Pod streho > Nepremičnine
10601 ogledov

Oddate lahko vlogo za doplačilo najemnine

stanovanja Anže Petkovšek
Republiški stanovanjski sklad že sprejema vloge za preveritev lastništva najemnikov in doplačila najemnine. Vložijo jih lahko lastniki denacionaliziranih stanovanj, v katerih bivajo najemniki.

Novela stanovanjskega zakona, ki je začela veljati 6. avgusta letos, lastnikom denacionaliziranih stanovanj, v katerih bivajo najemniki, prinaša dve novi pravici, in sicer so upravičeni do doplačila najemnine in do preveritve, ali ima najemnik, njegov zakonec ali oseba, s katero živi v zunajzakonski skupnosti v lasti stanovanje ali stanovanjsko stavbo, ki ustreza površinskim normativom po pravilniku o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem. 

Obe pravici, ki izhajata iz novele zakona, izvaja Stanovanjski sklad RS (SSRS), ki vse upravičence obvešča, da že lahko vložijo vloge za doplačilo najemnine in za preverjanje lastništva. 

Prvo zahtevo za preverjanje lastništva najemnikov, lahko lastnik denacionaliziranega stanovanja vloži v treh mesecih po uveljavitvi zakona, torej, do 6. novembra letos. 

Sklad bo na podlagi vloge, ki je že dostopna na spletni strani sklada, izvedel vpogled v zemljiško knjigo in pridobil podatke iz uradne evidence GURS ter o nepremičninah v lasti najemnika denacionaliziranega stanovanja, njegovega zakonca ali osebe, s katero najemnik živi v zunajzakonski skupnosti, izdal potrdilo s katastrskimi podatki o stanovanju ali stanovanjski stavbi in informacijo o skladnosti stanovanja ali stanovanjske stavbe s površinskimi normativi.

Ob tem na Skladu navajajo, da v potrdilu ne bo opredelitve o primernosti takega stanovanja ali stanovanje stavbe, ampak zgolj ugotovitev o lastništvu stanovanja ali stanovanjske stavbe in informacijo o skladnosti stanovanja ali stanovanjske stavbe s površinskim normativom skladno s pravilnikom. Dodajajo še, da pritožba na potrdilo ni možna. 

Lastniki denacionaliziranih stanovanj, v katerih bivajo najemniki, lahko tudi že vložijo vlogo za doplačilo najemnine. 

Doplačilo najemnine je razlika med neprofitno najemnino in priznano tržno najemnino, pri tem, da se v izračunu priznane tržne najemnine upošteva uporabna popravljena neto tlorisna površina. Priznano tržno najemnino za m2 stanovanjske površine določa 8. člen pravilnika o podrobnejših pogojih, merilih in postopku za dodelitev subvencij mladim družinam za najem tržnih stanovanj iz leta 2007. 

Doplačilo najemnine se bo upravičencu priznalo največ za obdobje enega leta pred mesecem vložitve zahteve, prvič pa je pravica lahko priznana od 1. septembra letos. Po poteku enega leta pa lahko lastnik vloži nov zahtevek za naslednje letno izplačilo. 
Sklad bo o zahtevi odločil z odločbo, na podlagi katere bo najkasneje v 30 dneh v enkratnem znesku izplačal doplačilo najemnine.

Obema vlogama morajo lastniki priložiti odločba o denacionalizaciji, skupaj s potrdilom o pravnomočnosti oziroma skupaj s sodbo pristojnega sodišča, najemno pogodbo s točkovalnim zapisnikom, potrdilo o plačilu upravne takse in dokazilo o lastništvu stanovanja. 

Upravna taksa za zahtevek o doplačilu najemnine je 22,60 evra, če je oddana po navadni pošti, za elektronsko oddano zahtevo je 18,10 evra. Taksa za zahtevek o preveritvi lastništva pa je 4,5 evra. 


 

Komentarjev 2
  • Avatar Zoran
    StarMačk 13:35 05.september 2024.

    Najbolje, da začnemo sami sebi zaračunavat najemnino, potem pa kandidiramo za subvencije pri najemnini...

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 09:20 05.september 2024.

    Oddate lahko vlogo za doplačilo najemnine-----Če ste migrant pa lahko oddate vlogo za poplačilo celotne najemnine !! Ovce..