V mrzlih dneh vas nič ne bo pogrelo bolj kot dobra in krepka enolončnica. Če ne jeste mesa, ga izpustite in dobili boste prav tako zelo okusno vegetarijansko različico.
Sestavine:
- 1 kg prekajenega mesa (pripravljenega za kuhanje)
- 1 čebula
- 3 paprike
- 2 stebla pora (narezanega na drobne obročke)
- 5 korenčkov (očiščenih, narezanih na manjše kose)
- 1 koromač (očiščen, narezan na majhne kocke)
- 50 g stročjega fižola (očiščenega in narezanega)
- 1/2 stroka česna (fino nasekljanega)
- 400 g paradižnika (narezanega na kocke)
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 200 g koruze (iz pločevinke)
- 400 g rdečega fižola
- 120 g ovsenih kosmičev
- 1 l zelenjavne juhe
- sol
- poper
- olje
Priprava:
- Za zimsko enolončnico olupimo čebulo in jo drobno nasekljamo. Papriko razpolovimo, odstranimo semena in jo s preostalo zelenjavo narežemo na majhne kocke.
- V posodi segrejemo olje, na njem popražimo čebulo in papriko. Dodamo preostalo zelenjavo, česen in paradižnikovo mezgo ter vse skupaj popražimo.
- Na koncu dodamo paradižnik, dobro odcejeno koruzo in fižol. Posipamo z ovsenimi kosmiči in zalijemo z juho. Dobro premešamo in pustimo, da se nekaj časa kuha.
- Prekajeno meso narežemo na grižljaj velike kose, jih vmešamo v juho in kuhamo, dokler meso ni toplo.
- Začinimo s soljo in poprom ter zimsko enolončnico še enkrat rahlo zavremo.