Magazin > VIP
2720 ogledov

Naša pevka priznala: “Ta poklic je izjemno psihično zahteven”

Edita Čepin instagram
“Če ne bi pri delu uživala, bi ta poklic že zdavnaj opustila,” je povedala.

Edita Čepin, 30-letna glasbenica z umetniškim imenom Ditka, je bila stara devet let, ko je napisala svojo prvo pesem in z njo nastopila na otroškem glasbenem festivalu Kristalček. Pri enajstih letih je izdala svoj prvi album z avtorskimi otroškimi skladbami, ki jih je zanjo napisal njen oče Gorazd, ki je skladatelj, pianist in profesor glasbe. Nato je pisala avtorske pesmi v angleščini in uglasbila poezijo naših velikih pesnikov. Navdušenje občinstva jo je spodbudilo, da se v glasbo poda profesionalno. 

Pevka, ki je dokončala študij delovne terapije, pravi, da je tudi glasba terapija. “Vsakič, ko ljudje z mojih koncertov odidejo zadovoljni, pomirjeni in z dobro energijo, vem, da je bila terapija dobro opravljena. Uživam vsakič, ko ustvarjam nova besedila, glasbo ali pa melodijo na že zapisane besede naših poetov. Ko sem v ustvarjalni energiji, sem preprosto srečna. Ko sem na odru, pred občinstvom, ki si želi poslušati mojo glasbo, uživam in vsakič, ko kdo pohvali moje delo, sem zato izjemno hvaležna,” pove Ditka za Žurnal24.

Ditka je pred kratkim nastopila na češko-slovenskem srečanju, ki ga je v kraju Vysočina organiziralo češko-slovensko društvo v sodelovanju z veleposlaništvom republike Slovenije v Pragi. Koncerta se je udeležila tudi slovenska veleposlanica v Pragi, Tanja Strniša. Trenutno se skladateljica pripravlja na prihajajoče koncerte, snema pa tudi nov album z avtorskimi skladbami v angleškem jeziku. 

Edita Čepin | Avtor: osebni arhiv osebni arhiv

Kljub temu da v ustvarjanju uživa, pevka prizna: “Ta poklic tudi izjemno psihično in emocionalno zahteven. Še posebej, če si bolj občutljiva in intuitivna oseba, poleg tega pa še perfekcionist. Če ne bi pri delu uživala, bi ta poklic že zdavnaj opustila. Z leti sem tako spoznala, da je najbolj pomembno, da delam na sebi, da gradim notranji mir in notranjo moč, saj se le tako lahko spopadam z izzivi. Najboljši del je ustvarjanje samo in tisti trenutek, ko sem na odru in svojo glasbo delim z ljudmi. Tudi druženje s poslušalci po koncertih mi pomeni veliko. Imam zares srečo, da imam tako spoštljivo in prijetno občinstvo.”

Najtežji del njenega poklica je za pevko biti čim bolj v trenutku tukaj in zdaj. “Ves čas je treba načrtovati vsebino, izide singlov, koncertov in ohranjati svojo prisotnost v medijskem prostoru, na socialnih omrežjih, ki so postala tako pomembna v življenju ljudi, pa tudi držati to mejo med javnim in zasebnim. Najpomembnejše mi je, da sledim svojim načelom in vrednotam, ustvarjam glasbo, ki jo čutim in za katero vem, da je kvalitetna ter prebudi v ljudeh nekaj več. V tem hitrem in površnem svetu se trudim ohranjati globino, ker verjamem, da na dolgi rok to v resnici vsi potrebujemo,” iskreno pove pevka. 

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 11:02 04.julij 2024.

    A ta poklic zahteva tudi nočno delo ?