Veliko je živil, s katerimi lahko pobarvate velikonočna jajca, ne da bi uporabili umetna barvila. Pirhe pred barvanjem najprej pol ure namakajte v kisu, da bo njihova lupina trša. Postopek: rastline najprej dobro prekuhajte, da izločijo vso barvo. Priporoča se polurno kuhanje. Nato tekočino precedite, vanjo položite pirhe in jih namakajte do želene intenzivnosti barve.
Rdeča iz rdeče čebule
Jajca kuhajte v vodi skupaj z olupki rdeče čebule. Z olupki ne skoparite. Poskusite lahko tudi z barvilom soka rdeče pese, ki bo pirhe obarvalo rožnato, ali listi rdečega radiča.
Rumena iz cvetlic
Rumeno barvo boste pridobili iz cvetov kamilice in bezga, listov breze in kurkume ali cvetov regrata.
Zelena s koprivo
Pirhe bodo zeleno obarvali listi koprive, bezga, špinače in zelene solate.
Modra kot borovnica
Jajca kuhajte skupaj z listi rdečega zelja ali jih namakajte v soku.