Magazin > VIP
13181 ogledov

Tako močno je koronavirus udaril po naših slavnih

Saša Lendero Saša Despot
Koncerti in gledališče predstave so odpovedane, kinodvorane so zaprte, telovadnice prav tako. Kriza zaradi koronavirusa je udarila po vseh panogah, tudi po umetnikih. Kako močno so izredne razmere prizadele naše slavne obraze?

Med prvimi, ki so javno povedali, da imajo zaradi izrednih razmer težave, je bila Salome, ki je igrala v slovenski in hrvaški različici predstave Menopavza. "Ne vem, ali je čas za iskanje nove službe, niti kako naprej. Enostavno ne vem več kaj narediti, verjamem pa, da v tem nisem edina. Zapreti s.p. ali ne zapreti? Predstave se odpovedujejo, državo pa to ta trenutek niti ne zanima. Glava me boli od napenjanja možganov. Išči službo, Salome ali pa boš kmalu na cesti. Sliši se kot odlomek iz največje grozljivke," je zapisala na Facebooku.

Saška Lendero in Miha Hercog sta v zadnjih letih zelo veliko sodelovala s tujino. Kakšna je situacija pri njima?

"Sicer lahko delava, ampak najin zaslužek ni direkten, se pravi, da ne dobiva plačila za pesem. Ta pesem mora najprej zaživeti, mora jo vzeti močan izvajalec, mora se vrteti na radijskih postajah, izvajalec mora nastopati. Zagotovo bo razlika v zaslužku velika, saj trenutno nihče ne sme nastopati. Večina najinega avtorskega honorarja je bila vezana na nastope. Absolutno se bo poznalo. Glede na to, da honorarje dobivamo z zamikom, težko ocenim, kaj se bo zgodilo z zaslužkom. Sklepam, da se letos še ne bo toliko poznalo, se bo pa drugo leto, in to zelo. Če pa so avtorske agencije denar začele pobirati šele sedaj, za poletne honorarje, potem se bo poznalo že letos. Kar se tiče Slovenije … Nobenega zaslužka ni. Vse je bilo treba odpovedati,“ je za naš medij povedala Saška, ki jo skrbi, da se bodo krizne razmere zavlekle v poletje. "Mislim, da se bo zavleklo. S tako situacijo se še nismo soočili. Vsi premišljujemo, kaj narediti. Vsi smo v istem čolnu, tako umetniki kot tudi drugi poklici. Tolaži me, da nimam veliko zaposlenih, za katere bi bila odgovorna.“

Saška, ki se bo v tem času posvetila vrtu, upa, da se bomo iz te situacije kaj naučili. "V tem poskušam videti dobre stvari. Ena je, da se je življenje malo ustavilo in upočasnilo. Prej je bilo prav nemogoče zaradi hitenja. Vsi smo mislili, da moramo imeti vse. Morda je to ena budnica, da spoznamo, da smo umrljivi in da je treba zaživeti na drugačen način.“

Bojan Emeršič, Viktorija Bencik Emeršič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Igralec Bojan Emeršič se boji, da se situacija za umetnike še lep čas ne bo izboljšala. "Izpad dohodka bo ogromen, o številkah ne bi rad govoril. Samo marca mi je odpadlo trideset predstav. Sam sem zaposlen v SNG Drama in imam vsaj nekaj, da bi bil svobodnjak, pa ne bi imel nič. Razmišljam tudi, da je za nas igralce in glasbenike to dolgoročna težava, če se septembra vse skupaj ponovi. Mi smo zadnji v tej verigi, ki bomo začeli delati in verjetno bo preteklo kar nekaj časa, da si bodo ljudje upali spet v gledališče, poleg tega je to luksuz, ki si ga nekateri ljudje zaradi izgube služb morda ne bodo mogli več privoščiti. Seveda tudi sam iščem nove načine. Ideje so, a ne bi še nič razkrival, ker je v našem poklicu veliko odvisno tudi od drugih," pravi. ​​​

ranko babič | Avtor: youtube.com youtube.com
"Sam sem čisto odvisen od trga in tega, kar sam ustvarim. Izpad dohodka seveda občutim tako kot vsi ostali. Igralci in glasbeniki smo prvi nehali delati in tudi zadnji bomo začeli. Kar se tiče financ, sem bil v preteklosti priden. Ker sem odraščal v pomakanju, je bilo prvo pravilo, ko sem se začel ukvarjati z igralstvom in nastopi, da moram poskrbeti za finančno varnost in si ustvariti prihranke. Glede tega sem zelo discipliniran. Sicer pa živim zelo skromno, kljub temu da sem imel v 5 mesecih 115 ponovitev predstav. Zaenkrat nimam nobenih težav, teh par mesecev bom zdržal. Že 15 let živim tako, da imam rezervo, saj sem navajen, da je dela zelo malo tudi v poletnih mesecih, tako da sem takrat, ko sem delal dobro, poskrbel za prihranke," pa pravi igralec in komik Ranko Babič. Špas teater je moral prestaviti njegovo predstavo Kriza srednji let.

Jan Kovačič | Avtor: Planet TV Planet TV
Fitnes trener Jan Kovačič je moral zapreti vrata svojega butičnega studia Reset studio. "Sedaj se posvečam treningom na spletu. Svojim strankam, približno 25 jih je, v tem času pripravljam personalizirane video vsebine z vajami, ki jih sami izvajajo doma, prilagojenimi željam in težavam. Nekateri želijo videe, drugi spisane treninge in fotografski material, z nekaterimi delam preko video klica,“ je povedal za Žurnal24 in dodal, da se kriza že pozna na njegovem bančnem računu. 

"Seveda se pozna na računu. Teh vsebin svojim varovancem ne zaračunavam, treningov 'ena na ena' pa ni. Moj dohodek je trenutno odvisen od drugih projektov in sodelovanj, na primer s trgovino Hofer, za katere snemam video vsebine, ki so na voljo brezplačno. Nisem se še prilagodil na nove razmere. Nihče ni pričakoval, da bo to tako dolgo trajalo. Bom pa primoran razmišljati tudi v tej smeri. Načrtujem  zaprto skupino na Facebooku, preko katere boš lahko za neki pavšal dostopal do jedilnikov in vaj. Zaživela pa bo tudi spletna stran za studio, ker bo tudi fokus na spletnih treningih. Trenutno pa me rešuje sodelovanje z drugimi podjetji, zato še nisem v hudi paniki,“ pravi simpatični Jan, ki ocenjuje, da je ob polovico dohodka. 

Denis Porčič Chorchyp | Avtor: mediaspeed mediaspeed

Na nove razmere se je moral prilagoditi tudi Denis Porčič – Chorchyp, ki ima svoj športni klub. Na svojem Facebook in Instagram profilu sedaj, ko je zaprl klub, objavlja videe, kako lahko doma učvrstimo svoje telo.

"Moram povedati, da mi trenutna situacija na neki način paše, da si lahko malo odpočijem in da imam nekaj časa zase. Vem pa, da bo konec meseca, ko treba plačati račune, kriza.“

dejan vunjak | Avtor:

"Sam sem se odločil, da političnih in finančnih ukrepov ne bom komentiral in se javno spuščal v te debate. Sprejel sem to situacijo in delam normalno naprej. Učim se novih stvari in v studiu že tri tedne ustvarjam nove melodije. Tudi člani benda imajo navodila, kaj doma delati, da bomo, ko se ponovno združimo, še bolj usklajeni. Nastopanje je samo en del našega poklica, sicer pa smo glasbeniki izolacije navajeni, saj dneve večinoma preživljamo v studiu. Seveda je škoda, da ni nastopov, a bomo toliko bolj žurali, ko se situacija umiri. Sedaj lahko vplivamo le na to, da ostanemo zdravi. Sicer pa glasbeniki nismo edini, ki smo v taki situaciji in se srečujemo z ovirami, tako da upam le, da bo to čim hitreje minilo," pa pravi pevec Dejan Vunjak.

teja perjet, jani jugovic | Avtor: joonglaa joonglaa

Teja Jugovic, ki je s soprogom Janijem ena naših najbolj znanih spletnih vplivnic, pravi, da imata z Janijem še vedno polne roke dela, a da se je bilo potrebno reorganizirati, veliko objav pa v teh časih naredita tudi brezplačno in s tem podpreta male podjetnike. "Prilagajamo se situaciji, določeni projekti so na čakanju, pojavila pa so se nova povpraševanja, predvsem po oglaševanju spletnih prodaj. Veliko narediva tudi brezplačno in tako pomagava malim podjetnikom, ki so v teh časih prodajo preselili na splet, da se to razve. Prilagajava se, iščeva načine in pomagava, kjer lahko. Podpreva tudi dobrodelne zadeve, kot je pomoč pri plačilu položnic za samozaposlene. Potrebno se je reorganizirati, ampak delo je. Drži pa, da ne moreš ravno izbirati. Sama sem nekatera sodelovanja dala na čakanje, saj se mi v tem času ne zdi primerno, da bi oglaševala stvari, po katere moraš v trgovino," pravi Teja. 

Jasna Kuljaj | Avtor: Planet TV Planet TV

Voditeljica Jasna Kuljaj pa pravi, da je v času "debelih krav" živela skromno, zato ima sedaj nekaj rezerve: "Seveda se pozna, saj pri vodenju prireditev ne moremo govoriti zgolj o upadu, saj jih enostavno do nadaljnjega ni, tako zasebnih kot javnih. Kar zadeva oddajo Pri Črnem Petru pa smo s Planet tv in produkcijsko hišo Pamervision production našli kreativno rešitev, kako gledalcev zagotoviti novo vsebino ob upoštevanju vseh varnostnih določil. Smo v časih, ko si gledalci bolj kot kdajkoli prej želijo televizijskih vsebin, saj druge zabave poleg interneta enostavni ni. Če se izrazim drugače, bog ne daj, da bi crknil televizor. Poglejte, kako vizionarski je bil Adi Smolar, saj tale izrek zdaj velja bolj kot kdajkoli. Spremljam tudi program drugih televizij, tudi nacionalne in lahko rečem, kapo dol vsem televizijskim ustvarjalcem, ki z novimi pristopi, četudi tehnično manj dovršenimi, gledalcem vseeno prinašajo v dom tako informacije, kot tudi veselje. Bo pa seveda tudi pri meni sledil upad prihodkov na celi črti, ampak vse življenje poudarjam, da je treba v času debelih krav živeti skromno, da imaš v krizi nekaj rezerve. Jaz sem po tem načelu živela zadnjih nekaj let in mislim, da me bo to rešilo. Si pa ne predstavljam, da bi bila v teh časih brez rezerv. To mora biti pa težko in težko mi je za vse, ki v minulih letih niso uspeli kaj dosti prihraniti."

 

Komentarjev 7
  • antitrust 14:52 05.april 2020.

    Vplivnica ? Hahaha, ostržek.

  • Porko2 13:43 05.april 2020.

    Kaj ti na slikah, se imajo za slavne?

  • Ender3 12:30 05.april 2020.

    Eni samo mislijo, da so slavni, mnogi imajo samo problem s svojim egom.