Pod streho > Gradimo & obnavljamo
7550 ogledov

Toliko naj bi stala stanovanja, ki bodo zrasla v BTC-ju

Žitovi silosi Anže Petkovšek
Na območju kompleksa Žito v ljubljanskem BTC-ju načrtujejo gradnjo poslovno-stanovanjske soseske Galaksija.

Decembra se začne rušenje Žitovih silosov v BTC-ju, trajalo bo do avgusta prihodnje leto. Na tem območju naj bi zraslo tisoč stanovanj. 

V 15. nadstropju hotela Radisson Blu Plaza Hotel, s pogledom na Žitov kompleks v BTC-ju, je poslovnež Ivo Boscarol prejšnji teden predstavil načrte za te zgodovinske stavbe. Po krajši zgodovinski predstavitvi Žitovega kompleksa, katerega začetki segajo v leto 1961, ko se je podjetje Trgovsko in predelovalno podjetje Žito preimenovalo v Živilski kombinat Žito Ljubljana. Takrat je na Šmartinski cesti začela obratovati nova tovarna testenin, ki je zaznamovala začetek vzpostavitve kompleksa Žito, ki ga poznamo danes.

Ivo Boscarol | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
S selitvijo Žitovega mlina iz Ljubljane v Maribor leta 2012 se je končala tudi uporaba silosov. Pri družbi Boscarol d.o.o., ki je 30. septembra 2022 kot najugodnejši ponudnik od družbe Žito odkupila zemljišče v velikosti 95.000 m2, so se zato odločili za novo poglavje.

Ob prepoznavanju potencialov obstoječih objektov, med katerimi so nekateri trenutno še v funkciji in jih družba Boscarol d.o.o oddaja različnim najemnikom, so si sprva prizadevali poiskati nove vsebine za silosne strukture v objektih Silosi in Mlini. Po dobrem letu preigravanja več scenarijev; od stanovanj, do hranilnikov energije, športnega c entra, so ugotovili, da so silosi in mlini v izjemno slabem stanju ter pretirano namensko grajeni, kar pomeni, da bi bile sanacije oziroma preoblikovanje za druge dejavnosti po današnjih gradbenih standardih zelo zahtevne ter praktično nemogoče. 

LPP Nov kompleks Slovenija Novi, ne tako skromni načrti župana Ljubljane

Vodstvu družbe Boscarol d.o.o. tako ni preostalo drugega kot, da jih poruši. "Od tu dalje smo si bili enotni, da čim prej odstranimo objekte, ki jih ne moremo koristiti in to območje močno zasedajo ter zaznamujejo. Na ta način se prostor razbremeni in odpira novim priložnostim, s katerimi bomo v nadaljevanju lahko zapeljali razvoj celotnega območja in njegove namembnosti bolj učinkovito ter usmerjeno," je dejal Boscarol, ki je z rušenjem objekta Mlin začel v septembru. V decembru sledi še začetek rušenja silosov. Želja je, da bi s postopkom rušenja, ki vključuje tudi pripravo gradbišča ter odvoz materiala, zaključili avgusta 2025.

V času rušitvenih del, ki bodo potekala le čez dan, bo na območju celotnega kompleksa Žito veljal spremenjen režim gibanja, vožnje z vozili ter parkiranja. 

Za to nalogo so zadolžili podjetje Dolinšek transport, ki sicer v konkurenci s hrvaškimi, avstrijskimi in italijanskimi podjetji ni bil najcenejši ponudnik, a je bila njihova prednost to, da gre za domače podjetje s številnimi izkušnjami s podobnimi projekti. V želji, da bi se izognili stalnim vprašanjem na temo rušenja, so vzpostavili spletno stran silosi.net, kjer lahko vsak v živo spremlja potek rušenja Žitovih silosov.

Na območju bo zgrajenih okoli 1000 stanovanj

Na zemljišču se bo s porušitvijo silosov sprostilo skoraj 20.000 kvadratnih metrov, kjer namerava njegova družba v prihodnje vzpostaviti moderen, večnamenski kompleks različnih vsebin z imenom Galaksija. "Gre za mesto v malem, kar pomeni, da si želimo ustvariti tako trgovske in storitvene enote različnih vsebin kakor tudi stanovanjsko in poslovno ponudbo ter možnosti za kvalitetno preživljanje prostega časa. Naš namen je ponuditi kvalitetne, a cenovno dostopne nepremičnine," je jasen eden najuspešnejših slovenskih podjetnikov.

Ob tem je razkril, da revitalizacija kompleksa že počasi napreduje. Tako naj bi še pred Galaksijo na tem območju stali paketomat Pošte Slovenija in polnilnice za električna vozila, najprej pa bo med drugim prenovljen lokal McDonald's. Pridobljeno zemljišče bodo morda na začetku namenili tudi za parkirišča za bližnjo stavbo nekdanjega multikina Kolosej.

Po nekaterih ocenah bi lahko nato na tem območju zgradili okoli 1000 stanovanj, 3000 parkirnih mest, za 40.000 kvadratnih metrov poslovnih prostorov, dodatne hotelske zmogljivosti, pa veliko površin za preživljanje prostega časa, rekreacijo in zabavo. Skupna bruto etažna površina bi lahko znašala 290.000 kvadratnih metrov. "Kvadratni meter bi lahko stal tri tisoč evrov – cena morda ne bo točno takšna, bo pa razmerje med cenami podobno ugodno, kot je zdaj," je na tiskovni konferenci omenil Boscarol.

Jurčkovo naselje Ljubljana Pod streho V Ljubljani raste ogromna soseska – takšne so cene stanovanj

Upajo, da bi lahko v petih letih prišli do spremembe občinskih prostorskih aktov in priprave gradbenih dovoljenj za gradnjo po fazah. Glede dolgoročnega razvoja lokacije v tem trenutku še nimajo izdelane časovnice, saj je v postopku sprememba Občinskega prostorskega načrta, ki jo pogojuje. Sledila bo izdelava Občinskega podrobnega prostorskega načrta, zatem pa še pridobivanje gradbenih dovoljenj za posamezne objekte ter morda še določene specifične analize oziroma študije, kar vse lahko traja precej časa.

soseska Galaksija | Avtor: Ržišnik Perc Ržišnik Perc
"V družbi smo pred zahtevno nalogo, saj imamo edinstveno priložnost, da naredimo nekaj izvirnega, kar bo zadostilo tako novemu življenjskemu slogu in trendom prihodnosti, ki jih nosijo predvsem nove generacije, kot tudi obstoječim navadam in potrebam tradicije, ki jih prenašajo naša zrela leta. Urbana mešanica bivanja in novih potreb vsakdana družine in zaposlitev, storitev, poslov, sprostitve in kakovostnega rednega življenja. Vse na enem mestu," razmišlja Ivo Boscarol.

Centralni park na območju BTC Cityja Slovenija Tak gigantski park bo nastal pri BTC-ju

Dolgoročno na območju načrtujejo gradnjo poslovno-stanovanjske soseske Galaksija. Kot je povedala vodja strateških projektov pri Boscarolu Maša Čertalič, gre za strateško lokacijo blizu avtocestnega obroča, ki je največji zazidljiv kompleks v tem delu Ljubljane. Ko so ugotovili, da so po obstoječem prostorskem načrtu za območje opredeljene tri različne rabe, so bili zadovoljni, a so kljub temu raje še podali vlogo za spremembo tega načrta, da bi predvideno rabo poenotili. Gradnjo načrtujejo po fazah, tudi zato, ker nameravajo večino investicije financirati iz lastnih sredstev. "Prostor nam je zelo všeč, saj omogoča hitro povezavo na avtocestni obroč in do centra mesta," je še dejala Čertalič.

soseska Galaksija | Avtor: Ržišnik Perc Ržišnik Perc
Predstavili so dve možni rešitvi, kako bi poslovno-stanovanjsko soseska Galaksija lahko izgledala, ki pa še nista dokončni (fotografiji zgoraj). Bo pa zagotovo velik poudarek na urejanju zelenih površin, ki skrbijo za naravno okolje in svežino med mestno dinamiko in prometnimi povezavami, kar bo v prihodnosti njihovo glavno vodilo. Zaradi atraktivnosti projekta je družbi ponudilo pomoč več uglednih strokovnjakov in arhitekturnih birojev. 

Po besedah Boscarola tako z Mestno občino Ljubljana, kamor so naslovili pobudo za spremembo OPN, in BTC-jem zelo dobro sodelujejo ter usklajujejo aktivnosti, namembnosti in dejavnosti, da bi bila končna rešitev čimbolj pisana na kožo uporabnikom, hkrati pa tudi komplementarna sedanji ponudbi tega območja ter integrirana v mestne urbanistične potrebe in celovite načrte.

Dosedanji prostorski akti so predvideli tri različna območja namembnosti, ki bi si jih želeli poenotiti in združiti v eno območje namembnosti, sicer bodo morali začeti razmišljati o alternativah.

V družbi BTC Boscarolove načrte podpirajo. Kot je dejal predsednik upravnega odbora BTC Jože Mermal, bo projekt prispeval k izboljšanju kakovosti bivanja na tem območju. Šmartinska cesta ima po njegovih besedah trenutno v Ljubljani največji razvojni potencial, z ureditvijo nekdanjega območja Žita in že urejenimi dovozi z obvoznice pa bo Ljubljana dobila vzhodna vrata.

Kaj bo s Kolosejem?

Primorski poslovnež je leta 2022 kupil tudi nekdanji kinokompleks Kolosej, ki stoji v ljubljanskem BTC. Stavbo je preimenoval v Odisejo in za letošnji april napovedal njeno odprtje. Poleg filmov je napovedal tudi nove vsebine; od koncertov in kongresnih dejavnosti do doživljajskih vsebin in plesne šole.

Kolosej | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Datum odprtja kompleksa je nato večkrat spremenil. Načrte o odprtju aprila so kmalu prekrižali prenovitveni posegi, ki so bili večji od prvotnih načrtov. Zaradi tega naj bi vrata sprva ostala zaprta do junija. A otvoritev se tudi takrat ni zgodila. Prestavili so jo na začetek septembra, vendar tudi takrat do nje ni prišlo. Odiseja je še vedno zaprta, saj v njej poteka prenova. Kot pa je na konferenci obljubil Boscarol, naj bi poslopje, v katerem so predvidene kinodvorane ter prostori za koncerte in kongresno dejavnost, odprli po novem letu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Ender3 09:42 27.oktober 2024.

    Vse lepo in prav dokler ne izveš, da bo izvajalec slovensko gradbeno podjetje. Ob tem se vsaka galaksija konča..

  • Enzgg4 08:44 27.oktober 2024.

    Vse smo imeli včasih. Danes nimamo več nič. Niti svojega kruha ne. Pečejo nam ga šiptarji in ustasi.

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:20 27.oktober 2024.

    Spet ena prilika za zaslužek bogatih,reveži teh stanovanj ne bodo videli od znotraj

Sorodne novice