Uporabno
4577 ogledov

Prepoznajte pravi kraški pršut in njegov simbol kakovosti

Kraški Pršut
1/3
Kraški pršut
Oktober je mesec, ko se kraška pokrajina zavije v žareče odtenke jeseni. Rdeč je ruj, rdeč je teran in rožnato-rdeč je kraški pršut. Prazniki in šolske počitnice so pred vrati, izkoristite jih za jesenske sprehode in dehteča kulinarična doživetja!

Kraška pokrajina je edinstvena v svoji obliki. Razgibanost ji dajejo doline, uvale in vrtače, nadaljuje pa se tudi v podzemlju s kraškimi jamami, ki jih je čez stoletja izoblikovala voda. Zime na Krasu popestri močna morska burja, medtem ko se lahko od pomladi do jeseni območje razveseli veliko sončnih žarkov, kar se zrcali v pridelavi izvrstnega vina in živih barvah pokrajine, posejane s cvetlicami v pomladi in barvah ruja v jeseni.

Kraški pršut je lahko vaš, zato sodelujte v nagradni igri

Kras in pravi kraški pršut | Avtor: Tomo Jeseničnik Tomo Jeseničnik
Razgibanost in pestrost narave na Krasu se odraža tudi v ljudeh, ki tam živijo že stoletja. Od nekdaj so živeli v tesni povezanost z naravo, kar lahko opazimo že pri pogledu na tradicionalne kraške hiše, ki so bile nekoč od temeljev do strehe zidane iz kamna.

Kraševci so od nekdaj povezani s suhimi mesninami. Že Valvazor je leta 1689 opisoval, da živijo skromno, ampak so zadovoljni, če imajo kos suhe slanine. Tradicionalno so pršut pri nas uživali ob koncu večjih del in za praznike. Tudi danes velja za poslastico, ki
si jo privoščimo ob posebnih priložnostih, praznikih in rojstnih dnevih. Najbolj tekne s svežim kruhom, v družbi sira in oliv ter drugih domačih dobrot. 

Kraški pršut je lahko vaš, zato sodelujte v nagradni igri, obiščite spletno stran TUKAJ, oglejte si video EVROPSKA KAKOVOST. KRAŠKI PRŠUT. Ponosni, da je naš. In odgovorite na nagradno vprašanje.

Kraški pršut je dobra izbira za vse, ki skrbijo za uravnoteženo, varno in zdravo prehrano, saj ne vsebuje barvil in umetnih konzervansov, temveč le morsko sol. Njegovo sušenje poteka pri nizkih temperaturah, zato ima bogato prehransko vrednost. Ohranijo se namreč dragocene beljakovine in minerali, vitamini, maščobe ostanejo stabilne. 

Izkoristite jesen za izlet na Kras

Matični Kras se razprostira na jugozahodu naše države. Na zahodu ga zameji meja z Italijo, na vzhodu pa njegova meja poteka od Opatjega Sela preko Kostanjevice na Krasu in Štanjela, do Dobravelj in Divače, pa do mejnega prehoda Lipica z Italijo.

Kras | Avtor: Tomo Jeseničnik Tomo Jeseničnik

Za okušanje pršuta je idealen tudi izlet v te prečudovite kraje, ki nam bodo ostali v trajnem spominu. Tam lahko poleg lokalnih in tradicionalnih kraških jedi občudujemo številne naravne in kulturne znamenitosti, ogledamo si lahko celo posamezne proizvodne postopke kraškega pršuta v kateri od treh pršutarn!

Pršutarna Kras v Šepuljah ima denimo za obiskovalce enkrat letno dan odprtih vrat, Pršutarna s krasa (Lokev) in Oštirjeva kmetija Raouber (Voglje) pa svoja vrata obiskovalcem odpirata po predhodni najavi. 

Prepoznajte pravi kraški pršut 

Evropski simbol kakovosti, ki ga je kraškemu pršutu podelila Evropska komisija, je ena od evropskih shem kakovosti, ki potrošniku olajša izbiro pri nakupu. Zakaj?

Za potrošnika označba pomeni olajšan nakup preverjeno kakovostnega, varnega, avtentičnega in lokalno pridelanega izdelka. Meje matičnega Krasa so tudi podlaga za mejo geografskega območja za proizvodnjo priljubljenega kraškega pršuta. Od leta 2012 se kraški pršut ponaša s simbolom »zaščitena geografska označba«.

Evropski simbol kakovosti, zaščitena geografska označba (ZGO) zajema kmetijske pridelke in živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države in jih odlikuje posebna kakovost, sloves ali druge posebnosti.

ZGO | Avtor: ZGO ZGO
Vsaj ena od faz proizvodnje mora potekati na geografskem območju, po katerem je kmetijski pridelek ali živilo poimenovano, surovine pa lahko izvirajo z drugega območja. Proizvajalci kraškega pršuta so se odločili celo za strožje kriterije in predpisali, da surovina lahko izvira iz drugih geografskih območij, vendar pa morajo vse ostale proizvodne faze, vključno s pakiranjem, potekati znotraj označenega proizvodnega območja. Pri lažjih stegnih traja celoten proces proizvodnje najmanj 12 mesecev, pri težjih stegnih se čas ustrezno podaljša.

Pršut si vzame čas, da dozori, zato je tako dragocen in okusen; rezanje pršuta je obred; postreže se ob pravi priložnosti in se ob njem počasi uživa.

Poleg kraškega pršuta nosita zaščiteno geografsko označbo še dva izdelka s slovenskega Krasa. To sta kraška panceta in kraški zašink.

Zaščitena geografska označba, s katero so izdelki označeni, je ena od evropskih shem kakovosti, ki potrošnikom olajšajo izbiro pri nakupu, proizvajalce pa ščitijo pred posnemanjem ali zlorabo imen njihovih zaščitenih izdelkov. Ostali shemi kakovosti sta še zaščitena označba porekla (ZOP) in zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP).

EVROPSKA KAKOVOST. KRAŠKI PRŠUT. PONOSNI, DA JE NAŠ. Lahko je tudi vaš – sodelujte v nagradni igri in osvojite cel pravi kraški pršut! Obiščite spletno stran TUKAJ, oglejte si video EVROPSKA KAKOVOST. KRAŠKI PRŠUT. Ponosni, da je naš. In odgovorite na nagradno vprašanje. Nagradna igra traja do 6. novembra.

Vrhunska dobrota s Krasa

Kraški pršut je edinstvena slovenska tradicionalna kulinarična mojstrovina, ki je sloves pridobila s svojim izjemnim okusom, vrhunsko kakovostjo in odličnimi senzoričnimi lastnostmi. Kombinacija skrbno izbranega mesa in podnebnih posebnosti je spodbudila žilav značaj naših prednikov, da so ustvarili suhomesnato specialiteto, ki navduši tudi najzahtevnejše jedce.

Proizvajalci kraškega pršuta (združeni v GIZ Kraški pršut) kupujejo sveža prašičja stegna tako na območju Slovenije kot v članicah EU. Celoten tehnološki postopek od soljenja do priprave tržnih oblik kraškega pršuta poteka znotraj geografskega območja. Proizvodni postopki so natančno predpisani v specifikaciji, v obratih certificiranih proizvajalcev pa se izvaja dodatni nadzor v postopkih notranje in neodvisne zunanje presoje, ki obsega nadzor vseh faz proizvodnje: od izbora surovine, soljenja, sušenja oziroma zorenja do nadzora kakovosti in označevanja.

Kras in pravi kraški pršut | Avtor: Tomo Jeseničnik Tomo Jeseničnik

Samo proizvajalci, ki zagotavljajo skladnost s predpisanimi pogoji, lahko svoje izdelke označijo z zaščitenim imenom »kraški pršut«. Zaščiteno ime kraški pršut in evropski simbol kakovosti potrošnikom jamčita, da so bili med proizvodnjo upoštevani vsi predpisi in izpolnjene vse zahteve, kar dokazuje tudi certifikat neodvisnega certifikacijskega organa – zato je kraški pršut pristen in izdelan po najvišjih kakovostnih standardih.

Za kakovost kraškega pršuta je značilen suh postopek soljenja z morsko soljo. Pri lažjih stegnih traja celoten proces proizvodnje najmanj 12 mesecev, pri težjih stegnih se čas ustrezno podaljša. V tem času se oblikujejo značilne senzorične lastnosti pršuta; barva, aroma, tekstura in jedilna kakovost.

Sušenje in zorenje potekata pri temperaturah pod 18 °C, zato imajo zorjeni pršuti bogato hranilno vrednost in dragoceno vsebnost beljakovin, vitaminov in mineralov.

Več informacij o kraškem pršutu in projektu na spletni strani kraski-prsut.eu in Facebook strani Festival kraškega pršuta https://www.facebook.com/GIZkraskiprsut/.

EVROPSKA KAKOVOST. KRAŠKI PRŠUT. PONOSNI, DA JE NAŠ. –

EVROPSKA KAKOVOST. KRAŠKI PRŠUT. PONOSNI, DA JE NAŠ. – Kraški pršut je tradicionalen suhomesnati izdelek. Značilna kamnita pokrajina matičnega Krasa je s svojim razgibanim vetrovnim podnebjem nudila naravne pogoje, ki so jih domačini spretno izkoristili za sušenje in zorenje suhih mesnin. Izkušnje in znanje domačinov so prispevali k tradiciji in prepoznavnosti kraškega pršuta. Kraški pršut je torej edinstvena slovenska tradicionalna kulinarična mojstrovina, ki je sloves pridobila s svojim izjemnim okusom, vrhunsko kakovostjo in odličnimi senzoričnimi lastnostmi. Kombinacija skrbno izbranega mesa in podnebnih posebnosti je spodbudila žilav značaj naših prednikov, da so ustvarili suhomesnato specialiteto, ki navduši tudi najzahtevnejše jedce. Cilj triletnega programa Evropske sheme kakovosti – jamstvo za kakovost je dvig ozaveščenosti in poznavanja shem kakovosti Evropske unije. Projekt je sofinanciran s strani Evropske unije, njegova poglavitna cilja pa sta promocija evropskih shem kakovosti ter promocija kraških mesnin s poudarkom na kraškem pršutu, ki skupaj s kraškim zašinkom in kraško panceto nosi evropski simbol kakovosti – zaščitena geografska označba.

Objavil/a Festival kraškega pršuta dne Petek, 01. junij 2018

Projekt Evropske sheme kakovosti – jamstvo za kakovost je sofinanciran s strani Evropske unije, njegova poglavitna cilja pa sta promocija evropskih shem kakovosti ter promocija kraških mesnin s poudarkom na kraškem pršutu. Projekt poteka pod sloganom »Evropska kakovost. Kraški pršut. Ponosni, da je naš.«