Pod streho > Gradimo & obnavljamo
1478 ogledov

Pozor: Vaše gradbeno dovoljenje je lahko ponarejeno!

gradnja hiše
1/2
Profimedia
Na okrajnem sodišču na Ptuju so obsodili projektanta, ki je kar 47-krat ponaredil žig arhitekta. Pozanimali smo se, kaj to pomeni za investitorje, ki so hiše zgradili v dobri veri, da je vse po črki zakona.

Ko graditelji individualnih hiš na upravni enoti po mesecih čakanja dobijo gradbeno dovoljenje, zavriskajo od veselja: v letu ali najkasneje dveh, odvisno pač, ali so se odločili za montažno ali klasično gradnjo, se bodo z družino naselili v sanjskem domu. Toda lahko se zgodi, da je pošteno plačana dokumentacija za gradbeno dovoljenje ponarejena, ne da bi oni za to sploh vedeli. Na okrajnem sodišču na Ptuju je bil zaradi ponarejanja javnih listin obsojen direktor družbe za arhitekturno projektiranje. Seveda nas je zanimalo, kaj to pomeni za investitorje, ki so že naseljeni v svojih hišah.

Žige tudi posojajo

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) je sodbo pred kratkim objavila na svoji spletni strani z naslednjo obrazložitvijo: "Sodišče je obdolženi fizično in pravno osebo spoznalo za krivi 47 kaznivih dejanj ponarejanja listin po tretjem odstavku 251. člena kazenskega zakonika (ponarejanje listin, op. a.), storjenih v postopkih izdaje gradbenih dovoljenj pred različnimi upravnimi enotami. V vseh primerih je storilec kaznivega dejanja na načrtih arhitekture in v dokumentaciji brez soglasja in vednosti pooblaščenega arhitekta uporabil in ponaredil njegov žig ter podpis."

Sodbo so predstavili "v opomin in razmislek tudi zaradi še vedno razširjene nedopustne prakse 'posojanja žiga', s katero posamezni pooblaščeni strokovnjaki znatno prispevajo k razvrednotenju lastne stroke, in ki jo kljub intenzivnim prizadevanjem ne uspemo izkoreniniti. Izrečene kazenske sankcije, razvidne iz izreka sodbe, poleg kriminalne količine upoštevajo tudi težo kaznivih dejanj in so zaradi zaščite javnega interesa precej visoke".

hiša gradbišče | Avtor: Profimedia Profimedia

Poudarili so, da morajo pooblaščeni strokovnjaki poklicne naloge dejansko opravljati sami in biti ob tem osebno prisotni: "Žig je osebni in ga lahko uporablja le posameznik, ki mu je bil izdan in je tudi odgovoren za njegovo hrambo in pravilno uporabo. O izgubi, zlorabi, poškodovanju ali kakršnikoli drugi nepravilnosti v zvezi z uporabo žiga je imetnik dolžan nemudoma obvestiti zbornico."

Od Ptuja in Ormoža do Litije in Ajdovščine

Kateri arhitekturni projektant, sicer član Inženirske zbornice Slovenije, je ponarejal listine, nam ni uspelo izvedeti, saj so na ZAPS prekrili osebne podatke na sodbi, enako, torej anonimizirano, pa so nam jo posredovali tudi s ptujskega sodišča.

Iz nje pa lahko razberemo, da je v preteklosti še neobsojeni oče dveh nepreskrbljenih otrok z mesečno plačo 1500 evrov, lastnik stanovanja in avta, od maja 2016 do maja 2020 na Ptuju, v Litiji, Mariboru, Ormožu, Ajdovščini, Žalcu, Celju in Slovenskih Konjicah kar 47 ponarejenih javnih listin uporabil kot prave s tem, da je pri izpolnjevanju projektnih dokumentacij za izdajo gradbenih dovoljenj za pooblaščenega arhitekta navedel za to pristojno osebo, a brez njenega soglasja in vednosti. Ponaredil in uporabil je njen žig s podpisom vred.

Blaga kazen

Sodba se ne zdi ravno vzgojna: za ponarejanje listin po tretjem odstavku 251. člena so zagrožena do tri leta zapora, zgolj denarna kazen sploh ni omenjena. Toda štajerski projektant je dobil prav to – plačati je moral 15.275 evrov, o rešetkah, niti v okviru pogojne sankcije, ni bilo govora.

Pogojno pa je bila obsojena pravna oseba, torej družba, ki ji direktuje: za vsako od 47 kaznivih dejanj na 10.000 evrov denarni kazni, skupaj torej 470.000 evrov, vendar je enotna nižja, 200 tisočakov, ki pa jih ne bo treba plačati, če je v enem letu ne zalotijo pri novem kaznivem dejanju. Ker bo projektanta in njegovo firmo ponarejanje listin stalo vsega skupaj dobrih 15.000 evrov, nič čudnega, da se nista pritožila.

Žige posojajo pri manj informiranih naročnikih

V oči pa zbode navedba, da je obsojeni žig ponaredil, ob čemer arhitekturna zbornica navaja še vedno razširjeno posojanja žiga. "O praksi posojanja žigov poročajo naši člani s terena. Po uvedbi zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti je posojanja gotovo manj, saj so osebni žigi povezani z gospodarskimi subjekti, ki nastopajo kot projektanti – udeleženci pri graditvi (investitor, projektant, izvajalec, nadzornik). Vendar se osebni žigi pojavljajo tudi v povezavi z gospodarskimi subjekti, s katerimi se ne bi smeli," so nam sporočili z ZAPS in dodali, da vodijo evidenco žigov, dodeljenih članom z aktivnim statusom, ne pa tudi uporabljenih žigov v projektnih dokumentacijah, vključenih v upravne postopke.

Žigi naj bi se posojali večinoma pri manjših projektih, torej gradnjah individualnih hiš, "ko gre za manj informirane naročnike". In kaj se zgodi, če posojevalce žigov v ZAPS odkrijejo? "Kadar je mogoče, jih sankcioniramo znotraj zbornice, a je dejanje težko dokazati, saj zatrjujejo, da so pri projektu aktivno sodelovali. Običajno pa je v teh primerih kakovost projektne dokumentacije na bistveno nižji ravni in se disciplinske sankcije nanašajo na to, neupoštevanje predpisov in podobno."

Previdnost ne bo odveč

ZAPS ima z reševanjem problematičnega posojanja žiga očitno veliko dela, toda ključno je vprašanje, ki si ga zastavlja vsak lastnik hiše, brez svoje vednosti zgrajene s ponarejenimi listinami: "Ali bom imel kakšne težave?"

Odgovor arhitekturne zbornice jih ne more potolažiti: "Če je projektno dokumentacijo izdelal gospodarski subjekt, ki ne izpolnjuje pogojev za projektanta, bi težave morale biti. Mogoče tudi bodo nekoč, ko se bo to ugotovilo, a konkretnih podatkov o takšnih primerih še nimamo."

Obrnili smo se na ministrstvo za naravne vire in prostor: "Če se ugotovi, da je bilo gradbeno dovoljenje izdano na podlagi dokazano ponarejenih listin, se zoper izdano dovoljenje lahko uporabi izredna pravna sredstva na podlagi 58. člena gradbenega zakona."

Ta pa med drugim pravi, da če je objekt zgrajen na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja vsaj do faze izvedenih grobih gradbenih del in če bi ukrepanje zoper gradbeno dovoljenje nesorazmerno poseglo v pridobljene pravice ali pravne koristi lastnika objekta, se ugotovi le nezakonitost gradbenega dovoljenja. Zaradi ugotovitve nezakonitosti gradbenega dovoljenja pa uvedba inšpekcijskega postopka ni dopustna.

Za vsak primer je zato priporočljivo graditi takoj po prejemu gradbenega dovoljenja.

domen.mal@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:31 05.oktober 2024.

    Od sušilnice sadja je podarjeno