturna in zgodovinska dediščina so tisto, s čimer sva navdušila tudi otroke. Najprej so državo spoznavali prek knjig, zdaj skoraj tekmujejo, kdo bo vedel in povedal več. V šoli se učijo o Avstro-ogrski, pomenu muzejev, gledališč, oper, ko pa imajo možnost vse to doživeti še v živo, stvar postane zabavna in zanimiva. Wolfgang Amadeus Mozart je na primer navdih našel v romantičnem starem mestnem jedru Salzburga in v kavarnah na Dunaju. Slikarja Gustava Klimta so navdihnile čudovite igre svetlobe ob jezeru Attersee. Elfriede Jelinek opisuje jezikovno sliko svoje domovine, za kar je bila prav tako večkrat odlikovana in je prejela tudi Nobelovo nagrado za literaturo.
Vedno izberem take note, ki se imajo rade, je znameniti rek Wolfganga Amadeusa Mozarta. Če prezrcalim rek v družinsko-prijateljsko navezo: vedno izberemo tista avstrijska mesteca, kjer bomo doživeli gosposki mestni pridih, neokrnjeno naravo in nepozabna druženja ob imenitno izbrani hrani.