Če že iščete recepte za okusne praznične sladice, potem ste kliknili prav. Domače presenetite s sladko terino.
Sestavine:
- 3 jabolka (jonagold ali elstar)
- 2 žlici masla
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlica pistacij
- 2 žlici brusnic (posušenih)
- 1 šilce konjaka
- 300 g svežega sira
- 2 žlici surovega marcipana
- 1 ščepec moke
- 1/2 stroka vanilije
- 350 g vanilijevega jogurta
- 5 listov želatine
- meta
Priprava:
- Za terino iz pečenih jabolk z vanilijevim jogurtom olupimo jabolka, jim odstranimo peške ter jih narežemo na majhne kose. Pistacije nasekljamo na majhne koščke. Posušene brusnice namočimo v konjak in pustimo, da se okusi premešajo. Pripravimo želatino. Pravokotno posodo za narastke obložimo s folijo za živila. S čopičem vse strani modela dobro premažemo, da v foliji ne ostanejo gube.
- Prerežemo strok vanilije in izpraskamo sredico. Marcipan zgnetemo z nekaj moke in ga narežemo na majhne kose. Kremasto zmešamo sveži sir, vanilijo, marcipan in jogurt. Želatino stopimo po navodilih na embalaži.
- V ponvi stopimo maslo, na njem popečemo kose jabolk, jih posipamo s sladkorjem in jih rahlo karameliziramo. Zalijemo s konjakom. Umešamo pistacije, brusnice in maso svežega sira. Umešamo še želatino in dobro zmešamo.
- Maso vlijemo v pripravljen model in pustimo nekaj ur ali kar čez noč, da se ohladi.
- Terino iz pečenih jabolk zvrnemo iz modela in jo narežemo na rezine. Na krožniku ji dodamo žlico vanilijevega jogurta in svežo meto ter postežemo.