Popotnik
31844 ogledov

Pravila za prehod meje s Hrvaško

Dugi otok
1/3
Arhiv TS Dugi otok
Za vstop na Hrvaško poleg negativnega PCR testa na covid-19 velja tudi potrdilo, da ste bolezen že preboleli.

Pravila za vstop v Republiko Hrvaško ureja sklep o začasni prepovedi in omejitvi prehodov na mejnih prehodih, katerega odločba velja vsaj do konca tega meseca.

Ker Slovenija ni na tako imenovanem zelenem seznamu Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni, moramo Slovenci ob prihodu v Republiko Hrvaško predložiti negativni test PCR za SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur, ali opraviti testiranje PCR za SARS-CoV-2 takoj ob prihodu v Republiko Hrvaško, z obveznostjo samoizolacije do prihoda negativne ugotovitve. V primeru nezmožnosti testiranja se določi mera samoizolacije za obdobje desetih dni.

Smučanje Meja Popotnik Grem lahko v IKEO ali na smučanje v Avstrijo? Italija koronavirus Vo izolacija policija Za Slovence Popotnik Končno dobra novica: spremenjen režim na meji z Italijo

Tako kot ostale države so tudi pri prehodu na Hrvaško določene izjeme, ki negativnega testa ne potrebujejo. Med njimi so:

-       delavci ali samozaposlene osebe, ki opravljajo ključne naloge, vključno z zdravstvenimi delavci, obmejnimi in napotenimi delavci ter sezonskimi delavci, kot je določeno v Smernicah o prostem gibanju delavcev med pandemijo COVID-19, pod pogojem, da ne ostanejo v Republiki Hrvaški oz. zunaj Hrvaške dlje kot 12 ur;

-       učenci, študenti in pripravniki, ki vsak dan potujejo v tujino, pod pogojem, da v Republiki Hrvaški ali zunaj Republike Hrvaške ne ostanejo dlje kot 12 ur;

-       pomorščaki in delavci v prometnem sektorju ali ponudniki prevoznih storitev, vključno z vozniki tovornjakov, ki prevažajo blago za uporabo na ozemlju države in tisti, ki so samo v tranzitu;

-       diplomati, osebje mednarodnih organizacij in osebe, ki prejmejo klic od mednarodnih organizacij in katerih fizična prisotnost je potrebna za delovanje teh organizacij, vojaško osebje in policisti ter osebje humanitarne in civilne zaščite pri opravljanju svojih nalog;

-       osebe, ki potujejo zaradi potrebnih družinskih ali poslovnih razlogov, vključno z novinarji pri opravljanju svojih nalog;

-       potniki v tranzitu z obveznostjo, da zapustijo Republiko Hrvaško v 12 urah po vstopu;

bolniki, ki potujejo zaradi potrebnih zdravstvenih razlogov.

Določbe o obmejnih delavcih se ob tem ustrezno uporabljajo za druge kategorije potnikov, ki morajo zaradi narave svojega dela ali poklica pogosto prečkati državno mejo, kot so na primer športniki, ki igrajo za klube v sosednji državi.

Murvica, Brač | Avtor: Profimedia Profimedia
Nujni družinski ali poslovni razlogi

Ker se kljub zapisanim odločbam za prehajanje meje porajajo številna vprašanja, smo za pojasnila prosili tudi slovensko ambasado v Zagrebu. "Izjeme, ki lahko vstopajo v Republiko Hrvaško, so jasno zapisane. Ugotavljamo, da večina Slovencev, ki morajo nujno na Hrvaško, skušajo uveljaviti predvsem eno izjemo," je opisal minister svetovalec na veleposlaništvu Matjaž Marko. To je alineja, ki govori o osebah, ki potujejo na Hrvaško zaradi nujnih družinskih ali poslovnih razlogov.

"Da je torej vaša pot na Hrvaško res nujna, je treba dokazati policistu na meji," je pojasnil. Na naše vprašanje, ali gremo torej lahko na Hrvaško na dopust ali po nakupih je malce porogljivo dejal, da bo treba na meji policistu dokazati, da je to nujna pot: "Seveda to po mojem sklepanju ni nujen razlog, a tolmačenje nujnosti je povsem v pristojnosti hrvaških mejnih organov. Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve sicer še vedno odsvetuje potovanja, ki niso nujna."

Opozoril je tudi na teste, saj za vstop na Hrvaško ni dovolj hiter test, kot to velja za Slovenijo. Poudarja, da priznava Hrvaška samo PCR test, že dlje časa pa dopušča vstop brez negativnega testa tudi tistim, ki so že preboleli covid in imajo za to potrdilo.

Prosili smo ga tudi za nekaj besed, kaj se na Hrvaškem govori o morebitnem sproščanju ukrepov ali spremenjnega režima na meji. "O režimu na meji se zaenkrat ne govori toliko, ta teden poteka bolj intenzivna debata o sproščanju ukrepov v državi, kot datum se omenja prvi marec. Tedaj naj bi se zgodil večji korak v smeri rahljanja ukrepov, če bo epidemiološka situacija ostala stabilna," opisuje.

Če odhajate na Hrvaško velja, da morate v notranjih javnih prostorih nositi masko, maska je potrebna tudi zunaj, kjer je gneča. Sicer je situacija na Hrvaškem razmeroma dobra, ves čas so imeli denimo doprte šole, ves čas so odprte vse trgovine, vsi hoteli.

Marko pa opozarja, da se lahko situacija tako glede prehoda meje kot ostalih stvari hitro spremeni, zato je treba spremljati uradne strani:

Koronavirus.hr

Meja pa: mup.hr

Marko je spomnil še na nasvet hrvaških oblasti, da naj se potniki pred vstopom na Hrvaško registrirajo na TEJ strani.

Lastništva nepremičnine ni med izjemami

Naj spomnimo, da je sicer vodja slovenske konzularne službe na MZZ Andrej Šter pred dnevi jasno povedal, da se potovanju v tujino, če je le mogoče, odpovemo ali ga preložimo na čas, ko bodo epidemiološke razmere ugodnejše.

Konkretno za Hrvaško pa je dejal, da je "med sosednjimi državami za nas najbolj predvidljiva in odprta meje s Hrvaško, kjer pogoji za vstop v državo sovpadajo s tistimi, ki veljajo za Slovence za izstop iz države." 

"Majhna razlika je le ta, da mi priznavamo izjemo tistim, ki imajo nepremičnino ali plovilo, medtem ko Hrvati tega nimajo med svojimi olajšavami za prehajanje meje. Na Hrvaškem velja, da je izjema namenjena poslovnim srečanjem," je še povedal.

Gremo torej lahko na morje na Hrvaško?

Odgovor je pritrdilen, če boste imeli s seboj seveda negativen PCR test. 

"Državljanom EU, ki prihajajo iz EU, ni potrebno imeti upravičenega razloga za prihod v Republiko Hrvaško, temveč le izpolnjevati epidemiološke zahteve odločbe - negativni test PCR ali če pripadajo eni od izjem," so nam jasno odgovorili na hrvaškem notranjem ministrstvu. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • jjjaaannneeezzz 11:07 26.februar 2021.

    Ko bo sezona, bo vse odprto, pa nima veze, kakšne bodo številke zares.

  • stromar 10:11 26.februar 2021.

    Če ste dudeki res takšni frajerji, pustite meje zaprte do oktobra ali še bolje da mi zapremo za celo leto