Pod streho > Nepremičnine
2770 ogledov

Presenečenje, Slovenija je po teh stroških na dnu lestvice

stanovanja Profimedia
Primerjava stroškov, ki spremljajo nakup nepremičnine v evropskih državah, kaže, da je pri enaki vrednosti ponekod treba plačati dodatnih 6000, drugod pa celo 30.000 evrov. Stroški v Sloveniji so med najnižjimi.

Slovenci ne kupujemo nepremičnin le doma, temveč smo med najbolj pogostimi tujimi kupci tudi na Hrvaškem, poleg tega pa jih kupujemo tudi v drugih evropskih državah, na primer v Italiji, Črni gori, Grčiji, tudi Avstriji in še marsikje.

Analiza, ki jo je za hrvaški Poslovni dnevnik opravil nepremičninski strokovnjak Filip Brkan iz nepremičninske agencije Imperium Immobiliare, zagotovo zanimiva tudi za slovenske kupce nepremičnin.

Zanimalo ga je, kolikšen odstotek dodatnih stroškov spremlja nakup nepremičnine v posamezni državi. V analizo jih je vključil 31. Pogodbena cena nepremičnine namreč ni končna cena.

Posel spremljajo dodatni stroški

Ti stroški so običajno strošek posredovanja nepremičninske agencije, davek na promet z nepremičninami, notarski in odvetniški stroški ter vpis nepremičnine v ustrezne evidence. Pri oceni stroškov ni upošteval morebitnih strokov kredita.

Avtor analize je ugotovil, da največji del skupnih dodatnih stroškov praviloma predstavlja davek na promet z nepremičninami, v Sloveniji je ta dva odstotka od prodajne vrednosti, na Hrvaškem pa tri odstotke.

Med pomembnimi stroški je tudi plačilo za posredovanje pri nakupu. Pri čemer pa so razlike med državami, kot ugotavlja Brkan, precejšnje. Na Hrvaškem je strošek posredovanja podoben kot pri nas, od dva do tri odstotke od prodajne vrednosti nepremičnine.

Vendar tako na Hrvaškem kot v Sloveniji velja, da se posel prodaje in nakupa rabljene nepremičnine lahko spelje tudi brez posredovanja nepremičninskega posrednika. Na drugi strani pa na primer nepremičninskega posla brez posrednika ni možno speljati v Avstriji in Veliki Britaniji.

Stroški nakupa nepremičnine v odstotkih

stroki, ki spremljajo nakup nepremičnin | Avtor: Filip Brkan Filip Brkan

Slovenija in Hrvaška pri dnu lestvice

Med 31 državami se je po avtorjevi analizi dodatnih stroškov, ki spremljajo nakup nepremičnine, Slovenija skupaj s Češko uvrstila proti koncu lestvice, na 25. mesto, kar tokrat ni slabo, saj to pomeni, da so pri nas dodatni stroški med najnižjimi. Nižji so zgolj na Danskem, v Litvi, na Slovaškem, Irskem in v Estoniji.

Stroški v Sloveniji so 5,2 odstotka od vrednosti nepremičnine. Na Hrvaškem je ta strošek višji in znaša 7,5 odstotka. To je za slovenske kupce nepremičnin na Hrvaškem zagotovo pomembna informacija.

Poglejmo konkretno. Brkan je izračunal, da na Hrvaškem za 75 kvadratnih metrov veliko stanovanje s povprečno ceno kvadratnega metra 2500 evrov kupec plača 187.500 evrov. Dodatni stroški so nekaj več kot 14.000 evrov. V Sloveniji bi bili dodatni stroški pri takšnem nakupu 9750 evrov. V Črni gori bi nakup toliko vredne nepremičnine spremljali stroški v višini 15.000 evrov, v Avstriji nekaj več kot 18.900 evrov. Daleč največji stroški so pri nakupu nepremičnina na Malti, kjer bi plačali kar 30.000 evrov stroškov. Najnižji pa so v Estoniji, nekaj manj kot 6400 evrov.

katarina.n.mal@styria-media.si

Komentarjev 2
  • munja 10:24 26.oktober 2024.

    Spet iščejo podlago za kakšen nov davek oz. dvig starega???

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:37 26.oktober 2024.

    Adijo pamet