Magazin > VIP
13 ogledov

Nana Zeneli nad potencialne svinje

Nana Zeneli Osebni arhiv
Nataša Hegler, bolj znana kot Nana Zeneli, je napisala novo knjigo z naslovom Ne obupaj, draga moja.

Kot pravi, gre za roman, ki ga bodo požirali tako najstniki kot starši. Rdeča nit je problematika inštitucij. "Ko v 'otrokovo dobro' zatajijo vsi uradni organi z medicinskim osebjem vred ... Tako glavna junakinja pristane v poboljševalnem domu, kjer se mora iz krhkega dekleta razviti v zrelo osebo, vendar pa tudi poboljševalni dom ne opravlja funkcij, kot bi pričakovali,“ nam je razložila Nana, ki nam je v kratkem intervjuju izdala tudi, kako se po težki bolezni počuti.

Je knjiga čista fikcija ali temelji na resničnih dogodkih?
Vse moje knjige imajo močan temelj. Sem človek, ki ga bolijo krute usode sočloveka, še posebno če gre za otroke. Žal se bo v zgodbi marsikdo prepoznal. Morda v liku glavne junakinje, v liku osebe, ki bi lahko pomagala, ali pa v liku staršev. Žal ni nič zlagano in zato vsem tako blizu.

Za kakšno vrsto romana gre?
Knjiga je poučno gradivo za starše in otroke. Lahko bi jo opredelili kot čustveno dramatični roman s srečnim koncem.

Zakaj ste se lotili te tematike?
Tematika je občutljiva in bi jo morali prepoznati kot najbolj gnusno dejanje. Z izbrano temo hočem po svojih zmožnostih povedati, da je človek, ki se spozabi nad nemočno žensko, še posebno nad otrokom, hudodelec in kriminalec najslabše vrste. S knjigo hočem vplivati na potencialne svinje, ki si drznejo pogledati nedolžno bitje.

Kakšne so vaše izkušnje z institucijami?
Glede institucij nimam najboljšega mnenja. Na teh mestih bi morali biti zaposleni ljudje, ki imajo čut za sočloveka. Ne bi smela šteti samo visoka izobrazba. Žal pa je tako, kot je zapisano v knjigi.

Koliko oziroma kaj veste o poboljševalnih domovih?
O poboljševalnih domovih vem dovolj. Vedno znova se sprašujem, kaj je storil človek, ki mu odvzamejo mladost, kje je vzrok, ki ga bo zaznamoval skozi življenje, je kriv sam ali pa je krivda porazdeljena med starše, učitelje, revščino, željo po nečem ...

Koliko izvodov knjige je bilo natisnjenih?
To knjigo in upam, da tudi drugo, ki je v nastajanju, je izdala založba Alpemedia. Kot sem rekla, sem jo posvetila sebi, zato ne vem, koliko izvodov bo založba natisnila. To me niti ne zanima.

Zakaj menite, da bodo knjigo požirali najstniki in starši?
Knjiga je tenkočutna brez nepotrebnega opisovanja predmetov. Vsebina je sočna in dinamična. V knjigi nisem opisovala samo tragike življenja. Glavna junakinja je kljub težavam srečna in polna upanja. Je najlepši primer in vzor mladim, ki mislijo, da imajo težave. Ko bodo brali vsebino, jo bodo vzljubili, z njo sočustvovali in se zavedali, kako so srečni, če nimajo podobnih težav. Tudi starši in vzgojitelji se bodo vprašali, ali je njihova vest čista in ali so vredni opravljati poklic, ki se ukvarja z najbolj čisto dušo.

Koliko izvodov prve knjige ste prodali?
Prva knjiga Ubijmo hudiča v sebi je bila razprodana v enem mesecu. Druge knjige Kaznovana za posilstvo nisem dala v prodajo, saj je bila napisana za mojo dušo, neke vrste samoterapija ... So jo pa moji prijatelji lepo sprejeli in bi jo tudi natisnili za širšo javnost, vendar sem opazila, da je bila v knjigi pomotoma izpuščena najbolj tragična scena, ki simbolizira grozo osamljenosti in nasilno ločitev dveh povezanih oseb pri rejnikih. Odločila sem se za prenovitev oziroma dopolnitev in tako je nastala ta knjiga Ne obupaj, draga moja! 

Koliko ste s knjigami zaslužili?
Zaslužka ni. Pa veste, zakaj? Povedala vam bom, koliko pisatelji zaslužimo in kako zelo smo žalostni zaradi tega, saj imamo talent, ki ga želimo širiti z ljudmi, od tega pa se žal ne more živeti, kaj šele preživeti. Takole je. Če knjiga v prodaji stane 10 evrov, ti prodajna mesta od tega zneska vzamejo 50 odstotkov, 10 do 15 odstotkov ti vzame distributer, strošek knjige pa je približno tri evre. Ste izračunali? Zelo žalostno, mar ne? Tudi založnikom ni lahko, naša država pa samo jemlje, nam pisateljem ne da nikakršne možnosti, da bi lahko živeli od pisanja. Sama imam na "lagerju" materiala za vsaj še devet knjig.

Nam lahko še zaupate, kako se počutite? Bili ste bolni.
Glede bolezni lahko rečem, da je v mirovanju, torej OK. Lahko pa vam še povem, da pišem politični roman, ki bo šokiral  javnost. Napisana bo za dušo ljudi, ki jih politika spravlja ob živce. Napisana bo na temo trenutnega stanja v politiki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.