Pod streho > Varčna hiša
26152 ogledov

"Že štiri tedne ne dela, iz elektra pa nobenega. Kaj traja tako dolgo?"

sončna elektrarna Profimedia
Čakalne dobe za priklop samooskrbne sončne elektrarne v omrežje so na nekaterih delih države vse daljše. Preverili smo, kaj je vzrok?

Spomnimo se navala vlog za pridobitev soglasja za priključitev samooskrbne sončne elektrarne lani decembra. V številnih gospodinjstvih in tudi podjetjih so lovili skrajni rok za oddajo vloge, ki je bil 31. decembra, da bi njihove sončne elektrarne še spadale v sistem letnih neto meritev oziroma bolj znani net metering. 

Elektrodistributerji so od oktobra do konca decembra lani prejeli več kot 26.000 vlog za izdajo soglasij, od v Elektru Ljubljana in Elektru Maribor po več kot 7000. Konec decembra lani je bilo nerešenih 21.000 vlog, kot so distributerji pred časom povedali za Žurnal24, pa naj bi ve rešili do poletja. 

Število vlog za priključitev vpliva na čakalne dobe

Zdaj se je, kot pravijo v Elektru Primorska, kjer so v zadnjih treh mesecih lani prejeli nekaj manj kot 2800 vlog v celem letu pa 5200, se je naval od vlog za izdajo soglasij zdaj preselil na vloge za fizične priključitve. Čakalne dobe za priključitev sončne elektrarne v omrežje se zato podaljšujejo. 

Na to nas je opozoril tudi precej razburjeni bralec, ki pravi, da imajo "že štiri tedne na strehi sončno elektrarno, ki ne dela nič elektrike, saj je z elektra še niso prišli priklopit. Menda se čaka do šest tednov, da pridejo, ampak mi nismo niti še dobili termina, tako da ne vem, kdaj bodo v resnici prišli. Ne razumem, zakaj to tako dolgo traja." 

Seznam za preverjanje vloge ima 80 alinej

Od popolne vloge do priključitve je zakonsko določen rok osem dni. Ali drugače, prevzem in priklop se izvedeta v zakonsko določenih osmih dneh od dne, ko so zbrani vsi potrebni dokumenti oziroma ko je dokumentacija popolna. V to pa ni vštet čas, ki ga uslužbenci elektrodistributerja potrebujejo, da vlogo sploh pregledajo in ugotovijo, ali je popolna. 

In tu se zatika zdaj, ko je število vlog za priklope izjemno veliko. Najbolj natančno so nam postopek, skozi katerega gre vloga, predstavili na Elektro Primorska, kjer pravijo, da se je čas obravnave vlog podaljšal na dva meseca.

"Seznam za preverjanje popolnosti vloge obsega približno 80 alinej. Preveriti je treba vso zahtevano formalno in tehnično dokumentacijo postavljenega objekta ter tehničnih prilog (izjav, zapisnikov, Atestov, tehničnih poročil ipd.). Preverja se, ali je izvedba skladna s soglasjem, ki je bilo izdano na podlagi enotne vloge in takrat priloženih električnih shem, kar pomeni preverjanje ujemanja parcel in namestitve s pomočjo GIS sistema, preverjanje vsebine navodil za uporabo in vsebine električnih shem, načina zagotavljanje skladnosti. Preverja se veljavnost soglasja, plačilo stroškov, ali je izvedena morebitna zahtevana rekonstrukcija omrežja ali priključka. Preverja se veljavnost pogodbe o samooskrbi, ki jo uporabnik sklene z dobaviteljem," naštejejo v Elektru Primorska. 

A tu obravnava vloge še ni končana. "Po ugotovitvi popolnosti vloge je treba postopek ustrezno evidentirati v vseh naših evidencah, izdelati osnutke dokumentov, jih opremiti z informacijami iz naših sistemov, pripraviti pogodbo o uporabi sistema in izdati nalog za priklop." Šele potem se uporabnik in preglednik dogovorita za termin priklopa.

Težava so predvsem nepopolne vloge

V Elektru Ljubljana imajo v reševanju 569, od tega sta popolni 102. Popolne vloge čakajo oziroma so v izvajanju za priključitev. Sicer pa rešujejo vloge z različnimi datumi prispetja, od starih nepopolnih vlog (z najstarejšim datumom prihoda 1. 7. 2024), pri katerih investitorje pozivajo k dopolnitvi, do novih popolnih. Obravnava vloge običajno traja 30 dni, še dodajajo. Ko je vse popolno, napravo priključijo v povprečju v sedmih dneh. 

Poleg nepopolnih vlog pa v Elektru Primorska opažajo še eno težavo. "Soočamo se z vedno več primeri, ko uporabniki ali njegovi izvajalci uporabijo novo, zanje cenejšo, tehnično rešitev za elektrarno, zaradi katere je treba opraviti presojo ustreznosti rešitve. Zato je bistveno bolj intenzivna tudi komunikacija z uporabniki oziroma pooblaščenci, kar ne prispeva k hitrejši obdelavi vlog." Na obravnavo in priključitev pri njih čaka približno 500 vlog, zdaj obravnavajo tiste, ki so prispele sredi junija.

Pri treh operaterjih naval ni tako velik

Koliko časa za obravnavo vlog potrebujejo v Elektru Celje, niso povedali, navedli so le, da sončno elektrarna, potem ko je vloga popolna, merilno mesto pa ustrezno pripravljeno, priključijo v štirih do petih dneh. Pri njih na obravnavo čaka približno 150 vlog, trenutno pa so v obdelavi vloge, prispele v začetku avgusta. 

Iz Elektra Gorenjska so sporočili, da na priključitev čaka 53 samooskrbnih elektrarn. Dodajajo še, da je postopek priključevanja hiter, prav tako ne prihaja do večjih zamud. 

V Elektru Maribor na mesec prejmejo približno 275 vlog za priključitev na mesec, trenutno na priklop čaka 98 sončnih elektrarn. "V obdobju od januarja do julija 2024 smo izvedli 1827 priklopov samooskrb." Tudi oni poročajo, da nekatere vloge niso popolne in jih mora uporabnik oziroma v večini primerov njegov pooblaščenec dopolniti, kar seveda podaljša čas priključitve. 

Postopki so v nadaljevanju bistveno hitrejši

Prevzem in priklop sončne elektrarne traja približno dve uri, posamezni prevzemniki pa v povprečju na dan priključijo tri naprave, pravijo elektrodistributerji. Le v Elektru Celje navajajo, da ena oseba na dan priključi pet elektrarn.

"Na terenu prevzemnik preverja in pregleda vse priložene priloge, ustreznost merilnih naprav, pravilnost priključitve merilnih tokokrogov in pričvrščenost mostičkov in ustreznost omejevalnika toka, ki je obračunski element. Poleg tega pa s pomočjo ročnega terminala števcu izvede limitacijo in sinhronizacijo ure in preveri pravilnost vstavljenih varovalk. Izpolni ali dopolni obrazec o podatkih o merilnem mestu in ga skupaj s pogodbo o uporabi sistema izroči uporabniku v podpis. Uporabnik dobi tudi zapisnik o pregledu merilnega mesta, po podpisu navedenih dokumentov pa prevzemnik zažene fotovoltaično elektrarno," na Elektru Ljubljana natančno opišejo potek priklopa sončne elektrarne. 

Pozivajo, da vloge za priklop oddate čim prej

Zaradi zastojev oziroma daljših čakalnih dob za obravnavo vlog za priključitev vsi elektrodistributerji pozivajo, naj investitorji, vloge vložijo takoj, ko bodo postavili sončne elektrarne. 

Velja namreč, da bodo v shemo neto meritev vključene le tiste, ki bodo ne le postavljene, temveč tudi priključene v omrežje najkasneje do 31. decembra letos. 

"Glede na obstoječo zakonodajo, ki po našem mnenju ne upošteva vseh okoliščin in zahtev, vezanih na izvedbo priključitve (popolnost vloge, dopolnjevanje, čas, potreben za pregled dokumentacije, izvedba meritev, fizična izvedba priklopa itd.) bi investitor, če se bo ohranil zdajšnji trend vlog, po naši oceni vlogo moral oddati najkasneje do sredine oziroma konca oktobra. Če se bo število vlog še bistveno povečalo pa še prej," opozarjajo v Elektru Primorska. 

"Ker je večina vlog nepopolnih in običajno traja reševanje 30 dni, priporočamo, da vloge oddajo do začetka decembra. Če bodo vsi čakali do 15. decembra in oddali vlogo za priklop tako, kot so vlagali vloge za soglasja, pa bo kljub prerazporeditvam dela in naduram nemogoče vse priklopiti v roku," pa pravijo v Elektru Ljubljana. 

V Elektru Primorska menijo, da bi morali pristojni organi ustrezno dopolniti predpise in omogočiti fizično priključitev tudi po 31. decembru. "Pri tem posebej poudarjamo, da je nepredstavljivo, da bi si na račun hitenja v postopkih pod pritiski različnih deležnikov dovolili, da bi objekte na omrežje priklapljali zunaj tehničnih zahtev in standardov, ki so predpisani v sistemskih obratovalnih navodilih, ter da bi naše površno delo lahko ogrozilo varnost obratovanja teh naprav in omrežja (potencialna škoda) ter tudi pravil varnega dela pred nevarnostjo električnega toka in zdravja ljudi."
 
 
.
 
 
 

Komentarjev 15
  • 4krogci 10:18 26.avgust 2024.

    Kdo pr zdeavi pameti, da to drago goreco baklo na streho??? Investicija se ne pokrije sploh!

  • McBobo 09:31 26.avgust 2024.

    Narod bo zmetal premoženje za sončne elektrarne, elektro pa bo vedno bolj pobiral štrom in vedno manj dajal nazaj. Se pravi sončničarji, nategnili so vas in še bolj vas bodo. Če bi država in golob imeli poštene namene in delali ...prikaži več za ljudi, bi se sadaj že gradila nova jederska elektrarna. Za doma poceni elektrika, viške prodati po trenutnih mednarodnih cenah. Tako bi imeli nadkonkurenčno gospodarstvo. Se pravi poceni energija dela gospodarstvo privlačnejše, pa seveda normalni davki.

  • matija07 09:08 26.avgust 2024.

    Ha ha, mi čakamo že 4 mesece, se pravi elektrarna postavljena, daje elektriko v omrezje, vse plačano, nam pa se ne obračunava nič, samo častimo elektriko v omrezje. Natego na kubik !