Pod streho > Varčna hiša
15911 ogledov

Zadnji pregled cen: Račun za povprečno gospodinjstvo tudi 160 evrov

Elektrika, račun, položnica Profimedia
Cene električne energije so iz meseca v mesec višje. Zadnji pregled ponudbe kaže na neverjetne razlike. Elektrika z DDV za povprečnega porabnika tudi 160 evrov na mesec. In to brez dajatev.

Zaradi razmer na energetskem trgu cene električne energije rastejo iz meseca v mesec. Lani jeseni so na podražitve najprej vplivali povečano globalno povpraševanje in manjša proizvodnja iz obnovljivih virov energije, predvsem vetra, ter dražji emisijski kuponi, zdaj pa jih dodatno spodbuja vojna v Ukrajini. 

Konec lanskega leta in v prvih mesecih letošnjega so dobavitelji višje cene prelili tudi v maloprodajne cene električne energije, ki jih zdaj občutijo vsa gospodinjstva. Vendar kot kaže pregled trenutnih cen, podražitev ne občutijo vsi enako, saj so cene med dobavitelji izjemno različne. 

Cene za povprečno gospodinjstvo od 34 do 162 evrov

Trenutno je najvišja cena za neverjetnih 400 odstotkov višja od najnižje cene. Povprečno gospodinjstvo, ki denimo na mesec porabi 450 kWh električne energije, pri najcenejšem dobavitelju zdaj zgolj za energijo odšteje 26 evrov, pri najdražjem pa 131 (brez DDV). S trenutno veljavnimi dajatvami, ki veljajo še za mesec april, bi tako pri najcenejšem plačala 34, pri najdražjem pa 162 evrov z DDV. 

Če vlada maja ne bo podaljšala ukrepa oprostitve plačila omrežnine in prispevka za SPTE in OVE ter nižje trošarine, bo gospodinjstvo pri najcenejšem dobavitelju plačalo 69, pri najdražjem pa 197 evrov na mesec. 

elektrika | Avtor:

Primerjali smo cenike, ki jih imajo na spletnih straneh objavljene dobavitelji, teh je zdaj samo še 10, in veljajo za ponudbo brez vezave. To med drugim pomeni, da odjemalec lahko v vsakem trenutku, brez pogodbenih kazni zamenja dobavitelja, ta pa za ceno ne jamči, temveč jo lahko kadar koli spremeni. 

elektrika Elektrika Pod streho Šok: Odjemalci treh dobaviteljev od danes na zasilni oskrbi

Izračunali smo, koliko znaša cene električne energije z DDV pri posameznem dobavitelju, za povprečnega odjemalca, ki na mesec porabi 450 kWh elektrike, v izračunih pa niso upoštevane ostale obvezne dajatve, ki jih plačujemo odjemalci. Pri dvotarifnemu merjenju smo predvideli, da odjemalec 40 odstotkov elektrike plača po visoki tarifi, 60 odstotkov pa po nižji. Vsaj takšno mora biti razmerje v prid večji porabi po nižji tarifi, da se dvotarifno merjenje sploh splača.

Dodatni stroški in napoved podražitev 

Razlike med dobavitelji so tudi pri obračunu dodatnih stroškov. Nekateri med njimi pa so napovedali tudi nove podražitve. 

Pavšalni strošek pri Gen-I je 2,43 evra na mesec, za elektronske račune pa 1,21 evra. Tudi pri Elektro energiji je pavšalni strošek poslovanja 2,43 evra z DDV na mesec, če se odločite za e-račun, je strošek 0,99 evra.  

Pri Energetika Ljubljana podatka o dodatnih stroških na njihovi spletni strani ni, so pa objavili, da trenutne cene veljajo le do 30. aprila, maja bodo višje za približno od 19 do 24 odstotkov, odvino od tarife merjenja.  

Trenutno dodatnih stroškov ne zaračunajo v E3, cenik pa velja do preklica. 

Pri Petrolu in Sonce energija zaračunajo 1,2 evra mesečnega nadomestila, pri Sonce energija pa nadomestilo za izravnavo odstopanj zaračunajo 1,21 evra. 

Strošek nadomestila pri E.On je 2,989 evra na mesec. Naslednjo podražitev elektrike, kot smo že poročali, pa načrtujejo 1. maja. 

cene zemeljskega plina Energenti Pod streho Podražitev od 167 do 350 odstotkov, pozivajo k zamenjavi dobavitelja

ECE fiksni del zaračuna 1,21 evra oziroma 1,09 evra, če se odločite za e-račun. Cene veljajo do preklica, novi cenik pa so sprejeli 23. marca.

Pri Energiji plus pavšalni strošek poslovanja zaračunajo 1,09 evra, odjemalcem z naprednim sistemskim števcem, ki je vključen v daljinski zajem podatkov, pa omogočajo, da izkoristijo ponudbo od 40 do 50 odstotkov nižjo ceno električne energije ob določenih urah in na določen dan. 

Pri podjetju E-nergija gas in power je mesečni pavšalni strošek poslovanja 2,49 evra, pri e-računu dva evra, pri plačilu s trajnikom pa priznajo še 0,49 evra popusta. 

Plačilo položnice. Novi zakon Pod streho Najvišja pomoč za tiste, ki se jim elektrika sploh ni podražila


 

Komentarjev 19
  • jakec42 21:59 06.april 2022.

    imamo svoje elektrarne,ki smo jih zgradili z davkoplačevalskim denarjem in ne razumem zakaj se elektrika draži,saj je imamo skoraj dovolj,razumem da se uvozni energenti dražijo,kdo torej draži našo elektriko prekupčevalci?! In kdo jim daje pravico ,da dražijo našo energijo-Janez razloži ...prikaži veči nam,ki tega ne razumemo!!!!!

  • rd2dmk2 18:32 05.april 2022.

    zapomnite si tole VSAK DAN JE VSE VEČ ELKTRIKE ZASTONJ, MI JO PA VSAK DAN DRAŽJE PLAČUJEMO kako to ? kot prvo vsak dan je nekaj novih fotovoltaičnih elektrrarn fizižnih oseb, ki nimajo podjtja za prodajo in podarjajo viške elktrike. ...prikaži več. podarjajo. in vsak dan je kakšen več ko to dela. in tile smuglarji služijo in še dražijo. mal se zamislite...

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 16:46 05.april 2022.

    2008 je bil sodček nafte 30% dražji kot danes pa je bilo gorivo 1,20eur ,isto bo zdaj elektrika in avtomobilska industrija ,vse to je načrtno ,vojna v ukrajini je pa razlog in glavni krivec je pa amerika