Pod streho > Varčna hiša
18339 ogledov

Ne spreglejte! Pomembna novost pri net meteringu

sončna elektrarna Profimedia
Vlada je v noveli zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije določila nove pogoje za vstop samooskrbnih sončnih elektrarn v shemo net meteringa.

Vlada je nedavno potrdilo besedilo novele zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije (ZSROVE-B). Glavni namen novele je prenos Direktiva 2018/2001/EU o spodbujanju uporabe energije iz obnovljivih virov v slovenski pravni red, spremembe pa se nanašajo na izdajo upravnih dovoljenj za postavitev naprav na obnovljive vire energije. 

Gre predvsem za spremembe, ki so postopkovne narave (določajo roke za izvedbo upravnih postopkov), in izboljšave določenih členov, brez večjih vsebinskih sprememb. 

Daljše čakalne dobe za priključitev

Novela pa prinaša pomembno novost za vse, ki lovijo rok za priključitev samooskrbnih sončnih elektrarn po shemi net meteringa. Zdaj velja, da morajo fotonapetostne naprave postaviti in v omrežje tudi priključiti najkasneje do 31. decembra letos. Ali drugače, do tega datuma morajo naprave že delovati in biti registrirane za samooskrbo.

Elektrodistributerji so za Žurnal24 povedali, da je vlog za priključitev samooskrbnih sončnih elektrarn v omrežje veliko, zato se čakalne dobe pri nekaterih podaljšujejo. Vse, ki nameravajo vloge za priključitev šele oddati, pa pozivajo, naj to naredijo čim prej, da ne bi zamudili omenjenega roka. 

Rok podaljšan, a pozor

Prav zaradi povečanega števila zahtevkov za priključitev naprav, pa se je vlada odločila, da v novelo ZSROVE-B drugačne pogoje za vključitev v sistem net meteringa. 

Nova ureditev podaljšuje rok, tako da morajo končni odjemalci do 31. decembra 2024 postaviti napravo in oddati vlogo za priključitev, ne pa tudi registrirati samooskrbe. Če bo vloga za priključitev pravočasno oddana, bo elektrodistributer priključitev lahko izvedel tudi po omenjenem datumu. 

Takšno odločitev so na vladi sprejeli, da preprečijo, da bi zaradi operativnih omejitev investitorji zamudili rok za vključitev v sistem. 
V zakon so vključili varovalka, s katero naj bi preprečili zlorabe, in sicer bo moral vlagatelj k vlogi priložiti fotografijo nameščene sončne elektrarne in podpisati izjavo s kazensko odgovornostjo. 


 

Komentarjev 4
  • matija07 08:35 07.september 2024.

    Ker nas ne priklopijo smo že ob cca 500 evrov. 15 čukov so pa vzel.. Banda

  • McBobo 15:09 04.september 2024.

    In kaj bo po 31.12.24, da je treba tako hiteti s priključitvijo? Sončničarji boste dobili nazaj toliko štroma, kot ste ga oddali, viške boste pa PODARILI elektro distributerjem. Zaračunali vam bodo ekstra uporabo omrežja, če vam ga že ne. In ...prikaži večn kdaj boste prišli s stroški nakupa sončnic na 0? Vmes še okvare, toča, vetrolomi itd. Elektro si pa mane roke, saj vaš višek štroma prodaja po mednarodnih cenah, vam ne bodo za viške nič plačali. Pa so vas in še bolj vas bodo nategnili.

  • majita 12:18 04.september 2024.

    Brez hranilnikov brez zveze postavljat elektrarno... Pa še zagori ti lahko na strehi