Magazin > VIP
21 ogledov

V spomin Tošetu

tose-proeski-2-epa Žurnal24 main
Danes bi bil Toše Proeski star 27 let. Njegova družina je priredila spominsko slovesnost.

Makedonija je bila na 27. obletnico rojstva narodnega idola, pevca Tošeta Proeskega, ki je 16. oktobra lani umrl v prometni nesreči na Hrvaškem, spet enotna. Družina pokojnega pevca in produkcijska hiša Award Entertainment sta obletnico počastili v spominskem centru Makedonium v pevčevem rojstnem kraju Kruševo. Po poročanju makedonske tiskovne agencije Makfax bodo uradno predstavili Fundacijo Todor Proeski. Ob tej priložnosti je nekaj najbolj znanih pesmi pokojnega Proeskega odigrala njegova skupina, ki ga je spremljala na številnih koncertih.

Pevec z velikim srcem
Toše, znan tudi kot dober vernik in velik humanist, ki je zadnja leta deloval kot ambasador miru, je deset dni pred tragično smrtjo nastopil na skopskem mestnem stadionu, napolnjenem do zadnjega kotička. Nihče ni slutil, da je bilo to pevčevo koncertno slovo od nepregledne množice oboževalcev, predvsem pa oboževalk, v rodni Makedoniji.
Toše je pel vse življenje, javno pa je začel nastopati leta 1997 na festivalu mladih talentov v Prilepu. V poznejših letih je sodeloval s celo vrsto makedonskih in drugih skladateljev, aranžerjev in tekstopiscev.

Z leti in po številnih nastopih in ploščah, ki jih je snemal v več jezikovnih različicah, je postal priljubljen v širši regiji. Najbolj pa si je želel mednarodne kariere. V ta namen je posnel skoraj cel album pesmi v angleškem jeziku, ki pa ga še niso izdali. K priljubljenosti mu je veliko pomagal tudi nastop na Eurosongu leta 2004 v Istanbulu.

Kralj lestvic

Posebej za slovensko tržišče je v brezhibni slovenščini posnel pesem Moja, ki so jo nekateri spremljevalci glasbene scene celo uvrstili med najboljše pesmi lanskega leta. Na lestvici tridesetih uspešnic, ki jo objavlja Delova priloga Vikend, je že več tednov na samem vrhu Tošetova plošča Igra bez granica. Visoko uvrščen na isti lestvici je tudi njegov CD Ako me pogledaš u oči. Pred nekaj tedni je bil poleg naštetega na lestvico uvrščen še Tošetov CD s tradicionalno makedonsko glasbo Božilak.

Prav danes pa je direkcija mednarodnega festivala zabavnih melodij Evrofest 2008 v spomin na Tošeta objavila mednarodni natečaj za izbor skladb, ki bodo izvedene med 27. in 28. novembrom v Makedonskem narodnem gledališču (MNT) v Skopju. Prvi festivalski večer bo v znamenju Tošeta, saj so ga poimenovali Balkan poje Tošetu. Makedonski pevci in njihovi kolegi iz regije naj bi izvedli petnajst novih pesmi. Natečaj traja do desetega marca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.