Pod streho > Varčna hiša
2321 ogledov

Zmaga lastnikov sončnih elektrarn, dobavitelj bo moral denar vrniti

sončna elektrarna sončne celice fotovoltaika kolektorji Profimedia
Agencija za energijo je razsodila v korist lastnikov samooskrbnih sončnih elektrarn, ki jim je dobavitelj neupravičeno zaračunal dodatne stroške. Dobavitelj pa ni uspel niti na Ustavnem sodišču.

Podjetje SunContract je 1. septembra letos lastnikom samooskrbnih sončnih elektrarn, ki so v shemi net meteringa, začelo zaračunavati dodatni mesečni strošek v višini 30 evrov, z DDV 36,6 evra. To pomeni 440 evrov dodatnih stroškov, ki jih lastniki pri postavitvi sončne elektrarne in sklenitvi pogodbe z omenjenim podjetjem niso predvideli.

Zmaga lastnikov sončnih elektrarn

Lastniki so se zaradi dodatnega stroška pritožili na Agencijo za energijo, ta pa je po uradni dolžnosti uvedla postopek nadzora glede zatrjevanih kršitev tretjega odstavka 16. člena ZOEE, ki se nanašajo na spremembo cenikov. Agencija je v postopku nadzora ugotovila, da je uvedba stroška za izravnavo finančnih odstopanj v nasprotju z določbo tretjega odstavka 16. člena ZOEE. 

Izdala je odločbo, s katero je zavezancu za nadzor, torej dobavitelju SunContract, prepovedala zaračunavanje tega stroška končnim odjemalcem s samooskrbo.

Podjetje mora denar vrniti

A to še ni vse. Kot so zapisali na agenciji, mora podjetje "vse zaračunane stroške za izravnavo finančnih odstopanj končnim odjemalcem s samooskrbo vrniti ali jih poračunati pri prvem naslednjem izdanem računu posameznega končnega odjemalca s samooskrbo."  

V 15 dneh mora tudi spremeniti redni cenik za dobavo električne energije za gospodinjski odjem in redni cenik za dobavo električne energije za mali poslovni odjem, ki veljata od 1. 9. 2024. Cenika ne smeta več vsebovati postavke strošek za izravnavo finančnih odstopanj. Podjetje pa mora o vsem, kar mu je naložila agencija obvestiti končne odjemalce.

Dodatni stroški zaradi spremembe pravil

Spomnimo, podjetje je dodatne stroške začelo zaračunavati, ker so pristojni, tako so že aprila letos povedali za Žurnal24, nepravično izničili pravila, ki jih je država obljubila lastnikom samooskrbnih sončnih elektrarn ob njihovi odločitvi za zeleni prehod. "Spreminjanje pravil za nazaj posega v zakonsko pridobljene pravice, kar je neustavno. Predlog SunContracta je, da država zagotovi sistemski vir za pokrivanje stroškov letne izravnave iz podnebnih virov ali iz sklada za obnovljive vire."

Ko so uvedli dodatno zaračunavanje stroška za izravnavo finančnih odstopanj, pa so bili prepričani, da bo “strošek zaradi nevzdržnega sistema zelo kmalu na plečih državljanov”. Kar pomeni, da naj bi ga prej ko slej začeli zaračunavati tudi drugi dobavitelji.

Oster odziv ministrstva

Na navedbe podjetja so se za Žurnal24 precej ostro odzvali tudi na ministrstvu za okolje, podnebje in okolje, kjer so morebitne poslovne težave SunContracta pripisali njegovemu specifičnemu poslovnemu modelu ter napačnemu in neutemeljenemu pričakovanju, da se analitični postopek ne bo prenehal uporabljati takoj, ko bo naprednih števcev dovolj.

"Poleg tega so tudi posledica že več let pričakovanih cenovnih sprememb na trgu energije (z vedno večjo količino energije iz sončnih elektrarn, namreč cena električne energije poleti, ko je sončne proizvodnje veliko, pada). To je splošno znano dejstvo, ki ga vsi, ki želijo uspešno delovati na trgu, morajo predvideti in upoštevati v svojem poslovnem modelu," so bili jasni na ministrstvu.

Odjemalce podjetja pa so pozvali, da lahko zamenjajo dobavitelja, seveda skladno s predpisi in določili sklenjenih pogodb.

Obračun odstopanja ali tako imenovani strošek izravnave je posledica cenovnih sprememb, ki jih s svojo specifično proizvodnjo (podnevi, poleti) povzročajo fotovoltaične elektrarne.

Ustavno sodišče zavrglo pobudo 

Podjetje SunContract je zaradi spremenjenih pravil na Ustavno sodišče vložilo pobudo za oceno ustavnosti. A tudi tu ni uspelo. Kot navaja Borzen, pravila za delovanje trga z električno energijo, s katerimi je od 1. februarja letos zagotovljena pravičnejša porazdelitev odgovornosti dobaviteljev električne energije za izravnavo odstopanj in finančno poravnavo bilančnega obračuna, ostajajo v veljavi. Ustavno sodišče odločilo, da se pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti prvega odstavka 74. člena pravil zavrže. 

Komentarjev 2
  • Avatar lopov
    lopov 13:16 03.oktober 2024.

    https://revijahak.hr/2024/10/03/zrtve-vlastitog-uspjeha-australija-sad-ima-previse-solarnih-panela/

  • BenX 12:25 03.oktober 2024.

    Vrnit bi morali 5x-no, da bi si zapomnili ciganijo!