Pod streho > Varčna hiša
3158 ogledov

Odjemalcem nismo nič zaračunali, stroške net meteringa naj plača država

sončna elektrarna Profimedia
V podjetju SunContract so se odzvali na odločbo Agencije za energijo, ki jim je prejšnji teden prepovedala zaračunavanje dodatnih stroškov lastnikom samooskrbnih sončnih elektrarn, ki delujejo v okviru net meteringa.

Prejšnji teden so v podjetju SunContract prejeli dve ključni novici. Ustavno sodišče jih je obvestilo, da ne bo presojalo njihove pobude za oceno ustavnosti in zakonitosti pravil za delovanje trga z električno energijo, saj mora SunContract najprej izčrpati vsa pravna sredstva. To pomeni, da morajo najprej vložiti odškodninsko tožbo zoper Republiko Slovenijo zaradi nastale škode. Šele potem bo Ustavno sodišče odločalo o njihovi ustavni pobudi.

Hkrati so dobili odločbo agencije, s katero jim je prepovedala zaračunavanje stroškov finančne izravnave, ki nastajajo zaradi dobave električne energije samooskrbnim odjemalcem v sistemu net-meteringa.

Čeprav se z odločbo agencije ne strinjajo, jo bodo spoštovali. Do zdaj SunContract stroškov finančne izravnave še ni zaračunal nobeni svoji stranki, zato odjemalci niso bili v ničemer prikrajšani. Kar pomeni, da tudi ni potrebe, da bi karkoli vračali.

Izravnava pomeni 18 milijonov evrov na leto

Ponovno so bili kritični do ministrstva za okolje, podnebje in energijo, ki, kot pravijo, do zdaj ni pripravilo sistemske rešitve, in agencije, ki od njih zahteva, da zavestno ustvarjajo izgubo, saj "nam je prepovedala, da te stroške strankam zaračunamo. Okoliščina, da država teh stroškov dobaviteljem ne povrača, Agencije za energijo ne zanima."  Neaktivnost ministrstva dodatno povečuje negotovost na trgu električne energije in onemogoča vzpostavitev stabilnih pogojev za delovanje sheme net-metering, so še prepričani. Odgovor ministrstva na njihove navedbe lahko preberete tukaj

"Dobavitelji električne energije, združeni v Energetski zbornici, ocenjujemo, da bo letošnji strošek net-meteringa znašal približno 18 milijonov evrov. SunContract pokriva deset odstotkov samooskrbnih odjemalcev, kar pomeni, da moramo desetino tega stroška nositi sami – to je povprečno 30 evrov (brez DDV) na stranko na mesec. Kritje tega stroška predstavlja velik finančni pritisk na dobavitelje, saj ga država ne pokrije." 

Net metering slabo zasnovan

Poudarjajo, da sistem net-meteringa že od začetka ni bil dobro zasnovan, plačevanje stroškov finančne izravnave je bilo skrito v tako imenovanem nemerjenem odjemu. Strošek je bil sprva nizek, saj je bilo lastnikov SE malo, volatilnost cen elektrike pa majhna. "Nastale stroške izravnave smo dobavitelji pokrivali sorazmerno glede na število strank v nemerjenem odjemu."

A razmere so se spremenile. V zadnjem času so cene na trgu električne energije začele močno nihati. "Cene električne energije so v urah, ko samooskrbni odjemalci odjemajo električno energijo iz omrežja (zjutraj, zvečer, ponoči, v dnevih z manj sonca), v povprečju za približno sto odstotkov višje od cen v »sončnih« urah, ko samooskrbni odjemalci električno energijo oddajajo v omrežje."

Net-metering, ki so ga zasnovali kot orodje za spodbujanje prehoda na obnovljive vire energije, je zdaj postal veliko breme za dobavitelje.

Nastale stroške naj pokrije država

To dobaviteljem povzroča visoke stroške, saj imajo stranke z zakonom zagotovljeno pravico letnega net-meteringa po načelu 1:1 ne glede na trenutne tržne cene, in to za obdobje celotne življenjske dobe njihove SE, ki pa je približno 30 let. "Dobavitelji električne energije, združeni v Energetski zbornici, si prizadevamo za večjo transparentnost in sistemske rešitve, ki bi omogočile stabilno ter pošteno delovanje trga z električno energijo. Eden ključnih predlogov je, da država najde vir financiranja za pokrivanje stroškov net-meteringa, ki trenutno bremenijo dobavitelje. V nasprotnem primeru bi lahko to negativno vplivalo na celoten trg električne energije in zaupanje strank v uporabo obnovljivih virov energije."

Prenos viškov bo še vedno možen

SunContract sicer odjemalcem omogoča prenos viškov električne energije. Kot pravijo, tako zagotavljajo pravičnost do strank, ki so investirale v SE, da same razpolagajo s pridelanimi viški, hkrati spodbujajo samooskrbe in možnost prenosa viškov družinskim članom ali prijateljem, ne nazadnje pa viški predstavljajo prihranke, ki zmanjšujejo stroške gospodinjstev.

Tudi v prihodnje bodo omogočali prenose viškov in zmanjševanje stroškov, ki jih prinaša nov omrežninski akt. Storitev aktivno upravljanje odjema in proizvodnje omogoča tudi razbremenitev omrežja ter hkrati zmanjševanje stroškov nove omrežnine na priključno moč, so še dodali. Enkratni strošek za to storitev je 382 evrov.  

Prvega oktobra letos je začel veljati nov omrežninski akt, za katerega menijo, da bo kmalu postal glavna ovira za konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Poleg tega bo znatno povečal stroške večini lastnikov sončnih elektrarn, ki so prvi prispevali k zelenemu prehodu in so vključeni v shemo net-meteringa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • 4krogci 15:06 07.oktober 2024.

    Ma kaj jokcajo…sej bodo dal v stecaj, tko kot je v njihovi navadi ze pri prejsnih firmah in uporabniki bodo spet takratko poteglni!

  • BenX 14:42 07.oktober 2024.

    Jaz sploh ne zastopim kako je lahko elektrika na borzi. Je borza gradila in financirala elektrarne??

  • FejstDogaja 14:20 07.oktober 2024.

    Seveda, vsi ostali naj Sun Contract financiramo dobičke!