Pod streho > Na vrtu
3750 ogledov

Za zgodaj spomladi cvetoči vrt je treba poskrbeti zdaj

čebulice spomladansko cvetje Profimedia
Za sajenje spomladi cvetočih čebulnic sta najbolj primerna oktober in november, a ker je letošnji september precej muhast in hladnejši, ne bo nič narobe, če jih začnemo saditi nekoliko prej.

Predvsem pa je zdaj čas, da jih kupimo, saj je ponudba v vrtnih centrih zdaj največja. Če jih boste sadili kasneje, jih pustite na zračnem in suhem mestu.  

tulipani | Avtor: Profimedia Profimedia

Izbira čebulic 

Pri izbiri čebulnic bodite pozorni, da čebulice niso mehke, ne kalijo in da na njihovi površini ni nobenih znakov plesni. Izbiramo jih tudi glede na njihovo barvo in višino ter čas cvetenja. Od tega bo odvisno, kako bo spomladi videti okrasni vrt.

Med najbolj priljubljenimi čebulnicami so narcise, hijacinte, okrasni luki, jarice, žafrani, perunike in hrušice, ter seveda tulipani, ki so nekoč veljali za kraljevo rožo s pestro zgodovino.

žafran | Avtor: Profimedia Profimedia
Sadimo v skupine

Čebulice lahko posadimo neposredno na gredice okrasnega vrta ali v lonce, narcise pa se zelo lepo podajo tudi na trato ali ob vznožje dreves. Enako velja za jarice. Čebulnice vedno sadimo v skupine, saj tako pridejo bolj do izraza. Sadimo lahko le eno skupino čebulnic, lahko pa jih kombiniramo, tako da so v ospredju nižje, na primer žafrani, jarice in hrušice, sledijo nižje sorte tulipanov in hijacinte, potem višje sorte tulipanov, narcise in čisto v ozadju okrasni luki. Kombinacij je toliko, kolikor imamo domišljije, zelo lepo se podajo narcise in hrušice ali tulipani in hrušice.

Priprava tal in sajenje

Vse čebulnice potrebujejo dobro odcedna tla. Če bo v njih zastajala voda, bodo čebulice zgnile. Če jih bomo sadili v ilovnato zemljo, jo moramo dobro prekopati in zrahljati, potem pa ji dodati nekaj peska ali mivke. Tudi če bomo sadili v bolj rahlo in odcedno zemljo, ne bo škodilo, da na dnu jamice dodamo nekaj peska. Enako velja za sajenje v lonce. Zemlji je treba dodati tudi nekaj komposta.

tulipani in narcise | Avtor: Profimedia Profimedia
Čebulice sadimo na dvakratni globini njihove višine. Tulipane in narcise torej nekoliko bolj globoko kot jarice, hrušice in žafrane. Ker čebulnice sadimo po več skupaj, za vse skopljemo eno jamo, ki naj bo še nekoliko globlja od dvakratne višine posamezne vrste čebulnic, da bomo lahko dodali pesek.

sajenje tulipanov | Avtor: Profimedia Profimedia

Čebulice na dno jame polagamo tako, da je špičasti del obrnjen navzgor. Med večjimi čebulicami naj bo približno 10 centimetrov, manjše pa lahko sadimo nekoliko bolj skupaj. Ko jamo zagrnemo z zemljo in kompostom, poskrbimo, da okoli čebulic ne bo zračnih žepov, v katerih bi lahko zastajala voda.

tulipani | Avtor: Profimedia Profimedia
Lonce, v katere sadimo čebulnice, pustimo v mrazu, vendar v zavetrju. Izpostavljenost mrazu vsaj nekaj časa je pogoj, da modo čebulnice spomladi lepo cvetele.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.