Pod streho > Varčna hiša
8188 ogledov

Ste se pritožili? Številne odločbe o zavrnjenih soglasjih za priključitev so zmotne in nepopolne

sončna elektrarna Profimedia
V zadnjih dveh letih je Agencija za energijo prejela skoraj 2400 pritožb na odločbe o zavrnjenih soglasjih za priključitev samooskrbnih sončnih elektrarn. Vse, ki jih je obravnavala, je razveljavila in poslal v ponovno odločanje. Elektrodistributerji svojega dela niso opravili skladno s predpisi. Marsikateri vlagatelj pa je po ponovljenem odločanju dobil soglasje.

Z izjemnim naraščanjem števila vlog za pridobitev soglasja za priključitev samooskrbne sončne elektrarne (SE), ki smo mu bili priča predvsem v zadnjih treh mesecih preteklega leta, se je povečalo tudi število odločb, s katerimi so elektrodistributerji soglasja zavrnili.

Distribucijsko omrežje je na nekaterih delih vse bolj obremenjeno, zato priključitve SE niso možno. Elektrodistributerji so leta 2023 zavrnili več kot 8000 vlog, kar predstavlja 27 odstotkov vseh. V prvih treh mesecih pa je bil delež zavrnjenih vlog še večji, 34-odstoten, zavrnili so skoraj 4000 vlog. Ob tem je treba poudariti, da med zavrnjene vloge štejejo tudi tiste, za katere so izdali odločbe o možnosti priključitve zmanjšane moči proizvodne naprave od tiste, ki som jo navedli v vlogi.

Vse obravnavane vloge so vrnili v ponovno odločanje

Vlagatelji, ki so jim bile vloge v celoti ali delno zavrnjene, imajo možnost pritožbe, o katerih odloča Agencija za energijo kot organ 2. stopnje. Tako je ta lani prejela 1062 pritožb zoper odločbe, s katerimi je bila vloga za pridobitev soglasja za priključitev SE zavrnjena. Letos pa so do vključno 11. septembra prejeli 1320 pritožb. Kot so nam povedali na agenciji, so bile "vse pritožbe, ki so bile zrele za vsebinsko obravnavo (prepozne agencija zavrže s sklepom) in smo jih obravnavali, odpravljene in vrnjene v ponovno odločanje organom prve stopnje."

Šele po pritožbi dobil soglasje

Kaj to pomeni? Agencija se z odločitvijo elektrodistributerja, ki je soglasje za priključitev zavrnil, ni strinjala. S pritožbo so si vlagatelji zagotovili, da je distributer o njihovi vlogi odločal ponovno in morda tako pridobili soglasje ali pa vsaj soglasje za zmanjšano moč. Tisti, ki pritožbe niso vložili, te možnosti niso dobili.

Na to nas je opozoril tudi bralec, ki se je na odločbo elektrodistributerja pritožil, agencija pa je pri pregledu odločbe ugotovila, da je ta zmotna in nepopolna ter jo zato razveljavila in vrnila v ponovno odločanje. Po ponovnem odločanju pa je elektrodistributer pritožitelju sporočil, da je bilo po ponovno opravljeni elektroenergetski analizi ugotovljeno, da je priključitev možna z omejeno močjo oddaje v distribucijsko omrežje. Torej, če se bralec ne bi pritožil, ne bi dobil vsaj delnega soglasja.

Nepopolno ugotovljeno dejansko stanje

Razlogi, zaradi katerih agencija razveljavi odločbe elektrodistributerjev, so različni, med njimi pa izstopajo trije. Prvi je nepopolno ugotovljeno dejansko stanje, pravijo v agenciji in dodajo, da to pomeni, da v odločbi organa prve stopnje (elektrodistributerja) ni navedenih nobenih dokazov, med katere spadajo ustrezni modeli, meritve, analize, računi, na katere je oprl svojo odločitev. Zato obrazložitev odločbe organa prve stopnje tudi ne vsebuje vseh predpisanih vsebin, kot so razložitev zahtevkov strank in njihove navedbe o dejstvih, ugotovljeno dejansko stanje in dokazi, na katere je to oprto, razlogi, odločilni za presojo posameznih dokazov, navedbo določb predpisov, na katere se opira odločba, razloge, ki glede na ugotovljeno dejansko stanje narekujejo takšno odločbo, in razloge, zaradi katerih ni bilo ugodeno zahtevku strank.

Kršen upravni postopek

Drugi razlog za odpravo odločb elektrodistributerjev je bistvena kršitev pravil upravnega postopka. To pomeni, da je na primer distributer odločbo o zavrnitvi soglasja izdal brez prehodnega poziva stranki, naj se izreče o vseh dejstvih in okoliščinah, ki so pomembne za izdajo odločbe.

Tretji razlog pa je, da distributer ne izvede analize omrežja ali preveril tako imenovanih posebnih pogojev za priključitev, kot jih določa SONDSEE.

Tudi v primeru pritožbe bralca je agencija ugotovila, da je elektrodistributer kršil pravila upravnega postopka, poleg tega meritev ni izvedel na predpisan način, saj je v odločbi navedel le rezultat, ne pa tudi meritev samih. Prav tako ni preveril vseh posebnih pogojev za priključitev.

Veliko število vlog ne more biti razlog 

"V postopku presoje možnosti priključitve SE mora operater zagotoviti korektno izveden postopek, kot je to zapisano v navodilih v Prilogi 5 SONDSEE," pravijo na agenciji in dodajajo, da "veliko število prispelih vlog za priključitev SE pri tem seveda ne more biti razlog, da operater ne bi upošteval navodil za priključevanje."

Postopek je jasen

Navodila v SONDSEE so jasna, in sicer določajo, da mora operater najprej preveriti možnosti priključitve v okviru osnovnega postopka priključevanja z izdelavo izračuna porastov napetosti na podlagi izdelanega ustreznega modela omrežja. Če se na osnovi izdelanega modela pokaže, da priključitev ni možna, pa je treba preveriti še vse ostale posebne pogoje za priključitev, kamor spadajo:

- preverba možnosti optimizacije odcepov na TP (za ta namen mora operater preveriti dejanski napetostni profil v omrežju),

- preverba, ali obstaja možnost alternativnega mesta priključitve, in sicer prevezava določenega dela obravnavanega izvoda na sosednji izvod (odprava nesimetrij in enakomernejša porazdelitev odjemalcev na izvode),

- preverba možnosti omejitve delovne moči proizvodne naprave glede na dejanski napetostni profil v omrežju in upoštevaje dopustne vrednosti napetosti in

- preverba možnosti povečanja kratkostične moči omrežja, kamor spada med drugim poleg zamenjave obstoječega transformatorja z ustreznim močnejšim, tudi povečanje presekov izvodov z dodatnimi vodniki.

Ponovno odločanje se vleče več mesecev

Ko govorimo o pritožbah in ponovnem odločanju, je treba opozoriti na še en problem. Agencija mora o pritožbi odločiti v 30 dneh od prejema. Prav tako bi moral distributer o primeru, ki mu je bil dan v ponovno odločanje, odločiti v 30 dneh. Pa v praksi ni tako. Bralec, ki nam je zaupal svoj primer, se je pritožil marca 2023. Agencija je odločbo, s katero je distributerju naložila ponovno odločanje, izdala novembra 2023, ta pa je odločal skoraj eno leto, novo odločbo je izdal šele sredi septembra letos.

"Bal sem se, da bodo novo odločbo izdali šele leta 2025, saj so mi na moje prigovarjanje, kdaj jo lahko pričakujem, povedali, da čaka v vrsti na obravnavo. To bi zame lahko pomenilo, da SE ne bi mogel registrirati v shemi net metering."

Ali lahko izpadejo iz net meteringa

Velja namreč, če naprava ni postavljena najkasneje 31. decembra 2024, ne more biti vključena v net metering. Ali bodo za vlagatelje, ki so vloge za soglasja oddali pravočasno, zdaj pa so se ujeli v dolgotrajne postopke ponovnega odločanja, ker so se na prvotne odločbe pritožili, veljala izjema, smo vprašali na ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

"Operater se trudi, da bodo vse vloge, vložene do konca leta 2023, rešene čim prej, in kolikor nam je znano, so rešene že skorajda vse. Situacija, ki jo omenjate, je torej malo verjetna. Če pa bo do nje vendarle prišlo, zakon za take primere ne določa izjem (tj. rok za vključitev v sistem net meteringa bi bil zamujen)," odgovarjajo na ministrstvu.

Pri elektrodistributerjih smo zato preverili, kolikšni so roki, v katerih ponovno odločajo o razveljavljenih prvotnih odločbah in koliko so jih prejeli.

Največ zavrnjenih odločb za Elektro Maribor

Agencija je Elektru Ljubljana odpravila in v ponovno odločanje vrnila 174 zavrnjenih soglasij za priključitev samooskrbnih sončnih elektrarn v letu 2023 in 131 letos. V odločanju imajo še 113 pritožb. Elektro Maribor je v ponovno odločanje lani dobil 293 odločb, letos pa 153. V Elektru Primorska so v obeh letih skupaj v ponovno odločanje dobili približno 15 odločb, šest pa jih od agencije še pričakujejo, v Elektru Gorenjska so v ponovno odločanje dobili šest odločb.

Čas odločanja je podaljšan, saj so, kot pravijo v Elektro Ljubljana "zavrnjena soglasja za priključitev začeli ponovno obravnavati takoj po zmanjšanju zaostankov pri izdaji soglasij za priključitev samooskrbnih sončnih elektrarn. Do novembra 2024 bomo opravili vse ponovne obravnave. Trenutno je čas do ponovne obravnave daljši od 30 dni, po novembru 2024 bodo v okviru 30 dni."

Roki odločanje so daljši tudi v Elektru Gorenjska, kjer pa za to navajajo drugačen razlog. "V ponovljenem postopku smo vezani na usmeritve organa 2. stopnje. Za izdajo pozitivne odločbe pri ponovljeni presoji možnosti priključitve ponovno preverimo trenutne napetostne razmere na električnem omrežju, saj se te zaradi novih (naknadnih) priklopov sončnih elektrarn zelo hitro spreminjajo."

"Tam, kjer so bile v času pritožbe in odločbe agencije narejene spremembe v omrežju, se odločbe izdajo v 30 dneh. Treba je namreč narediti ponovni izračun na aktualni datum, izdati odločbo. V primeru, da ni bilo spremembe, je rok 60 dni, ker se v teh primerih ponovi celotni postopek, ki zajema poziv o razjasnitvi ali ustno obravnavo, ponovni izračun na aktualni datum, izdajo odločbe," pa povedo v Elektru Maribor. V roku 30 dni praviloma ponovno odločajo v Elektru Primorska, "razen v nekaterih primerih, kjer se dodatno izvede še razvojna analiza, lahko traja več kot 30 dni."

Komentarjev 8
  • FejstDogaja 07:32 19.september 2024.

    Ne pretiravaj. Omrežje se posodablja. Za gospodinjstva so omejitve, za velike projekte pa ne.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 07:03 19.september 2024.

    Problem je že dolgo znan, infrastruktura za odjem je omejena, pa smo s sončno energijo še daleč pod omembe vrednimi procenti proizvedene el. v Slo..Torej čisti zeleni nateg protežiran in subvencioniran z vrha EU, kot cepivo proti Covidu...Na koncu se ...prikaži več bo enako izkazalo, da je več škode kot koristi..Greteni..