Magazin > VIP
6926 ogledov

Gašper Rifelj nam je to povedal o svoji največji ljubezni

Gašper Rifelj
1/3
Osebni arhiv
Glasbenik se nam je zaupal.

Zvezda, ki poje. Zvezda, ki pleše. In zvezda, ki ljubi živali. Vse to je Gašper Rifelj, ki ga lahko trenutno spremljate v šovu Zvezde plešejo. Je pa tudi ambasador našega brezplačnega, dobrodelnega Festivala za ljubitelje živali, ki ga letos prirejamo v kar dveh krajih.

Simpatičen temnolasec nam je zaupal svojo zgodbo, od kod izvira njegova brezpogojna ljubezen do konj.

Na pozabite na naš brezplačen in dobrodelen dogodek: Festival za ljubitelje živali, kjer bodo prišli na svoj račun psi, otroci in odrasli. Spoznali boste čudovite pasme psov, razne kinološke discipline, eksotične živali, ptice, konje, dihurčke, preizkusili plezalno steno, se zabavali na lovu na zaklad in še in še. Več o dogodku v spodnjem članku:

Festival za ljubitelje živali Dogodek za otroke Vizita za živali Festival za živali letos na dveh lokacijah

Doma imate kar nekaj živali: imate konje in pse, kajne?

Že ko sem bil otrok, smo imeli doma konje. Tako, da sem dejansko odraščal z njimi in sem že zelo hitro začutil, kako posebni in čudoviti so. Poleg konj smo imeli kar nekaj psov, danes pa nam družbo dela psička Lori.

Sicer velja, da naj bi bil človekov najboljši prijatelj pes. Je tako tudi pri vas? Ali so pri vas konji na prvem mestu?

Odraščal sem na kmetiji, kjer je bilo kar nekaj živali. Tako konji kot psi, ti dajo res neko čisto in pravo ljubezen, lahko bi rekel, da sem tudi zaradi tega morda danes bolj odgovoren, ker sem že kot otrok dokaj hitro začel skrbeti za konje, jih hraniti in zelo hitro se je razvila ta ljubezen do živali.

Gašper Rifelj | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Torej od tu izvira vaša navezanost na konje ...

Tako je. Doma jih imamo, odkar sem se rodil. Že moj dedek in babica, sta jih imela, ker sta si z njimi pomagala pri delu na polju, dokler ni bilo strojne mehanizacije. Tudi moja starša sta ljubitelja konj in hvaležen sem, da sem imel priložnost odraščati z konji.

Kaj vas pri njih navdušuje?

So zelo dobri poslušalci. Konj zelo dobro začuti, kako se počutiš, ali si slabe volje ali dobre. Ko imam slab in težek dan, če le imam čas, si kakšno uro vzamem, da jo preživim z njimi, se mi zdi, da ti prav odvzamejo neko slabo energijo. Tisti, ki imajo konje, zagotovo vedo, o čem govorim. Drugače pa ja, konj se mi zdi tak mogočen, temperamenten, po drugi strani pa nežen in čuteč. Ravno to jih dela tako posebne.

Pravijo, da je jahanje konja kot jahanje neba in res se ne bi mogel bolj strinjati s to trditvijo.

Zelo pa ste povezani tudi z otroki. Imate nečaka, kajne?

Res je, veliko sem že delal z otroki, kot učitelj na jezikovnem poletnem taboru, kjer smo z otroki delali manjše muzikale in res sem rad v njihovi družbi. Imam tudi nečaka Žana, ki je res eno naše veliko sonce. Ko le imam čas in sem prost, zelo rad preživim čas z njim. Ponavadi ga kam peljem, nazadnje sva bila na kartigu, ker res obožuje vožnjo z avtomobilčki, večkrat greva na bazen ali pa se samo igrava doma. Imava res lep odnos, želim ga podpirati pri stvareh, ki so mu všeč in skušam mu biti čim boljša podpora in tudi vzor.

Tudi drugače znate z otroki … Nekje sem prebrala, da ste jih skozi glasbo učili tujih jezikov.

Kot sem omenil, sem kar nekaj let učil na jezikovnem poletnem taboru, kjer sem skrbel za glasbeni program. Z otroci smo pripravili manjše muzikale, eno leto smo pripravili celo svojo oddajo Znan obraz ima svoj glas, kjer so otroci imitirali znane glasbenike. Rad sem z otroki, se mi zdi, da imam občutek zanje, da se jim znam približati. Pomembno se mi zdi, da jim znam prisluhniti in jih upoštevati.

Kakšen je bil odziv otrok in staršev, ko so izkusili jezikovno-glasbeno šolo?

Zelo pozitiven, sam imam rad, da so ure res dinamične, da jim pripraviš nekaj kar jim je zanimivo. Predvsem, ker je šlo za jezikovne počitnice, smo želeli, da se otroci res zabavajo, zato smo poslušali glasbo, ki je njim všeč, učili smo se o stvareh, ki se njim zdijo zanimive. Mislim, da je to prava smer in da s takim pristopom otroci odnesejo največ.

Kakšno je vaše sporočilo otrokom glede živali. Kaj bi jim radi položili na srce?

Glede na to, da sem sam odraščal z živalmi, bi si želel, da bi čim več otrok odraščalo z njimi. Ni pomembno, ali je to konj, pes, mačka ali pa nenazadnje morski prašiček. Pomembno se mi zdi, da ima otrok stik z njimi, da začuti to brezpogojno ljubezen, ki jo živali premorejo dati ljudem. Po drugi strani, če pogledam iz svojega življenja, se lahko otroci zelo hitro naučijo neke odgovornosti, kako skrbeti za živali in se naučijo biti sočutni do njih. Vsekakor bi priporočal tako otrokom kot staršem, da če je le mogoče imajo doma kakšno žival. Res jih je lepo imeti.

Tara Zupančič Magazin Tara Zupančič: V nekaj mesecih izgubila tri prijatelje
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.