Pod streho > Varčna hiša
24537 ogledov

Če hočete prevzeti nadzor nad porabo elektrike, potrebujete to aplikacijo

uporaba app Profimedia
Zakaj se je pametno registrirati na portalu Moj Elektro in katere podatke lahko tam preverjamo?

V vsakem gospodinjstvu, ki bo želelo spremljati in nadzorovati porabo električne energije, predvsem pa spremljati, kako z uporabo električnih naprav obremenjuje omrežje, bosta od zdaj naprej spletna in mobilna aplikacija Moj Elektro nepogrešljivi.  

Potrebni sta registracija in identifikacija

Na omenjenih aplikacijah lahko uporabniki električne energije dostopajo do svojih merilnih podatkov ne glede na elektrodistribucijsko območje ali dobavitelja. Uporabnik lahko na enem mestu dostopa do vseh svojih merilnih podatkov, tudi če ima več merilnih mest na različnih elektrodistribucijskih območjih ali mu električno energijo dobavljajo različni dobavitelji.

Za dostop do portala je treba imeti SI-PASS ali Rekono. Uporabnik, nosilec računa za elektriko, pa lahko dostop odobri tudi tretjim osebam. Te morajo biti prav tako preverjene in registrirane, kar pomeni, da imajo eno od prej omenjenih identifikacij.

Kaj lahko spremljamo in zakaj? 

Zakaj je spremljanje podatkov, ki jih lahko vidimo na portalu, pomembno? Uporabnik bo lahko s preverjanjem vseh dostopnih podatkov in njihovo analizo lahko spremljal svoje navade, torej kdaj in koliko porablja elektrike ter kdaj in koliko obremenjuje omrežje.

Na podlagi tega bo lahko svoje navade spremenil, kar pomeni, da bo drugače uporabljal gospodinjske aparate in druge naprave, posledično pa zmanjšal porabo električne energije in tudi obremenitve omrežja. Oboje pa pomeni nižje mesečne račune za električno energijo.

omrežnina dogovorjena moč | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Poleg tega bo lahko ugotovil, na podlagi katerih obremenitev mu je elektrodistributer določil dogovorjene moči v posameznem bloku. S klikom na lupo v zgornji tabeli uporabnik dobi podatke o treh najvišjih doseženih močeh v posameznem časovnem obdobju, na podlagi katerih so mu določili dogovorjeno moč. 

omrežnina sprememba dogovorjene moči moj elektro | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Sprememba dogovorjene moči

Tudi dogovorjeno moč bo uporabnik lahko spremenil na portalu ali v mobilni aplikaciji. Vendar na Agenciji za energijo svetujejo, da tega v gospodinjstvih ne naredimo v obdobju naslednjih dveh let. V tem času nam presežnih moči namreč ne bodo zaračunali. Če pa se kljub temu odločimo za spremembo, pa bomo morali že zdaj vsako prekoračitev plačati. 

Določitev obdobja za pregled podatkov

omrežnina Moj Elektro | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Vse 15-minutne podatke lahko uporabnik pregleduje za posamezni dan, več dni, teden, mesec, leto ali za poljubno obdobje, ki ga izbere sam. Ob tem velja poudariti, da podatkov ni možno spremljati v realnem času, temveč za en dan nazaj.

Podatki o porabi električne energije

Podatki o porabljeni električni energiji so prikazani za poljubno obdobje. Preveril bo lahko skupno porabo, porabo v času visoke in majhne tarife in porabo v posameznem časovnem bloku.

poraba elektrike časovni bloki | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
V grafu zgoraj so prikazani podatki o porabi električne energije za obdobje pretekle visoke sezone po posameznih časovnih blokih.

elektrika poraba omrežnina časovni bloki | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Porabo električne energije lahko spremljano tudi za vsak posamezni dan. Na podlagi teh podatkov lahko ugotovimo, z uporabo katerih naprav ali aparatov smo ustvarili večjo porabo.

Podatki o obremenitvah omrežja

Grafično zelo nazorno so prikazane tudi 15-minutne obremenitve omrežja. Uporabnik lahko zelo hitro ugotovi, kdaj so nastale konice, torej največje obremenitve in koliko te odstopajo od dogovorjene moči.

omrežnina moč | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
V grafu zgoraj so prikazane moči, ki jih je gospodinjstvo doseglo v obdobju pretekle visoke sezone. Vse konice, ki segajo čez črto desno zgoraj, so presežne moči, višje od dogovorjene moči. 

Vse obremenitve lahko spremlja za posamezno obdobje, lahko pa jih pogleda še bolj natančno, za posamezni časovni blok.

omrežnina časovni blok 1 | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Izberemo lahko tudi moči, dosežene v posameznem časovnem bloku. Na grafu je časovni blok 1.

Če te podatke spremlja dovolj pogosto, se bo uporabnik lahko tudi spomnil, katere naprave je uporabljal v trenutku, ko je nastala posamezna konica.

moč omrežnina časovni blok | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Na podlagi podatkov za posamezni dan lahko ugotovimo, z uporabo katerih aparatov smo naj najbolj obremenili omrežje. V konkretnem primeru so v gospodinjstvu ugotovili, da pralni in pomivalni stroj lahko delujeta sočasno, saj sta omrežje obremenila z okoli 3 kW, najvišja obremenitev v gospodinjstvu v času njunega delovanja pa je bila 3,8 kW (delovali so še hladilnik in zamrzovalna skrinja in nekaj elektronskih naprav). Kar je dober podatek, saj niso presegli dogovorjene moči, ki je 4,7 kW. 

Še posebej pomemben je podatek o konicah, s katerimi je uporabnik presegel dogovorjeno moč. S spremembo navad bo takšne konice v prihodnje lahko izničil.

omrežnina moč | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Z analizo doseženih moči v tem dnevu, pa so v gospodinjstvu ugotovili, da hkratno delovanje dveh pečic in ene plošče na štedilniku omrežje obremeni bolj, kot je njihova dogovorjena moč. Takšni uporabi se je bolje izogniti, saj bomo čez dve leti vsako prekoračitev dodatno plačali. 

Na portalu bodo prikazani tudi obračunani in informativni stroški preseganja dogovorjene obračunske moči. Izračun obračunanih in informativnih stroškov se vodi tudi za obdobje celega leta. Za zdaj uporabnik lahko vidi obračune omrežnine po starem, novembra pa bo lahko videl obračun omrežnine po novem, in sicer prvič za mesec oktober. 

Prek mobilne aplikacije se bo možno naročiti na brezplačno obveščanje o nastopu posameznih blokov ter na obveščanje o prekoračitvah dogovorjene moči.

Komentarjev 8
  • Rok453 19:01 14.oktober 2024.

    Debata tudi na FB skupini: Skupnost lastnikov samooskrbnih sončnih elektrarn. https://www.facebook.com/groups/1687377348750335/

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 22:47 09.oktober 2024.

    Lopovi so naredili 5 tarif,da nas bodo lažje okradli!! Mi bomo videli eno oni pa bodo zaračunačli po svoje!! Večjih tatičev ni kot je ELES prvo mu davkoplačevalci zgradimo elektrarno oni pa nato kasirajo in se na vse pretege trudijo,da ...prikaži več nam iz žepa iztisnejo še kak evro!! Vladajoči so se drli toplotne črpalke,zelena energija kaj pa sedaj??

  • slopubec 05:45 09.oktober 2024.

    Če hočete prevzeti nadzor nad porabo elektrike, potrebujete to aplikacijo, Aplikacija prinaŝa donos, pri vložku 100 evrov, boste prihranili najmajn 50%🤣