Pod streho > Nepremičnine
14211 ogledov

Kdo si stanovanje sploh še lahko privošči? Tako astronomske so podražitve!

blok Saša Despot
Število sklenjenih poslov na trgu stanovanjskih nepremičnin vztrajno pada. Kaj pa se dogaja s cenami?

Stanovanjske nepremičnine so se na četrtletni ravni podražile za 2,2 odstotka, na medletni pa za 6,7 odstotka. Število prodaj stanovanjskih nepremičnin je bilo za petino nižje od povprečja prejšnjega leta, so sporočili s Statističnega urada RS. 

Rastejo predvsem cene novih stanovanj in hiš

Nove stanovanjske nepremičnine (stanovanja in družinske hiše skupaj) so se po pocenitvi v letošnjem 1. četrtletju (za 7,6 %) ponovno podražile, in sicer skupno za 9,1 odstotka. Cene novih stanovanj so zrasle za 9,7, cene novih družinskih hiš pa za tri odstotke.

cene stanovanj in hiš 2024 | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Rabljene stanovanjske nepremičnine (tj. stanovanja in hiše skupaj) so se na četrtletni ravni podražile za 1,1 odstotka. Pri rabljenih družinskih hišah so cene zrasle za 1,4, pri rabljenih stanovanjih pa za en odstotek. Rabljena stanovanja so se v tej primerjavi najizraziteje podražila v Ljubljani (za 1,2 %), sledile so podražitve v preostali Sloveniji (za 0,9 %) in Mariboru (za 0,8 %).

Na medletni ravni je rast cen pri novih stanovanjskih nepremičninah precej višja, kot pri rabljenih. Medletna rast cen stanovanjskih nepremičnin je bila 6,7-odstotna. Najizraziteje so se podražila nova stanovanja (za 18,2 %), sledili so rabljena stanovanja (za 7,6 %), nove družinske hiše (za 4,3 %) in rabljene družinske hiše (za 3,8 %).

V Ljubljani je bila medletna rast cen rabljenih stanovanj 7,4-odstotna, v mariborski občini pa še nekoliko višja, 8,4-odstotna. Drugod po Sloveniji so se rabljena stanovanja v zadnjem letu podražila za 5,7 odstotka. 

Tudi več kot 100-odstotna podražitev od leta 2015

Kaj se že skoraj desetletje dogaja na trgu stanovanjskih nepremičnin pa še bolj zgovorno pričajo primerjave trenutnih cen s cenami leta 2015. Najbolj so cene zrasle starim stanovanjem, in sicer za 113 odstotkov, sledijo nova stanovanja s 86 odstotki, starejše hiše so dražje za 82 odstotkov, nove pa za slabo polovico. 

V tem času so se rabljena stanovanja najbolj podražila v mariborski občini, in sicer za 128 odstotkov, sledi preostala Slovenija s 115-odstotno rastjo cen, na tretjem mestu pa je Ljubljana, kjer so cene v primerjavi z letom 2015 višje za 101 odstotek.  

V primerjavi z lani pada tudi vrednost poslov

Skupna vrednost vseh stanovanjskih nepremičnin, prodanih v 2. četrtletju, je znašala 336,1 milijona evrov. To je bilo približno enako kot v četrtletju prej (340,4 milijona evrov) in za približno šestino manj od vrednosti prodaj kot v 2. četrtletju lani (401,5 milijona evrov).

Skupno je bilo prodanih 2069 stanovanjskih nepremičnin oz. približno enako kot v četrtletju prej in za petino manj kot v 2. četrtletju lani (2576). Prodanih je bilo 1983 rabljenih stanovanjskih nepremičnin, skupna vrednost prodaj pa je znašala 306,3 milijona evrov. Novih stanovanjskih nepremičnin je bilo prodanih 86, njihova skupna vrednost je znašala približno 29,8 milijona evrov. 

Komentarjev 9
  • atamama 15:22 23.september 2024.

    Leta 1990 je bil referendum, leta 2014(vsaj mislim) pa je imel ''oče naroda'' dr.Bučar intervju ob svoji obletnici na RTVSLO. Na vprašanje kaj meni o neenakosti in težki situaciji in zakaj so ljudem 90 leta obljubljali veliko je povedal nekako ...prikaži večko tako ...če bi ljudje vedeli kaj jih čaka v demokraciji in kapitalizmu bi tisti bili proti, zato smo lagali in .... če bi vedeli da bodo nekateri bolj eni manj enaki pred zakonom bi volili komuniste.... Ostalo si lahko samo mislimo tisti, ki smo zamudili

  • Vespucci 15:17 23.september 2024.

    Ljubljana je davčna oaza, zato take cene! So pa butale res oaza za kriminalce, ki jih skorumpirane sodnice osvobajajo z zastaranji ali obsojajo pogojno .....! Plača se tudi 2-4 letno čakanje na preglede in operacije...! To je vredno 5k-15k po m2!

  • Grof 15:07 23.september 2024.

    Revež Golob pa s kurkubino v najeteti garsonjeri, …