Pod streho > Nepremičnine
16039 ogledov

Eni ne plačujejo niti NUSZ, drugi pa kar dva davka za isto zemljišče

Zemljišče Gurs
Poleg obveznega NUSZ lahko občine zaračunajo še dodatno takso in tako z dvojnim davkom obremenijo isto zemljišče.

Lastniki zemljišč plačujemo nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, višino katerega določajo občine, poleg tega pa bi te lahko zaračunale tudi dodatno takso za neizkoriščena stavbna zemljišča. 

O taksi splošni javnosti ni znano velikega, saj jo, kot je na zadnji seji državnega zbora poudaril minister za naravne vire in prostor Jože Novak, zaračunava le ena od 212 občin, to je občina Videm. 

Taksa ni novost

A taksa za neizkoriščena stavbna zemljišča ni novost. Podlaga zanjo obstaja v zakonu o urejanju prostora (Zurep-3), kjer je določeno, da se kot neizkoriščeno stavbno zemljišče, za katero se lahko odmeri taksa, šteje zemljišče, ki je vpisano v evidenco stavbnih zemljišč kot urejeno zazidljivo zemljišče, na njem ni pridobljeno veljavno gradbeno dovoljenje, samo ali skupaj s sosednjimi zemljišči izpolnjuje pogoje glede velikosti gradbene parcele v skladu s prostorskim aktom in je v območju, v katerem se plačuje taksa na neizkoriščeno stavbno zemljišče.

Samo za določena zemljišča

Dodatno je določeno, da se taksa lahko plačuje za neizkoriščena stavbna zemljišča, ki spadajo v najvišjo, 5. razvojno stopnjo. V to skupino skladno s pravilnikom o razvojnih stopnjah nepozidanih stavbnih zemljišč, ki je bil sprejet januarja letos, spadajo zemljišča, na katerih je v skladu s prostorskim izvedbenim aktom dopustna gradnja objektov, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture, in so opremljena in izpolnjujejo prostorsko izvedbene pogoje glede oblike in velikosti gradbene parcele, s čimer je omogočena izvedba prostorskih ureditev, načrtovanih s prostorskim aktom.

Ali kot preprosto pravijo na ministrstvu, "To so zemljišča, ki so pripravljena za takojšno izvedbo investicije."

Taksa 0,3 evra na kvadratni meter

Da bi občina lahko lastnikom zaračunala takso, mora sprejeti občinski odlok, v katerem določi območje plačevanja takse za neizkoriščeno stavbno zemljišče. Ne more pa določiti višine takse, to namreč določa Zurep-3 in znaša 0,3 evra za kvadratni meter. A kot rečeno je tak odlok sprejela le ena občina v Sloveniji.

Občina bi na primer lastniku, ki ima 1000 kvadratnih metrov veliko nepozidano stavbno zemljišče, če to seveda izpolnjuje prej navedene pogoje, poleg NUSZ, lahko zaračunala tudi takso v višini 300 evrov.

Dvojna obdavčite zaradi zemljiške politike

Zakaj dvojno plačilo oziroma dvojna obdavčitev za isto zemljišče? "NUSZ predstavlja davčno obveznost, ki je predpisana z zakonom in se odmerja za širši nabor nepozidanih stavbnih zemljišč, kot taksa na neizkoriščeno stavbno zemljišče,« pravijo na ministrstvu in dodajajo, »da je taksa ukrep zemljiške politike in se uporablja za doseganje racionalne rabe prostora."

Občine naj bi s takso, ki je dodatna finančna obremenitev, spodbudile lastnika, da zemljišče uporabi za pozidavo, ali pa ga ponudi na trgu. "Torej, da zemljišča dolgoročno ne hrani za svoje potrebe ali potomce. S tem bi se spodbujala racionalnejša izraba za gradnjo namenjenih zemljišč, saj sicer prihaja do vse večjih širitev zemljišč, namenjenih gradnji, večinoma na kmetijska in gozdna zemljišča, namesto da bi se najprej pozidala že za gradnjo namenjena zemljišča."

Kar 40 občin sploh ne zaračuna NUSZ

Omenjena namera pa očitno za zdaj še ni uspešna, saj se razen ene, še nobena občina ni odločila, da bi nepozidana stavbna zemljišča obremenila z dodatno takso, še več, po podatkih, ki smo jih dobili od Fursa, kar 40 občin ne zaračuna niti NUSZ za nepozidana stavbna zemljišča. Čeprav je, kot poudarjajo na ministrstvu, zaračunavanje NUSZ za zazidana in tudi za nezazidana stavbna zemljišča obvezno.

Občine, kjer lastnikom nezazidanih stavbnih zemljišč ni treba plačati NUSZ, so Ankaran, Bistrica ob Sotli, Brezovica, Brežice, Cerkno, Dobje, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dornava, Gornji Petrovci, Grad, Juršinci, Kamnik, Komen, Kostel, Kozje, Križevci pri Ljutomeru, Ljubno ob Savinji, Ljutomer, Loška dolina, Luče, Mengeš, Miren-Kostanjevica, Mirna, Podčetrtek, Puconci, Radeče, Razkrižje, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogašovci, Solčava, Šmarje pri Jelšah, Šoštanj, Trnovska vas, Tržič, Velike Lašče, Veržej, Vransko in Žetale.

Občine bodo spodbudili k zaračunavanju takse

Občine so premalo aktivne in s tem, ko nekatere ne zaračunavajo NUSZ za nepozidana stavbna zemljišča, razen ene pa nobena ne zaračunava takse, ne spodbujajo zadostno zemljiške politike, ki pa je nujna, če želimo uresničiti načrte o stanovanjski gradnji in večji dostopnosti stanovanj v prihodnje. Zato bodo na ministrstvu naredili analizo o zaračunavanju NUSZ, občine pa v jeseni z različnimi aktivnostmi dodatno spodbudili, da začnejo zaračunavati tako NUSZ kot takso.
 

Komentarjev 5
  • PPiikkaa 06:57 04.julij 2024.

    Lastniki stanovanj, ki imajo veze in poznanstva, nikoli niso plačevali zemljiškega prispevka in ga tudi zdaj ne plačujejo. Na vprašanje, zakaj ne, ja, to je pa mož tako uredil!

  • kapljač 12:24 03.julij 2024.

    Centralizacija je rešitev .

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:59 03.julij 2024.

    Pa parkirnino bo treba plačati na lastni zemlji, živela ZLOvenija.