Magazin > VIP
4038 ogledov

V strahu za kralja Karla: To se je zgodilo med kosilom

kralj karel iii Profimedia
Kralj Karel je prekinil zdravljenje in odpotoval v Avstralijo.

Britanski kralj Karel se s soprogo Camillo mudi v Avstraliji. Da je lahko odpotoval, je moral prekiniti zdravljenje. Kot je znano, se monarh bori z rakom. Za razliko od princese Kate, ki je prav tako zbolela za rakom, pa si 75-letnik ni privoščil večmesečnega odmora, ampak je vseskozi delal.

Turneja po Avstraliji je bila zanj zelo pomembna. Minilo je namreč že več let, odkar je deželo obiskal vladar Commonwealtha. A kraljevega obiska niso bili vsi veseli. V parlamentu v Canberri je prišlo do incidenta. Po Karlovem govoru je namreč na noge planila neodvisna senatorka in monarhijo obtožila genocida ter kričala, da Karel ni njen kralj. Posnetke dogodka si lahko ogledate TUKAJ

Dvor incidenta ni komentiral, so pa za kralja verjetno zaskrbljeni. Tak stres zagotovo ne vpliva dobro na njegovo zdravje. Da nekaj ni v redu, se je pokazalo že v nedeljo, ko je kralj po desetih minutah zapustil kosilo. 

Na dela prost dan je parlamentu podaril peščeno uro in dejal, da je zelo vesel, da je lahko v vlogi kralja obiskal Avstralijo in njene ljudi, ki jih ceni že od nekdaj. "Torej, hvala. Hvala. Hvala, da sem se počutil tako zelo dobrodošlega. Hvala," je še dodal, nato pa, še preden so postregli prvo jed, zapustil dvorano. 

Nekateri so špekulirali, da je njegov hitri odhod povezan z boleznijo, drugi pa menijo, da so bile krive kritike na račun monarhije. Še preden je prišel, je namreč Gibanje nasprotnikov monarhije, Australian Republic movement (ARM), sprožilo kampanjo z naslovom "Monarhija: poslovilna avstralska turneja". "Desetletja nam že mahajo – in zdaj je čas, da jim v slovo pomahamo tudi mi," pravijo nasprotniki monarhije, ki si želijo, da bi Avstralci za voditelja države izvolili domačina in da Avstralija postane republika.

Kaj jim je kralj odgovoril, lahko preberete TUKAJ

Komentarjev 8
  • Anja1956 11:23 22.oktober 2024.

    čas je. da se spremeni v drugo agregatno stanje !

  • Pepe007 11:02 22.oktober 2024.

    Dejansko do tega obiska nisem vedel, da je Avstralija parlamentarna ustavna monarhija. Čas bi bil, da se dokončno osamosvojijo, britanski kralj nima tam kaj iskati, tudi če je vloga samo simbolna. To je moje mnenje. Očitno večine pri njih to ...prikaži več pretirano ne moti, sicer bi to že rešili.

  • munja 10:19 22.oktober 2024.

    Te kralje in monarhije je potrebno takoj ukinit. Samo mešajo meglo in trošijo na milijone denarja za prazen nič.