Magazin > VIP
3363 ogledov

Foto: Napad na kralja Karla, posredovati so morali varnostniki

Lidia Thorpe
1/4
Profimedia
Po govoru v parlamentu se je zaslišalo vzklikanje: "Ti nisi moj kralj."

Kralj Karel in kraljica Camilla se nahajata na turneji po Avstraliji. Ta službena pot je bila za monarha tako pomembna, da je prekinil celo zdravljenje

Tretji dan obiska je bil posvečen Canberri. V parlamentu je kralj imel govor, ki se je končal z incidentom. Ko je Karel končal in sedel k soprogi, se je zaslišalo vpitje. Iz ozadja je proti odru stopila neodvisna senatorka Lidia Thorpe, odeta v plašč iz kože oposuma, in za kakšno minuto prekinila slovesnost. Monarhijo je obtožila genocida nad staroselci in kričala: "To ni tvoja dežela, ti nisi moj kralj."

Senatorko so iz parlamenta pospremili varnostniki. Slovesnost se je zaključila brez omembe incidenta, kraljevi par se je nato posvetil ljudem, ki so čakali pred stavbo.

Thorpe se že dolgo zavzema za pogodbo med avstralsko vlado in Aborigini. Avstralija je edina nekdanja britanska kolonija, ki je nima. Aborigini še vedno poudarjajo, da svoje suverenosti ali zemlje nikoli niso prepustili kroni. Thorpe je za za BBC povedala, da je želela kralju poslati "jasno sporočilo". "Če želite biti vladar, morate biti del te zemlje," je dejala in dodala: "On ni iz te dežele."

Rekla je še, da mora kralj naročiti parlamentu, naj se posveti mirovni pogodbi s staroselci in dodala, da se Avstralija ne more prikloniti "kolonizatorju, čigar predniki, o katerih je govoril, so odgovorni za množične pomore in množični genocid".

Kralj je po poročanju BBC spregovoril o avstralskih domorodcih in o tem, kaj se je od njih naučil in kako je nanj vplivala "njihova tradicionalna modrost". "Med svojimi številnimi obiski v Avstraliji sem bil priča pogumu in upanju, ki sta vodila ta narod na njihovi dolgi in včasih težki poti do sprave," je dejal.

Dvor se na incident še ni odzval. Se je pa kralj odzval na kampanjo Gibanja nasprotnikov monarhije, Australian Republic movement (ARM), z naslovom "Monarhija: poslovilna avstralska turneja". "Desetletja nam že mahajo – in zdaj je čas, da jim v slovo pomahamo tudi mi," pravijo nasprotniki monarhije, ki si želijo, da bi Avstralci za voditelja države izvolili domačina in da Avstralija postane republika.  Kaj je povedal kralj, si lahko preberete TUKAJ

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 14:29 21.oktober 2024.

    Nostradamus je napovedal propad angleškega kraljestva . Verjetno bo Karl zadnji

  • Ender3 11:50 21.oktober 2024.

    Avtor pa koga briga en model, ki se ima za kralja..Če ti drugi plačujejo življenje na veliki nogi si lahko kralj..

  • Enzgg4 11:34 21.oktober 2024.

    Jebi se debil lr.k. s svojim klikbajt naslovom. Kakšen napad??? Ena baba je mal vpila in ti plozas o napadu? Marš v p.m.