Pod streho > Na vrtu
9972 ogledov

Cvetoči balkon: to so letošnji barvni trendi

balkonsko cvetje Profimedia
Letos so modne harmonične balkonske zasaditve v pastelnih odtenkih, lahko pa izberete bolj žive zasaditve komplementarnih barv. Poiskali smo nekaj enoletnic, s katerimi to lahko ustvarite.

Trenutne temperature so še prenizke, da bi na balkone in terase že postavili lonce in posode s sezonskim cvetjem. Počakati bo treba, da tudi nočne temperature ne bodo več padle po 10, celo 12 stopinj Celzija. Ko bodo ti pogoji izpolnjeni, pa s sezonskimi zasaditvami ni treba odlašati, saj kot pravijo strokovnjaki, se zgodnejše zasaditve razrastejo bolj bujno, kot če jih sadimo kasneje. Maj bo za to ravno pravi mesece. Do takrat pa lahko pregledamo ponudbo, ki je res pestra in naredimo načrte. 

Harmonija nežnih barv

Letošnja modna zap

Vodenke | Avtor: Profimedia Vodenke Profimedia
oved, če kaj damo nanjo, gre v dve smeri. Prva je nežnejša, harmonična zasaditev v pastelnih odtenkih, vse od nežno modre, prek rožnatih in breskovih odtenkov, nežno rumene pa do bele. 

Odločimo se lahko za klasiko, torej pelargonije, begonije, bršljinke, milijonzvončke, vodenke, gvineje, fuksije, surfinije, petunije v teh odtenkih, lahko pa posežemo po rožah, ki manjkrat najdejo mesto na balkonih in terasah. 

kaprska nebina | Avtor: Profimedia Kaprska nebina Profimedia

To so kaprska nebina, diascia, ageratum, brahikoma, lobularia. Lahko izberemo tudi črnooke suzane v beli ali nežno roza različici pa modri čudež in vanilijevko, ki cvetita hladno modro vijolično. 

Vse naštete rastline so primerne za zasaditev na sončnih legah, torej tudi na balkonih, ki so večji del dneva izpostavljeni soncu. 

Diascija | Avtor: Profimedia Diascija Profimedia

Živahne zasaditve močnih barv

Tisti, ki želijo bolj žive zasaditve, podajo se predvsem na svetle, enobarvne fasade, pa bodo izbrali drugi letošnji trend, kombinacije komplementarnih, močnejših barv. Lahko izberemo kombinacijo modre in oranžne ali pa vijolične in rumene, svetlejše vijolične in rumeno-zelene. 

tribarvni slak | Avtor: Profimedia Tribarvni slak Profimedia
V teh barvah cvetijo dalije, portulaki, kaprski mesečnik, pa tribarvni slak, ki raste v višino in ni vzpenjavka, gazanije, bidensi. 
Koliko rastlin bomo sadili v posamezno korito, je odvisno od njegove velikosti, pri čemer je treba vedno upoštevati, da ima rastlina dovolj prostora glede na bujnost njene rasti.

Brahikoma | Avtor: Profimedia Brahicoma Profimedia

V večja korita s širino 20 centimetrov lahko posadimo do osem rastlin, b manjša, s širino 15 centimetrov pa le štiri. V lonec s premerom 40 centimetrov lahko na primer posadimo od štiri do pet rastlin.

lepi čeveljčki | Avtor: Profimedia Lepi čeveljček Profimedia

Pri razporeditvi v posodi ali loncu se držimo pravila, da najvišje rastočo rastlino postavimo na sredino, manjše pa levo in desno od nje, na skrajnih robovih pa so lahko tiste, ki rastejo navzdol. V okroglih loncih je lahko najvišja rastlina v ozadju, pred njo nižje, čisto spredaj pa viseče. 


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.