Oglaševanje
14 ogledov

Vse pravice uveljavljate na centrih za socialno delo

ministrstvo PR Žurnal24 main
Prvega januarja 2012 se bo začela uporabljati nova zakonodaja o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.. Vloga, oblikovana za tiskanje, je na voljo na spletni strani ministrstva, e-uprave in centrov za socialno delo (CSD), lahko pa jo kupite tudi v knjigarni. Vlogo že lahko oddate na krajevno pristojni CSD – osebno, po pošti ali elektronsko.

Urejanje pravic do pomoči

Nova zakonodaja ureja pravico do otroškega dodatka, denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka in državne štipendije. Prav tako se nanaša na znižano plačilo vrtca, subvencijo malice za učence in dijake, subvencijo kosila za učence, subvencijo prevozov za dijake in študente, oprostitve plačil socialnovarstvenih storitev in prispevek k plačilu pravic družinskega pomočnika, subvencijo najemnine, pravico do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev za socialno ogrožene in na pravico do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Prejemki z novo zakonodajo ne bodo nižji

Z uveljavitvijo nove zakonodaje se ukinja državna štipendija za dijake, mlajše od 18 let, in otroški dodatek za otroke starejše od 18 let. Družine z dijaki, mlajšimi od 18 let bodo lahko, če bodo izpolnjevale pogoje, dobile višji otroški dodatek. Dosedanji prejemniki državne pokojnine bodo lahko, če bodo izpolnjevali pogoje, prejemali denarno socialno pomoč in/ali varstveni dodatek. Z novo zakonodajo se noben prejemek ne bo znižal, zvišujejo pa se otroški dodatek za dijake, denarna socialna pomoč in varstveni dodatek. Zaradi upoštevanja premoženja pa bo lahko znesek prejemka posameznika nižji kot do zdaj, nekateri bodo katero od pravic tudi izgubili. Večina pravic, ki jih že imate, velja do izteka veljavnosti odločb, zato vam v teh primerih zdaj še ni treba oddajati nove vloge. Vlogo na novem obrazcu morajo v decembru oddati predvsem prosilci za znižano plačilo vrtca int isti, ki se jim katera od teh pravic v mesecu decembru izteče. Za prejemnike varstvenega dodatka, državne pokojnine in denarne socialne pomoči bo CSD po uradni dolžnosti na novo odločil o upravičenosti po novem zakonu, zato vam za njihovo nadaljnje prejemanje ni treba storiti nič.

Več informacij najdete na spletnem naslovu ministrstva za delo, družino in socialne zadeve www.mddsz.gov.si.

Sorodne novice