Pod streho > Varčna hiša
52705 ogledov

Na račun za elektriko se vrača prispevek, ki ga dolgo nismo plačevali

elektrika stroški in omrežnina Profimedia
Znana je tarifa, ki jo bomo za prispevek OVE in SPTE za elektriko plačevali, ko se veljavnost uredbe o oprostitvi tega plačila izteče.

Zaradi sprememb obračuna električne energije bodo že naslednji mesec in potem ponovno januarja računi višji. Najprej bo zneske na položnicah zvišala nova omrežnina, 1. novembra bo namreč začela veljati višja sezona z najdražjim časovnim blokom 1, zadnjega decembra pa se bo iztekla uredba o omejenih cenah električne energije. 

Zadnjega decembra letos se izteče tudi uredba, na podlagi katere že od novembra lani gospodinjstva ne plačujejo prispevka za OVE in SPTE. Ko smo nedavno računali, kakšne podražitve lahko pričakujemo, tarifa za omenjeni prispevek še ni bila znana. Nedavno pa je Agencija za energijo v Uradnem listu objavila tarifo za gospodinjstva, in sicer 0,77562 evra (brez DDV) na kW dogovorjene moči. 

Tarifa višja, plačevali bomo večinoma manj

Tarifa je nekoliko višja, kot je bila do zdaj oziroma smo jo plačevali do 1. novembra lani, ko je bila 0,73896 evra na kW administrativno določene obračunske moči. Vendar to ne pomeni, da bo znesek na položnicah nujno višji. 

Po novem se bo prispevek v visoki sezoni (november - februar) obračunal za dogovorjeno moč v časovnem bloku 1, v nizki sezoni (marec - oktober) pa za dogovorjeno moč v časovnem bloku 2. 

V vseh gospodinjstvih, v katerih je elektrodistributer v omenjenih dveh blokih določil dogovorjeno moč, nižjo od do zdaj veljavne administrativne moči, bo znesek prispevka nižji. Če pa je določil višjo dogovorjeno moč, pa bo seveda višji. Seveda v primerjavi z zneskom, ki smo ga plačevali pred 1. novembrom lani. Po več kot enem letu, ko so bila gospodinjstva plačila tega prispevka oproščena, pa bo od januarja naprej pomenil dodatno povišanje stroškov za elektriko. 

Poglejmo primera: Gospodinjstvo je do zdaj plačevalo prispevek za administrativno določeno moč 7 kW, po novem pa so mu v obeh blokih določili moč 5,1 kW. Prej je bil znesek prispevka mesečnega prispevka z DDV 6,31 evra ali približno 76 evrov, po novem pa bo 4,83 evra z DDV ali 58 evrov na leto. Za toliko bodo višji stroški leta 2025 v primerjavi z letom 2024. 

Gospodinjstvo, ki so mu določili višjo dogovorjeno moč, kot so jo imeli do zdaj, na primer v bloku 1 8,6 kW, v bloku dva pa 9,1, pa bo po novem v zimski sezoni na mesec plačalo 8,14 evra, v nižji sezoni pa 8,61 evra. Na leto torej nekaj več kot 101 evro, prej pa so za 7 kW na leto plačali 76 evrov.

katarina.n.mal@styria-media.si

Komentarjev 30
  • Kmodri_ 23:57 11.oktober 2024.

    Zadnji ukrep bo: izselite se! Slovenija je namenjena volkovom in medvedom! Aja, pa lovskemu turizmu...pa turistom z električarji....samo povem!

  • sandi76 19:15 11.oktober 2024.

    Država bo uvedla toliko prispevkov in toliko dvignila cene energije, da bo napolnila svojo malho. Pa magari, če bo to prispevek za sončne dni !

  • Avatar Minovak
    Minovak 17:56 11.oktober 2024.

    Od 24h pa do 24h ne smeš uporabljati elektrike in neverjetno prihraniš.