Mojca Koman, strokovnjakinja za prehrano
Čežana, kosmiči, juhe
Med živili, ki nas nasitijo za dlje časa, so predvsem vlaknine v sadju, zelenjavi in žitih, ki v kombinaciji s tekočino v želodcu nabreknejo. "Jabolčna čežana nas nasiti, ker je (vodena) kaša. Še bolj v kombinaciji s kakšnimi nepredelanimi polnovrednimi kosmiči, kot so ovseni ali ječmenovi – torej ne enostavni sladkorji," pojasnjuje Komanova. Po njenem mnenju podobno učinkujejo zelenjavne juhe, zato ni naključje, da jih tradicionalno uživamo na začetku obroka. Njihovo vlogo so dandanes deloma prevzele bogate solate.
Sladkor se prebavi hitro
"Živila, ki vsebujejo sladkorje, telo hitro prebavi ter hitro spravi v kri in naprej do celic, zato delujejo ravno obratno," pove Komanova. Po tovrstnih živilih boste kmalu spet lačni, čeprav imajo pogosto visoko kalorično vrednost. Tako pri izgubljanju čezmerne teže kot pri preprečevanju nabiranja odvečnih kilogramov je torej pomembno, da se odločate za zdrava živila, ki jih telo prebavlja dlje in vam bodo zato zagotovila stalen in uravnotežen dotok energije ter preprečila napade lakote.