Magazin
45 ogledov

Znani finalisti za nagrado Man Booker

Šest knjig, en zmagovalec. Vse bo znano 14. oktobra. Žurnal24 main
Čez dober mesec dni bo znano, kateri izmed šestih finalistov se bo lahko pohvalil s prestižno knjižno nagrado Man Booker.

Med šesterico sta se znašla tudi dva avtorja, ki javnosti predstavljata svoja prvenca. Indijski pisatelj Aravind Adiga je navdušil s svojim prvencem The White Tiger, ki pripoveduje zgodbo o sanjah moškega, ki si želi uspeti v velikem mestu. A Fraction of the Whole pa je prvenec avstralskega avtorja Steva Toltza, ki v romanu opisuje odnos med očetom in sinom.

Poleg njiju se za nagrado potegujejo še irski pisatelj Sebastian Barry (The Secret Scripture), indijski pisatelj Amitav Ghosh (Sea of Poppies), angleška pisateljica Linda Grant (The Clothes on Their Back) in Anglež Philip Hensher (The Northern Clemency).

Predsednik žirije Michael Portillo je vseh šest knjig označil za "vredne branja". "Knjige so v vseh pogledih zelo ambiciozne in dostopne," dodaja Portillo.
 
Denar in slava
Zmagovalec, ki bo prejel 88.700 dolarjev in ki se mu obeta povečana prodaja knjig, bo znan 14. oktobra. V izboru lahko sodelujejo knjige, napisane v angleščini, njihovi avtorji pa morajo prihajati iz Velike Britanije, Irske ali katere izmed nekdanjih britanskih kolonij. Nagrado so prvič podelili leta 1969. Dolgo je bila poznana kot nagrada Booker, a so jo pred petimi leti preimenovali v Man Booker, po finančnem konglomeratu, ki jo sponzorira.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.