Pod streho > Varčna hiša
39715 ogledov

Sosed dobil soglasja na zalogo, ostali pa smo zato ostali brez

sončna elektrarna Profimedia
Soglasja za priključitev sončne elektrarne izdajajo po vrstnem redu prispelih vlog. Kdor prvi pride, prvi melje. Kaj pa, če vlagatelj zasede vse zmogljivosti za priključitev, potem pa si premisli in sončne elektrarne ne postavi?

"Konec novembra lani sem vložil vlogo za priključitev 11-kW samooskrbne sončne elektrarne. Dobil sem le delno soglasje, saj lahko namesto 11 priključim le 3,6-kilovatno sončno elektrarno," nam je povedal vlagatelj, ki prihaja iz območja Elektra Maribor. 

Prehitel ga je sosed

Zdaj ugotavlja, da je bil prepozen. "Sosed je namreč dobra dva tedna prej vložil tri vloge za soglasja za tri sončne elektrarne. Eno naj bi postavil na strehi družinske hiše, po eno pa na strehi poslovnih objektov. Soglasja je dobil za vse tri elektrarne. Vse lepo in prav, če mi ne bi pred kratkim povedal, da bo postavil le eno na streho enega od poslovnih poslopij, drugih dveh pa ne. Zasedel je zmogljivosti, ki jih zdaj ne bo izkoristil, mi pa smo zato ostali brez soglasja za želeno moč sončne elektrarne," je ogorčen Štajerec. 

Ve, da bi bilo drugače, če bi svojo vlogo oddal prej, saj bi tako bila obravnavana pred sosedovo, pa vendar se zaradi odločitve soseda počuti prikrajšanega. "Naj postavi vse tri elektrarne, pa ne bom nič rekel. Sem pač zamudil. Ker jih ne bo, pa je naše gospodinjstvo čisto brez potrebe prikrajšano."

Soglasje velja dve leti

Vsak vlagatelj se ima seveda pravico premisliti in se odločiti, da kljub pridobljenemu soglasju ne bo postavil sončne elektrarne. Soglasje je veljavno dve leti, so povedali na Elesu in dodali, da se vlagatelj pred iztekom tega roka lahko odloči za podaljšanje soglasja, in sicer za dvakrat po eno leto. Lahko pa se seveda odloči in soglasje prekliče že pred iztekom dveh let. 

Delijo jih po vrsti prispetja vlog

A to ogorčenemu Štajercu nič ne pomaga. Zmogljivost, ki se zaradi preklica soglasja ali izteka roka veljavnosti sprosti, elektrodistributerji delijo po vrstnem redu prispelih vlog. Njegova je bila že obravnavana, zato bi moral vložiti novo vlogo in se ponovno postaviti v vrsto. »Tudi če bi na podlagi nove vloge dobil soglasje za vseh 11 kilovatov, sem zamudil net metering,« pravi. 
Možnosti, da bi na primer vlagatelj, ki je dobil soglasje, pa si je premislil, zmogljivost odstopil sosedu, ki ni dobil soglasja ali pa je dobil zgolj delno soglasje, torej za manjšo moč naprave od želene, ni. "Šlo bi za neenako obravnavo, saj se vedno upošteva, da se vloge obravnavajo po vrstnem redu glede na čas prispetja," pravijo na Elesu.

Več 21.000 elektrarn ni bilo postavljenih

Iz podatkov, ki smo jih dobili iz Elesa, lahko sklepamo, da je vlagateljev, ki dobijo soglasje za priključitev, potem pa si premislijo, kar nekaj. V obdobju od avgusta 2019 do konca leta 2023 so elektrodistributerji namreč izdali 64.790 soglasij. V tem istem obdobju pa je bilo na omrežje priključenih 43.433 samooskrbnih sončnih elektrarn. Več kot 21.300 naprav torej konec leta 2023 še ni bilo priključenih, čeprav so vlagatelji zanje dobili soglasja.  

Del soglasij so elektrodistributerji izdali v zadnjih mesecih lani, naprave pa so bile verjetno priključene letos ali pa še bodo, zato je številka priključenih naprav zdaj zagotovo višja.  

Če podrobneje pogledamo obdobje od avgusta 2019 do konca leta 2021, ugotovimo, da je bilo takrat izdanih skoraj 18.000 soglasij. Vse te elektrarne bi že morale biti priključene, saj se je dvoletni rok veljavnosti soglasja zanje že iztekel, razen če so ga vlagatelji podaljšali. V omenjenem obdobju pa je bilo priključenih le 11.699. Del jih je bil zagotovo priključen tudi v letih 2022 in 2023. 

Čas do konca leta

Če želijo vlagatelji, ki imajo soglasja, uloviti shemo net meteringa, bodo morali sončne elektrarne v omrežje priključiti najkasneje do konca letošnjega leta. To pomeni, da bo do takrat priključiti izjemno število naprav, zaradi česar ponudniki opozarjajo oziroma pozivajo vlagatelje, naj se čim prej dogovorijo za nakup in montažo. 

Vsem elektrarnam s soglasji izdanimi do konca leta 2023 se letos pridružujejo tudi naprave, za katere elektrodistributerji soglasja izdajajo v zadnjih nekaj mesecih, saj zaradi velikega navala decembra lani, šele zdaj zaključujejo z obravnavo lani prispelih vlog. 
Pet elektrodistribucijskih podjetij je lani prejelo skoraj 48.000 vlog za izdajo soglasja za priključitev samooskrbnih sončnih elektrarn. Število vlog je bilo proti koncu leta izjemno, saj so vlagatelji lovili rok stare sheme neto meritev. 

Kot so nam še sporočili iz Elesa, so elektrodistributerji lani izdali 22.066 soglasij za priključitev, 8334 vlog so zavrnili ali soglasja izdali za manjšo priključno moč od želene. Od vseh obravnavanih vlog so jih tako zavrnili nekaj več kot 27 odstotkov, največ na območju Elektra Ljubljana (39 odstotkov) in Elektra Maribor (32 odstotkov). 

Komentarjev 14
  • Toma 20:12 08.julij 2024.

    Rešil je ostale bedake!

  • atamama 12:53 08.julij 2024.

    Hahaha, 4kw baterij in offline klima in bojlerji, pa prinese več na leto kot netmetering....

  • becar 09:55 08.julij 2024.

    ˝Štajerec˝, ti boš še hvaležen čez 10 let, ko bo sosed ponovno kalkulacijo naredo.