Pod streho > Na vrtu
33707 ogledov

Ene so škodljive, druge koristne. Jih ločite?

ličinke zlate minice Profimedia
Zdaj jih lahko vidimo na gredah, v cvetličnih loncih, na trati in v kompostu. Ene so škodljive, druge pa dobrodošle. Gre za bele, debele in požrešne ličinke dveh hroščev. Kako ju ločimo?

Odkopljete malo zemlje na visoki gredi ali pa iz cvetličnega lonca odstranite propadlo rastlino in jih zagledate. Belkaste ličinke, nič kaj prijetne na pogled. Najdete jih tudi na trati, v kompostu. So to ogrci majskega, junijskega ali vrtnega hrošča, ali gre ličinke zlate minice? Večina vrtičkarjev ni prepričana, zato ličinke odstrani in uniči. Pa to ni nujno dobro, saj so ličinke zlate minice na vrtu zelo koristne.

Značilnosti, po katerih jih ločimo

Na prvi pogled so si ličinke, najpogosteje so to ličinke majskega hrošča in zlate minice, zelo podobne. Pa vendar med njimi obstajajo razlike, le bolj natančno si jih je treba ogledati.

Ličinka majskega hrošča ima bolj vitko telo, ki ga zaključuje odebeljen zadek, medtem ko je telo ličinke zlate minice enakomerno zadebeljeno. Ličinka majskega hrošča ima daljše, opazne nožice, pri ličinki zlate minice pa so krajše, zakrnele in manj opazne. Razlikujemo ju tudi po dlakavosti, ličinka majskega hrošča je povem gladka, ličinka zlate minice pa je po bokih pokrita z dlačicami.  

Če niste naklonjeni temu, da bi najdeno ličinko podrobno proučevali, pa bo zelo dober znak, za katero gre, njeno obnašanje, potem ko jo odkrijete. Ličinka majskega hrošča bo poskušala pobegniti, se zariti v zemljo. Ličinka zlate minice pa bo obmirovala in se zvila v klobčič.

Majski hrošči in njihove ličinke so precejšnji škodljivci

Odrasli osebki objedajo liste gozdnih in sadnih dreves ter grmovnic, še več škode pa povzroča ličinka ali ogrc. Ne le zato, ker je zelo požrešna, temveč ker je njena razvojna faza zelo dolga. Najraje objeda korenine in talne organe vrtnin in rastlin tako na vrtu, še posebej v visokih gredah se dobro počuti kot v cvetličnih loncih in koritih.

majski hrošč | Avtor: Profimedia Majski hrošč Profimedia
Majski hrošč se pojavi konec aprila in v začetku maja, ko se temperature povzpnejo nad 20 stopinj Celzija. Po približno 10 dneh samica v zemljo odloži jajčeca v skupine po 20 do 30, na dveh do treh mestih. Najraje ima tla, na katerih smo pustili rasti plevel, nasprotno pa jajčec ne bo odložila v pravkar obdelana, gola tla.

Živijo polna tri leta

Po štirih do šestih tednih se izležejo ličinke, ki se do jeseni hranijo s koreninicami, vendar pa še ne povzročijo velike škode. Septembra se ogrci prvič levijo, ličinke, ki tako dosežejo drugo stopnjo razvoja, se zakopljejo globlje v tla, kjer prezimijo.

ličinka majskega hrošča | Avtor: Profimedia Ličinka majskega hrošča Profimedia
Bližje površju se ponovno pojavijo sredi aprila. Takrat postanejo bistveno bolj požrešne in uničujejo več vrtnin, okrasnih in drugih rastlin. V drugem razvojnem letu naredijo največ škode. Junija se ponovno levijo, preidejo v tretjo fazo in postanejo še bolj požrešne. Tako je vse do jeseni. Zato prav v tem času v zemlji lahko najdemo precej velike ogrce.

Ko temperatura zemlje pade pod 10 stopinj Celzija, se ponovno umaknejo bolj globoko v zemljo in še drugič prezimijo. Naslednje leto aprila sledi še zadnja, krajša faza objedanja rastlin, saj se ličinke že konec junija ali najkasneje v začetku julija zabubijo. V drugi polovici avgusta pa se izležejo hrošči, vendar v tleh ostanejo vse do naslednje pomladi, ko se njihov razvojni cikel, ki traja polna tri leta, ponovi.

Zlata minica in njena ličinka nista škodljivca na vrtu

Hrošč se hrani z nektarjem in pelodom, zato ga bomo najpogosteje videli na cvetočih rastlinah. Nekaj škode lahko naredi le z objedanjem cvetov sadnih dreves.

zlata minica | Avtor: Profimedia Zlata minica Profimedia
Ličinka pa je zelo dober pomočnik pri nastajanju domačega komposta. Hrani se namreč z lesovino in trhlovino, pri tem pa ustvarja veliko koristnega materiala in mehak, kakovosten kompost.

Odrasla samica spomladi jajčeca odlaga v kompost, razkrajajoči les, listje, najdemo pa jih tudi v substratu lončnic. Ličinka tam ostane približno leto in pol, potem se zabubi, naslednjo pomlad pa se izleže hrošč.

ličinke zlate minice | Avtor: Profimedia Ličinki zlate minice Profimedia
Ličink zlate minice, ki jih najdemo v kompostu, ne odstranjujejo, če jih najdemo drugje na vrtu, na primer v okrasnih loncih, pa jih prenesemo na kompost, da tam opravijo svoje delo. A prepričani moramo biti, da so to res ogrci zlate minice in ogrci katerega od drugih hroščev.  

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.