Pod streho > Gradimo & obnavljamo
81910 ogledov

Velike spremembe pri uporabnem dovoljenju za obstoječe hiše

hiša Žurnal24
V noveli gradbenega zakona so precejšnje spremembe, ki se nanašajo na domnevo gradbenega in uporabnega dovoljenja za starejše stavbe in tudi enostanovanjske hiše.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je pripravilo osnutek zakona o spremembi in dopolnitvah gradbenega zakona. Ta je zdaj v javni obravnavi, pripombe na nove predloge in rešitve pa je možno oddati do 1. avgusta. 

Novela prinaša več manjših in tudi pomembnejših popravkov in sprememb, med bistvenimi, ki je pomembna za številne lastnike obstoječih hiš in stanovanj, pa je predlagana sprememba na področju pridobitve uporabnega dovoljenja oziroma domneva izdanega gradbenega in uporabnega dovoljenja. 

Zdaj: domneva velja za stavbe, zgrajene pred letom 1968

Za zdaj skladno z gradbenim zakonom (GZ-1) domnevo izdanega gradbenega in uporabnega dovoljenja ureja 150. člen. V tem členu je navedeno, da se šteje, da imajo objekti, ki izpolnjujejo pogoje iz 197. ZGO-1, (če se omejimo zgolj na stanovanjske stavbe), pridobljeno gradbeno in uporabno dovoljenje, o čemer se na zahtevo stranke izda odločba. Nadalje je napisano, da zadostuje, da stranka izpolnjevanje pogojev dokaže z verjetnostjo, ter da postopku, ki se vodi na podlagi tega člena, ni stranskih udeležencev.

Da bi razumeli, kako lahko pridemo do domneve gradbenega in uporabnega dovoljenja za starejše stavbe, je torej treba pogledati v 197. člen starega gradbenega zakona (ZGO-1), ki se je uporabljal do 1. junija 2018.

Domneva gradbenega in uporabnega dovoljenja obstaja, če je bila stavba skladno s 197. členom ZGO-1 zgrajena pred 31. decembrom 1967, če je bila v uporabi najkasneje 1. januarja 2003 (takrat je namreč ZGO-1 začel veljati) in če se ji namembnost po tem datumu ni bistveno spremenila. Pogoj je tudi, da je zemljišče, na katerem je zgrajena, na predpisan način evidentirano v zemljiškem katastru.  

V omenjenem členu so posebej opredeljene enostanovanjske stavbe, ki so bile zgrajene na podlagi gradbenega dovoljenja in so s 1. januarjem 2003 v uporabi ter na predpisan način evidentirane v zemljiškem katastru. Tudi zanje velja domneva uporabnega dovoljenja. 

Predlog: domneva za vse stavbe, zgrajene pred 25. junijem 1991

Tako torej velja zdaj, novela gradbenega zakona pa prinaša bistveno novost. Ne gre le za popravek, temveč za popolno spremembo, saj so predlagatelji 150. člen napisali popolnoma na novo. 

Po novem se bo štelo, da objekti, ki so zgrajeni pred 25. junijem 1991, niso nelegalni objekti in imajo pridobljeno gradbeno oziroma uporabno dovoljenje po tem zakonu, če je zanj po tem zakonu gradbeno oziroma uporabno dovoljenje predpisano. 

Domneva gradbenega in uporabnega dovoljenja ne bo veljala le za objekte, zgrajene najkasneje leta 1967, temveč za objekte, ki so bili zgrajeni pred 25. junijem 1991, torej preden je Slovenija uradno postala samostojna in neodvisna država.  

Dodatno so pripravljavci v novi 150. člen zapisali, da lastnik lahko pridobi odločbo o domnevi če:

- je objekt sposoben za uporabo,
- se objektu namembnost po navedenem datumu ni spremenila tako, da bi bilo treba za spremembo namembnosti pridobiti gradbeno dovoljenje, in 
- je objekt na predpisani način evidentiran v katastru nepremičnin oziroma katastru gospodarske javne infrastrukture.

Če po zdaj veljavni ureditvi stranskih udeležencev ni, pa bodo ti po novem lahko nasprotovali obstoju dejstev, da stavba izpolnjuje naštete pogoje. Še vedno pa bo veljalo, da mora lastnik navedene pogoje izkazati zgolj z verjetnostjo.  

Pripoznanje dejanskega in pravnega stanja starejših objektov

Zakaj so se na ministrstvu odločili za spremembo 150. člena in premik datuma za več kot 20 let? »Datum domneve izdanega uporabnega dovoljenja za stavbe je izenačen z datumom za gospodarsko javno infrastrukturo,« so pojasnili v obrazložitvi. 

Pri tem pa je, kot navajajo, pomembno, da objekt ni ruševina in je še v uporabnem stanju, da se v času obstoja ni tako spremenil, da bi bilo v tem času treba pridobiti novo gradbeno dovoljenje in da je ustrezno evidentiran. Z določbo se pripozna dejansko in pravno stanje starejših objektov, so še zapisali. 

Sprememba datuma tako pomeni tudi, da se bo po novem lahko gradbeno dovoljenje za izvedbo rekonstrukcije, prizidave ali spremembe namembnosti na obstoječem objektu izdalo le za objekt, ki ni nelegalen, ali za objekt, ki ima uporabno dovoljenje, odločbo o legalizaciji, odločbo o objektu daljšega obstoja oziroma gre za objekt, zgrajen pred 25. junijem 1991, in ne več le za objete, zgrajene pred 31. decembrom 1967. 

 
 

Komentarjev 7
  • vojko19 14:33 05.julij 2024.

    aj tudi za mobilno hiško je treba uporabno?

  • sam1 13:26 05.julij 2024.

    Namesto,da bi odstranjevali in podirali nelegalno zgrajene vile in objekte na obali in kmetijskih zemljiščih,se spet spravljajo na tiste,ki so celo življenje garali in si z mukami in odrekanjem zgradili svoje domove,tajkunom,ki so z nakradenim denarjem nelegalno zgradili več milijonov ...prikaži večv vredne nepremičnine,pa odredijo nekaj tisočakov kazni in ni se jim treba klanjati od vrat do vrat za pridobitev potrebne dokumentacije,ki jo po pravni poti sploh ne bi mogli dobiti.......

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 09:08 05.julij 2024.

    Vsi objekti ki so bili zgrajeni do leta 1968 in imajo gradbeno dovoljenje, so vpisani v kataster in ZK ne potrebujejo uporabnega dovoljenja za prodajo, če je hiša lepo vzdrževana , funkcionalna z energetsko izkaznico.