Magazin > VIP
8264 ogledov

Ni da ni: Tako živi drugi najbogatejši monarh na Zemlji

brunejski sultan Getty Images
Ima 9000 avtomobilov in zlato letalo.

77-letni brunejski sultan Hassanal Bolkiaha, ki je za tajskim vladarjem drugi najbogatejši monarh na svetu, živi razuzdano življenje. Njegovo osebno bogastvo se zaradi proizvodnje nafte vsako sekundo poveča za 150 dolarjev. Za praznovanje 50. rojstnega dne je porabil preko 40 milijonov dolarjev. Takrat je zanj nastopal tudi pokojni Michael Jackson, ki je za tri nastope zaslužil kar 25 milijonov dolarjev. Sultan, čigar premoženje meri v desetinah milijardah dolarjev, živi v palači, ki je največja kraljeva rezidenca na svetu, s kar 1788 sobami in 257 kopalnicami. Okrašena je z zlatimi in diamantnimi okraski, ima pet bazenov, dvorano za več kot 5000 gostov in mošejo s prostorom za 1500 vernikov. Tudi 200 ponijev za polo uživa visoko razkošje – v hlevu z vgrajeno klimatsko napravo. 

brunejski sultan | Avtor: youtube youtube

Razkošna je tudi sultanova zbirka avtomobilov, ki vključuje več kot 500 različnih modelov mercedesov, 450 ferrarijev, 380 bentleyjev, 21 lamborghinijev, 11 aston martinov, 179 jaguarjev in 209 BMW-jev. Obstaja pa tudi 600 Rolls Royceov, eden od njih je popolnoma pozlačena limuzina Silver Spur, ki se uporablja samo za poroke. Zavidanja vredna je prav tako letalska flota. Boeing 747 ima dnevno sobo in spalnico, okrašeno z zlatom in diamanti. Umivalniki so iz čistega zlata. Za darila naj bi Hassanal letno porabil kar 31 milijonov dolarjev.

brunejski sultan | Avtor: youtube youtube

Monarh Bruneju, ki je peta najbogatejša država na svetu, vlada po šeriatskem pravu, kar pomeni, da tatovom odsekajo roke, pripadnike istospolne skupnosti kamenjajo do smrti in muslimane, ki pijejo alkohol, bičajo. Ureditev je v mednarodni skupnosti povzročila pravo ogorčenje, prvi je spregovoril George Clooney, ki je pozval k bojkotu sultanovih hotelov v Londonu in v Los Angelesu. Za to državo pravijo, da v njej vlada dolgčas, saj je prepovedano pitje alkohola, nočnega življenja in kulturnih dogodkov pa sploh ni, piše 24sata.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Pierre 15:11 28.april 2024.

    To ga ne bo rešilo pred Matildo!!!!!