Najjužnejša hrvaška občina Konavle je pravi hit med turisti. Od začetka leta so zabeležili več kot 10 odstotkov več gostov, ob odličnih napovedih za posezono pa naj bi leto zaokrožili s 14 odstotki več prihodi. A samo število prihodov in prenočitev ne pomeni samodejno višjih zaslužkov, gostinci opažajo spremembo v navadah gostov, piše HRT.
Supetar oziroma restavracija San Pietro vstopa v drugo pravo sezono. Otoček pred Cavtatom je postal prava konavska atrakcija za sanjske počitnice. "Iz lounge bara lahko pridete v restavracijo, v restavraciji seveda ponujamo jedi kot "fine dining" možnost. Za goste, ki želijo ostati na otoku ves dan, nudimo možnost zasebnih kabin, baldahinov," pravi Dario Vitez, vodja restavracije.
Visoko rast pripisujejo tudi letališču
Konavški turizem beleži dobre rezultate, od začetka leta je rast več kot 10-odstotna, pričakuje pa se še posebej močna posezona. "V tem delu glavne sezone so gostje večinoma družine z otroki, srednja generacija - spomladi in jeseni tudi starejši. Cavtat in Konavle torej nista destinacija za mlade, nista destinacija za zabave," poudarja ven Frano Herendija, direktor TZ Konavle.
Vendar pa gostinci in ponudniki turističnih storitev opažajo spremembe pri gostih. "Letos je opazna sprememba, menjava gostov. Veliko je takšnih, ki so v Dubrovnik prispeli z nizkocenovnimi letalskimi družbami, kot je Ryanair, a smo odprti za vse vrste gostov. Tako da nimamo težav," pravi Vitez.
Še posebej so veseli dobrih jesenskih napovedi, ki naj bi, če se bodo uresničile, prinesle boljšo sezono od rekordne leta 2019.
Uspešna sezona tudi v Dubrovniku
V Dubrovniku je podobno kot v Konavljah. Dubrovnik je v tekočem delu leta zabeležil 13-odstotno rast turističnega prometa, predvsem zaradi zelo dobre predsezone. Tudi vrhunec sezone kaže manjšo rast, za približno štiri odstotke. O sezoni je za HRT spregovoril Đani Banovac iz Združenja za gostinstvo in turizem Dubrovnik. Povedal je, kakšna je perspektiva restavracije glede na letošnjo sezono.
Banovac je spregovoril tudi o spremembi navad gostov. "Spreminjamo se mi, spreminjajo se naši gostje, to je vse normalno. Premožnejši gostje so se začeli izogibati vrhuncu sezone, ko je prevroče, in prihajati v predsezoni in posezoni, ko smo imeli boljši rezultat. Vsak gost je dobrodošel, mi mu moramo ponuditi izkušnjo, mi smo tam zaradi njega, ne on zaradi nas," je dejal Banovac.
Hrčki grizejo kable v avtih, delajo luknje v denarnica....samo povem!
Za ponudbo morja in sonca večini gostov so preprosto predragi. Ali naj spustiujo cene na nivo enostavne ponudbe, ali pa se sprijaznijo z malo gostov ki so željani plačani take zasoljene cene. Oni pa bi cene za zasoljene goste, ponudbo… ...prikaži več pa za rajo z nemških dežel.
Te novice iz Hrvaške mi gredo že malo na soolni organ. Če ni denarja, naj folk ostane doma ali pa naj guli pašteto in paradajz in naj bo tiho. Mogoce bi se novinar posvetil domačemu turizmu, naprimer Bledu, ki je… ...prikaži več še vedno tak, kot na razlednicah iz 1980 ali še slabše.